Mantarlar Alemi ve Mantar Çeşitleri Nelerdir? Mantarlar Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Mantarlar alemi hakkında bilgi. Mantarlar nasıl canlılardır? Mantarların özellikleri. Mantar çeşitleri ve bu çeşitler hakkında bilgi.

Mantarlar Alemi ve Mantar Çeşitleri

Ökaryotik canlılar olup genelde karada, tatlı sularda nadiren denizlerde yaşar. Şapkalı mantarların çoğu besin olarak değerlendirilir, diğer bir kısmı ise zehirlidir.
Mantar Hücresi
Yapılarında kamçı ve sil bulunmaz. Hücre duvarının yapısında kitin bulunur.

Mantarlar; çürükçül (saprofit) ya da besinlerini emilimle alan parazitik heterotroflardır. Maya mantarları gibi birkaçı hariç, çoğunluğu hifsi bir yapı gösterir.

Hifler renksiz, ince, uzun iplikler olup, yan yana gelerek misel adı verilen dokuyu, bu da tallus adı verilen yapıyı oluşturur.

Talluslu mantarların her tarafı aynı yapıya sahiptir. Miselyum, eşeysiz üremeyi ve beslenmeyi sağlar. Yedek besin maddesi olarak nişasta oluşmaz. Bunun yerine, yağ ve glikojen meydana gelir. Çoğalma döngülerinde hem eşeyli, hem de eşeysiz üreme görülür.

Hayvan ve bitkilerde parazit olarak yaşayan mantarlar, hastalık meydana getirir. Yine mantarların, alkol ve sirke asiti fermentasyonu yapan türleri vardır. Bazı türlerinden ise, antibiyotik elde edilir.

Advertisement

Küf Mantarları

Miselyumu iyi gelişmiştir. Eşeysiz üreme sporla, eşeyli üreme gametlerle yapıldığı için bunlar alglere benzer. Hiflerde enine çeperler nadiren bulunduğu için, sitoplazma içinde çok sayıda çekirdek görülür. Küf mantarları, saprofit ve parazit yaşar.

Penicillium mantarında penisilin antibiyotiği bulunur. Penisilin; pnömoni (akciğer zarı iltihabı), çıban, ateşli hastalıklar, böbrek iltihapları, menenjit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Ancak penisilin ve diğer antibiyotikler, bazı insanlarda alerji yapabilir; bu yüzden kontrolsüz ve gereksiz kullanılmamalıdır.

Maya Mantarı

Bunlar hifsiz olup, tomurcuklanma ile üreme yapar. Maya mantarı özel olarak kurutularak saklanır; hamur mayalanması ve kabartılmasında kullanılır.
Maya Mantarı
Mayalanma olayında karbonhidratlar parçalanıp, karbondioksit gazı açığa çıkar. Çıkan gaz, ekmeğin kabarıp sünger gibi olmasını sağlar. Ayrıca maya mantarı, B vitamini bakımından zengindir.

Şapkalı Mantar

Bu mantarlar yenilebilir zehirsiz ve zehirli şapkalı mantarları içeren karasal mantarlardır. Hifleri bölmelidir.

Şapkalı mantarların yenen tipleri olduğu gibi, çok zehirli olanları da vardır (200 kadarı yenilebilir, 25 kadarı da zehirlidir).
Şapkalı Mantar
Bazen zehirli bir mantar türünü, zehirsizinden ayırt etmek oldukça güçtür. Çünkü zehirli ve zehirsiz mantarların görünüş ve lezzetleri benzerlik gösterir. Mantar zehri çok tesirlidir; bir mantar dahi insanı öldürebilir.

Advertisement

Mantar zehrinin genellikle yendikten sekiz saat sonra etkisi ortaya çıkmakta, bu süre içinde karaciğer ve böbrek işlevini yitirdiği için ölüm kaçınılmaz olmaktadır. Ancak böbrek ve karaciğer nakliyle bireyin yaşamı devam edebilir. Zehirli ve zehirsiz mantarları, ancak uzmanlar ayırabilmektedir. Bazen bu kişiler dahi yanılabilir.

Mantarlar Hakkında İlginç Bilgiler

Mantarlar eşsizdir. Ne hayvan ne de bitkidir.

mantar

Kaynak: pixabay.com

Bazı insanlar mantarların bitki olduğunu düşünürler, ancak bitkilerin kendi besin ve enerjilerini üretmek için kullandıkları yeşil klorofilden yoksun oldukları bitkilerden farklıdırlar. Bu sebepten kendi krallıklarına, “Fungi Krallığı” na yerleştirilirler.

Mantarlar ayrıca Fungi Krallığı’nın içinde de eşsizdir, çünkü hepimizin ‘Mantar’ olarak bildiğimiz karmaşık yapı ürettikleri için, tüm mantarlar ‘Gerçek Mantarlar’ anlamına gelen ‘Eumycota’ adlı bir bölmeye yerleştirilir.

Mantar çok besleyici bir besindir. Farklı türler, bakır ve potasyum gibi temel minerallerle birlikte iyi bir B vitamini kaynağı olabilir. Yağ, karbonhidrat ve tuz içeriği ise çok düşüktür.

Geleneksel Çin tıbbı, mantarların tıbbi özelliklerini yüzyıllar boyunca kullanmıştır.

Modern çalışmalar mantarların antibakteriyel, antienflamatuvarlar ve antioksidanlar için faydalı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca kan basıncını düşürmeye, kan şekeri seviyesini düşürmeye, kolesterolü azaltmaya, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, stresi azaltmaya ve birçok kanser türüyle savaşmaya yardımcı olur.

Tek bir Portabella mantarı, muzdan daha fazla potasyum içerebilir. Mantarların yaklaşık% 90ı sudan oluşur. Mantar, dünya genelinde birçok mutfakta kullanılır ve sebze dünyasının “eti” olarak bilinir.

Bugün insan tüketimi için yetiştirilen mantarların çoğu kontrollü, steril ortamlarda yapılır. Dünyanın en büyük yenilebilir mantar üreticisi, ekili mantarların yaklaşık yarısını üreten Çin’dir.

Vahşi doğada bulunan ve çok zehirli birkaç mantar çeşidi vardır. Bunların bir kısmı yaygın yenilebilir türler gibi görünmektedir, bu nedenle mantarları tanımlamak için iyi bir bilgi sahibi olmadan yabani mantar toplama riskli olabilir.

Karanlıkta parlayan 30’dan fazla mantar türü var. Biyolüminesans adı verilen kimyasal reaksiyon, tilki ateşi olarak bilinen parlayan bir ışık üretir. İnsanların bu mantarları ormanda yollarını aydınlatmak için kullandıkları bilinmektedir.

Advertisement

Sentetik boyaların icadından önce, mantarlar yün ve diğer doğal elyafların boyanmasında yaygın olarak kullanılmıştır. Mantar boyaları organik bileşiklerdir ve güçlü, canlı renkler üretir.


Leave A Reply