Mali Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Mali – Mali ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

mali bayrağı

Kaynak: pixabay.com

MALİ;

  • Yüzölçümü: 1.240.142 km2.
  • Başkenti: Bamako.
  • Dil: Fransızca, Mande, Gur.
  • Din: Müslüman (% 80), geleneksel dinler (% 18), Hristiyan (% 1.2).
  • Para birimi: Mali frangı =100 centimes.
  • Başlıca kentleri: Segou, Mopti, Si-kasso, Kayes, Gao.

Batı Afrika’da devlettir. Mali, Batı Afrika’da denize kıyısı olmayan geniş bir ülkedir. Batıdan Senegal, Moritanya, kuzey ve doğudan Cezayir, doğudan Nijer, güneyden Yukarı Volta, Fildişi Kıyısı ve Gine ile çevrilidir.

Yüzey Şekilleri;

Mali, genellikle ovalar ve alçak yaylalarla kaplı bir ülkedir. Başlıca yaylalar, güneyde ve kuzeydoğuda yer alır. Burada İforas adaları ülkenin sınırlarım aşarak Cezayir içlerine kadar uzanır. Ülkedeki başlıca ırmak, 2/5’i Mali içinde kalan Nijer Irmağı’dır. Kuzeydoğudan Mali’ nin batısına doğru uzanan ırmak, Segu’ nun kuzeyinde, birçok kollara ayrılır ve göller oluşturur. Mali’nin öteki ırmağı, batıda Senegal Irmağı’dır.

İklim;

Güneyinde tropikal iklimin egemen olduğu Mali’de yağışlar haziran-eylül dönemine rastlar. Kuzeye doğru gidikdikçe azalan yıllık ortalama yağış miktarı, Bamako’da 1.120 mm’den, Gao’da 230 mm’ye değişir. Kuzeydoğudan esen harmattan rüzgârları nedeniyle, iklimin en sıcak ve kuru olduğu dönem, şubat-haziran arasıdır. İklimin yine sıcak ve kuru olduğu kuzey bölgelerinde, yıllık ortalama yağış miktarı 100 mm’den azdır. Sıcaklık, gündüzleri 49°C, geceleri de 16°C arasında değişir.

mali

Kaynak: wikipedia.org

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Ülkenin güneyi savanlarla ırmakların bazı kıyıları da ormanlarla kaplıdır. 16°-17° kuzey enlemleri arasında yer alan Sahel, az sayıda bodur ağaçların bulunduğu bir bozkır bölgesidir. Nijer Irmağı, yarı çöl durumundaki kuzeye doğru, giderek Sahra Çölü ile birleşir. Geçmişte, ülkenin güneyinde yaban hayvanları boldu. Ancak, nüfusun yaygınlaşmasıyla hayvanların sayısı da azaldı. Günümüzde yaşayan hayvanlar arasında antilop, timsah, fil ve aslan, zürafa ve suaygırı bulunur.

Ekonomisi;

Tarım. Ülke topraklarının çoğu Sahra Çölü üzerinde yer alır. Bu nedenle tarım alanları kurak olan kuzeyde değil, nüfusun çoğunluğunun bulunduğu güneydeki Nijer ve Senegal ırmaklarının bulunduğu verimli havzada toplanmıştır. Başlıca ürünler; Dan, pirinç, şekerkamışı, mısır, pamuk (195 bin ton) çeşitli sebzeler.

Advertisement

Hayvancılık. Hayvan varlığı ise 6 milyon sığır, 6.3 milyon koyun, 6 milyon keçi, 800 bin katır ve 400 bin deveden oluşmaktadır. Ayrıca 75 bin at ve 50 bin domuz vardır. Süt ve koyun derisi üretimi yapılır. Yılda yaklaşık 35 bin ton sığır, 40 bin ton da koyun eti, 60 bin ton da balık üretimi vardır.

Endüstri. Endüstri daha çok besin işleme ve çeşitli tüketim malları üretiminden oluşur.

Doğal Kaynaklar. Maden ve mineral üretimi önemsiz miktarda olup, altın ve tuzdan oluşur. Orman ürünleri ise hemen hemen tümüyle yakacaktan oluşur.


Leave A Reply