Maranta Bitkisi (Dua Çiçeği) Özellikleri, Bakımı ve Çeşitleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Maranta nedir? Dua çiçeği olarak da bilinen Maranta bitkisinin genel özellikleri, çeşitleri nedir ve bakımı nasıl yapılır, hakkında bilgi.

maranta

Kaynak: commons.wikimedia.org

Adını on altıncı yüzyılda yaşamış bir İtalyan doktor ve botanikçi olan Bartolomeo Maranta’dan alan Maranta cinsi, Brezilya’ya özgü birkaç düzine düşük büyüyen bitki içerir, bunların arasında dua bitkisi (Maranta leuconeura). Ortak adını, gündüzleri yapraklarının düz durması ve geceleri dua eden eller gibi katlanmasından alır.

Dua bitkisi, güzel dekoratif yaprakları sayesinde en ayırt edici tropiklerden biridir. Popüler üç renkli çeşidin, koyu yeşil, kadifemsi yaprakları, orta damarda sarı benekli ve yaprak kenarlarına doğru uzanan kavisli kırmızı damarları vardır. Yavaş büyüyen bir dua bitkisi, sonunda iç mekanlarda bir ayağa kadar ulaşabilir. Ev bitkileri olarak oldukça yaygındırlar ve yılın herhangi bir zamanında iç mekanlarda ekilebilir ve bakılabilirler, ancak uzun vadede büyümeye devam etmeleri kolay değildir.

Dua Bitkisi Bakımı

Dua bitkileri, sıcak, nemli, yumuşak hava akımı ve bol miktarda gübre dahil olmak üzere sera benzeri koşullar sağlandığında en iyi şekilde gelişen, az büyüyen, yayılan bitkilerdir. Çok serin veya çok kuru tutulan bitkilerin yapraklarını kaybetmesi veya bitkinin kök çürümesi veya çökmesinden ölmesine neden olabilecek mantar enfeksiyonlarından muzdarip olması muhtemeldir. Aynı şekilde, çok fazla güneşe maruz kalan bitkiler de soyulabilir ve yapraklarında kahverengi lekeler oluşabilir.

Işık İhtiyacı

Dua bitkinizi dolaylı güneş ışığı alacağı bir pencerenin yanına asın veya yerleştirin. Bitkinizi asla doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın çünkü güneş bitkinin yapraklarını kavurur veya yapraklarda lekeler veya lekeler oluşur ve renk yoğunluğu solar. Dua bitkileri genellikle düşük ışık alanlarına toleranslıdır. Kışın, bitkiler uyku moduna geçtiğinde (ve bazen tamamen öldüklerinde), büyümelerini sürdürmek için onlara parlak ışık sağlayın.

Toprak

Dua bitkileri, iyi drene oldukları sürece çeşitli topraklarda gelişebilir. Tipik olarak, geleneksel bir saksı karışımı iyi çalışır, ancak iki kısım sfagnum turba yosunu, bir kısım tınlı toprak ve bir kısım perlit veya kaba kumu bir araya getirerek kendinizinkini yapabilirsiniz. Ek olarak, toprak pH’ı 5.5 ila 6.0 olan asidik olmalıdır. Drenajı iyileştirmek için tencerenizin dibine taş veya çakıl ekleyin ve tencerede bol drenaj delikleri olduğundan emin olun.

Advertisement

Su İhtiyacı

Büyüme mevsimi boyunca, dua bitkinizi sık sık (en üst tabaka kuruduğunda) sulayın ve saksı toprağının asla tamamen kurumasına izin vermeyin. Bu bitkiler kuraklığa karşı çok hassastır ve susuz bırakılırsa uzun süre hayatta kalamazlar. Ancak mantar problemlerinden kaçınmak için suyun doğrudan yapraklara oturmasına veya bitkinin ıslanmasına izin vermeyin. Hem yetersiz su hem de fazla sulama yaprakların sararmasına ve bitkiden düşmesine neden olabilir. Dua bitkinizi sularken hafif ılık değilse de en az oda sıcaklığında su kullanın.

Sıcaklık ve Nem

Dua bitkileri, 60 ila 80 derece Fahrenheit arasındaki normal ev sıcaklıklarını tercih eder. Uzun süreli düşük sıcaklıklar yapraklara zarar verebilir ve bitkiden düşmelerine neden olabilir. Ek olarak, dua bitkileri çok nemli bir ortamda en iyi şekilde gelişir. Bitkiniz için mevcut olan nemi artırmak için yakınına küçük bir nemlendirici yerleştirebilir veya bitkiyi küçük taşlar ve suyla doldurulmuş bir tepsinin üzerine yerleştirebilirsiniz. Yaprakları oda sıcaklığında veya hafif ılık suyla sık sık buğulayabilirsiniz.

Gübre

Dua bitkinizi ilkbahardan sonbahara kadar iki haftada bir (kışın ayda bire düşer) yarı güce seyreltilmiş suda çözünür bir ev bitkisi gübresi ile gübreleyin. Çok az gübre kullanırsanız, bitkiniz yavaş büyür veya hiç büyümez. Bununla birlikte, çok fazla gübre bitkinin köklerini yakabilir; yaprakları kahverengileşmeye başlar ve bitki ölebilir.

Dua Bitkileri Çeşitleri

Birçok dua bitkisi çeşidi vardır, ancak açık ara en popüler olanı birçok bahçe merkezinde bulunan üç renkli varyasyondur. Dua bitkileri ve calathea bitkileri birbirleriyle o kadar yakından ilişkilidir ki, yanlış etiketlenmeleri nadir değildir. Maranta cinsi içinde birkaç tür en yaygın olanıdır:

  • M. leuconeura erythrphylla: Balıksırtı bitkisi olarak da adlandırılan bu üç renkli dua bitkisi en yaygın çeşittir ve koyu kırmızı damarlara sahiptir.
  • M. leuconeura kerchoveana: Tavşanın İzleri olarak da bilinen bu çeşit, iki sıra koyu benekli düz yeşil yapraklara sahiptir.
  • M. leuconeura massangeana: Bu çeşit, orta damar ve beyaz yaprak damarları boyunca gümüşi lekeler ile daha koyu bir yaprak zeminine sahiptir.

Advertisement


Leave A Reply