Manavgat nerededir? Manavgat hangi ilimize bağlıdır? Manavgat ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

Manavgat Şelalesi (Kaynak : pixabay.com)
Manavgat; Antalya İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 2 bucağı (Beşkonak, Taşağıl), 74 köyü vardır, ilin doğusunda yer aldı. Doğudan Akseki, Gündoğmuş, Alanya, güneyden Akdeniz, batıdan Serik, kuzeyden Isparta’nın Sütçüler ilçeleriyle çevrilidir.
İlçe topraklarının kuzeyi, Batı Toros Dağları’nın uzantılarıyla kaplıdır. Güneye doğru yükselti azalır. Akdeniz’e düzlüklerle ulaşılır. Kuzeydoğuda Dedegül Dağları’nın güney etekleri, ilçe topraklarına sokulur. Burada yükselti 2.000 m’nin üzerindedir. Kuzeybatıda Kuyucak Dağları’nın uzantıları göze çarpar. Güneyde dağlar, ırmaklar tarafından yarılmıştır. Güneyde Akdeniz kıyılarına inen ova, Manavgat Çayı ve kollarının taşıdığı alüvyonlarla oluşmuştur. Manavgat Çayı, ilçenin en önemli, öteki başlıca ırmağı, Osman Dağı’ndan kaynaklanan Karpuz Çayı, Manavgat’ın doğusundan denize dökülür. Irmaklar krastik kaynaklardan beslendiğinde yazın suları azalmaz. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılıman ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi egemendir.
Yıllık ortalama sıcaklık 18-19°C, yağış tutarı 1.200-1.300 mm’dir. Kıyıdan başlayarak 500-600 m yükseltiye kadar Akdeniz çalı türleri (maki) yayılır. 1.000 m’ye kadar kızılçam, 1.000 m’den sonra Karaçamsedir ormanları doğal bitki örtüsünü oluşturur. 2.000 m’nin üzerindeki yaylalarda çayır otları yetişir. Ekonomi; tarım, hayvancılık ve turizme dayanır. Toroslar’da keçi ve koyun yetiştirilir. İlçede krom yatakları vardır. Kıyıları doğal plajlarla kaplı olan ilçe, yaz aylarında turist akınına uğrar. Yayla turizmi gelişmektedir. Tarım ürünleri ticareti de yapılır. Seracılık gelişmiştir. Turfanda sebze, yurdun her yerine gönderilir.
İlçe merkezinin 5 km batısında, deniz kıyısında antik Side Kenti yer alır. Manavgat Çayı üzerindeki Manavgat Çağlayanı, ilçenin turistik yöresidir. Manavgat Çayı kıyısında, deniz kıyısından 3-4 km içeride kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 62 km uzaklıktadır.
MANAVGAT ÇAYI
Akdeniz Bögesi’nde Antalya İli’nde ırmak. Uzunluğu 93 km. Manavgat İlçesi sınırları içerisinde kalan ırmak, Beyşehir Gölü’nün 30 km güneyinde Batı Toroslar’da Akdağ (2.400 m)’dan doğar. Güney yönünden akarken gür karstik kaynaklarla beslenir. Kapız adı verilen dar, derin, sarp yamaçlı vadilerde akar. Karstik alanda, sularının bir bölümünü yitirir. Akseki ile İbradı (Aydınkent) arasında yeraltında kaybolur, yeniden çıkar, çağlayanlar oluşturur. Bunların en önemlisi, Manavgat Kasabası yakınındaki Manavgat Çağlayanı’dır.
Side Köyü doğusunda Akdeniz’e dökülür. Denizden 7 km içeriye kadar motorlar girebilir. Çevredeki tarım alanlarının sulamasında yararlanılır. Ekim ayında suyu azalır, ilkbahar ve kış aylarında yükselir. Oymapınar (Homa) Köyü yakınlarında, Oymapınar Barajı yer alır. Antalya-Mersin Karayolu, Manavgat İlçesi yakınlarında çayı büyük bir köprüyle aşar.
Yorum yapılmamış
Turizmin Merkezi Antalya
Türkiye’nin turizm merkezi olmuştur
Yerli yabancı turistler Antalya’ya dolmuştur
Antalya’da tatili geçirmek ne hoştur
Yatlarla yapılır Kaş ile Antalya arası tur
Serin olur Alanya’daki Damlataş mağarası
Villalarla otellerle doludur Alanya Antalya arası
Alışverişlerde geçerlidir daha çok yabancı parası
Unutur insanlar burada üzüntüyü yası
Manavgat şelalesinin suyu çok hızlı akar
Ağustos ayında güneş insanı daha çok yakar
Esnaf yaz sezonunda elde eder daha çok kâr
Yerli ve yabancı turist eğlenir para harcar
Alanya kalesinde denizi seyretmeye doyamaz insan
Zevkli geçer Antalya’da her an
Yabancı dili olan burada iş bulur her zaman
Birbirinden güzel yatlarla doludur liman
Antalya’nın insanı saķin ve sıcakkanlı
Antalya köy pazarlarında alışveriş çok canlı
Denizde top oynarken gençler heyecanlı
Şarampol caddesinde dolaşır yaşlı çoçuk genç ķız ve delikanlı
Şehrin yüksek tepesindedir güzel Ķaraoğlan parkı
Diskolarda barlarda söylenir her dilden şarkı
Sanatçıların çoğunun Antalya’da vardır evi barkı
Düden şelalesinde sular oluşturmuştur doğal bir arkı
Akseki’lilerde ticaret yeteneği var
Yaylalarda yörükler yayarlar davar
Side’de batan güneşe turistler hayranlıkla bakar
Saklıkent bölgesinde yazın bile kar var
Çok nefistir Finike’nin mandalinası portakalı
Antalya diğer illere göre biraz daha pahalı
Kalkan ilçesinin kıyıları dantel gibi oyalı
Kaleiçi’nin tarihi evleri bakımlı ve boyalı
Halk ozanı şair gezgin bezgın gurme araştırmacı yazar fanı bir kimse KocaHoca Nuri Hakan Tataroğlu Antalya’yı tanıtmaya çalıştı
Tatilde geldiği bu yöreye çok alıştı
Şehri tanıtmak için epeyce çalıştı
Şehri tanıtmaktan mutlu oldu kafası biraz karıştı