Manisa’da Gezilecek Yerler (Milli Parklar Arkeolojik Yerler Doğal Güzellikler)

0
Advertisement

Manisa ilinde bulunan gezilecek yerler nelerdir? Manisa ilinin milli parkları, arkeolojik ören yerleri ve doğal güzellikleri hakkında bilgi.

Manisa’da Gezilecek Yerler

Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli Parkı

Manisa’nın hemen yanı başındaki Spil Dağı çevresindeki 6 bin 693 hektarlık alan 1968 yılında milli park ilan edildi. Gediz Ovasının 60 metrelik seviyesinden başlayan park alanının en yüksek noktası 1517 metre ile Karadağ.

Dağın dört tarafında derin vadiler içinde dere yatakları uzanıyor. Bu sular asırlar boyu vadileri eritip yararak yer yer dik duvarlı kanyonlar oluşturdu. Milli parkın doğusunda içi tamamen sülüklerle dolu Sülüklü Göl yer alıyor.

Zengin bir bitki varlığına sahip olan milli parkta hâkim ağaç türleri kızılçam (Pinus brutia), karaçam (Pinus nigra). Bunlara saçlı meşe (Çuercus cerris) de katılıyor. Dere yataklarında ise çınarlar mevcut.

Spil Dağı Milli Parkında 70’ten fazla endemik bitki türü mevcut. Bunlardan bazıları ise dünya üzerinde sadece Spil Dağında bulunuyor. Centaurea syplea, Silene syplea gibi türler isimlerini Spil Dağından alıyor. Bu dağın en önemli bitkilerinden biri de laleler. Bilimsel adı Tulipa oprhanidae olan bu laleler endemik olmasa da Spil ve Manisa’yla özdeşleşen bitkilerin başında geliyor. Bunun dışında bilimsel adı Anemone coronaria olan bitki de literatürde “Manisa dağlalesi” olarak biliniyor.

Advertisement

Yılkı atları (Equus caballus), tilki (Vulpes vulpes), karaca (Capreolus capreolus), çakal (Canis’ aureus), porsuk (Meles meles), domuz (Sus scrofa) ve sansar (.Martes sp.) milli parkın sakinleri arasında. Gökdoğan (Falco pregrinus), kınalı keklik (Alectoris chukar), Anadolu sıvacısı (Sitta krueperi) alandaki kuş türlerinden bazıları.

Manisa’nın Karaköy semti Çaybaşı mevkiinde Niobe görülebiliyor. Kadın başı şeklindeki bu kayadan sızan su, halk arasında mitolojideki Niobe’nin gözyaşları olarak kabul ediliyor. Buradan devam edip meyve bahçelerinin arasından geçtikten sonra milli park sınırlarına giriliyor. Yolun yaklaşık 11. kilometresinde, sağ tarafta görülen eski duvar kalıntısı Topkale. Buranın ilerisinde de Çaybaşı Deresi nin girişi görülüyor. On, on beş dakikalık bir yürüyüşün ardından da milli parkın en büyük kanyonu Çaybaşı’na ulaşılıyor. Kiraz Alanı ve Sultan Yaylasını geçtikten sonra Merdivenkaya’da hava şartlarının iyi olduğu günlerde bulutların arasından İzmir görülebilir. Birkaç kilometre daha ilerledikten sonra milli park idare merkezinin bulunduğu Atalanı’na varılıyor.

Spil Dağı Milli Parkında en güzel manzara seyir noktalarından biri Ataalanı mevkiine 4 kilometre uzaklıktaki Seyir Tepesi. Diğer bir önemli nokta ise İzmir Körfezinin görülebildiği Çorcur Tepesi. Manisa Turgutlu yolu üzerindeki Kybele Kaya Anıtı, Akpınar meviikinde. Spil Dağı Milli Parkı, Manisa il merkezine 24 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Sardeis Antik Kenti

Sardeis Antik Kenti

Batı Anadolu’nun büyük bir kesimini İÖ 7 ve 6. yüzyıllarda Lydia Krallığı kontrol ediyordu. Krallık topraklarındaki altın ve gümüş kaynakları sayesinde antik dünyanın en zengin krallıklarından biri olarak var oldu. Adı Lydia uygarlığıyla özdeşleşen Sardeis kenti bu krallığın başkentiydi. Boz Dağlar’ın (Tmolos) kuzey eteklerinde kurulu kent, çevresindeki doğal kaynaklar sayesinde her dönem güçlü, büyük bir yer oldu.

Lydialılar döneminde başkent, Pers döneminde satraplık, Roma döneminde metropolis, Hıristiyanlık döneminde piskoposluk merkeziydi. Lydia dönemine ait kerpiç, taş ve kumtaşı bloklardan anıtsal surlar; 10 4. yüzyılda inşasına başlanmış ancak tamamen bitirilememiş Artemis Tapınağı ve Roma dönemine ait, sonradan antikçağın en büyük sinagoguna dönüştürülen hamam kompleksi kentin farklı dönemlerinden geriye kalan belli başlı yapılar.

Advertisement


Leave A Reply