Margarin Nedir? Margarin Neden Zararlıdır?

0
Advertisement

Margarin nedir? Margarinin özellikleri, içinde ne bulunur? Margarin neden zararlıdır, nasıl saklanmalıdır, hakkında bilgi.

margarinMargarin; Margarinlerin görünümleri tereyağına benzer. İçerisine çeşitli ilaveler yapılarak taklit edilmeye çalışılırsa da tereyağı ile ilgisi yoktur. Kısaca tereyağı taklididir diyebiliriz. Kalori değeri genellikle tereyağına eşittir.

Genel olarak 4 türlü margarin yapılmaktadır:

a. Kahvaltılık margarinler (Sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılır.),

b. Yemeklik margarinler (Eritilmiş tereyağı görünümündedir. İçerisindeki katkı çok azaltılmıştır.),

c. Özel hamurlar ve benzeri yerlerde kullanılan çok sert margarinler,

Advertisement

d. Yarı sıvı şekle döndürülmüş margarinlerdir.

Margarinler; soya, pamuk, ayçiçeği, haşhaş ve benzeri doymamış yağ asitlerinin meydana getirdiği yağlara hidrojen yüklemesi yapılarak doymuş şekil verilerek elde edilir.

Hatırlanacağı gibi doymuş ve doymamış yağların arasındaki fark bileşimlerindeki hidrojen sayısına göre değişir. Doymamış yağlardaki az sayıda hidrojen, katalizörler yardımı ile çoğaltılarak yapay doymuş yağ şekline dönüştürülmüş olur. Doymuş yağların yarı katı ve katı özellikleri hemen oluşur. Kahvaltılık denilen şekline süt tozu, bazı vitaminler, bitkisel boyalar ve süt ilâve edilerek daha doğal görünüm kazandırılır. Yemeklik şeklinde, ilâveler çok aza indirilir.

Sert margarinlerde hidrojenleme daha çok yapılır. Bu durum, yağın çabuk erimesini önlemek için düşünülmüştür. Bu çeşit yağın kullanılma alanı fazladır. Otelcilikte, soğuk büfeleri, açık büfeleri süsleyen heykeller için bu yağlar kullanılır. Çeşitli hamurlarda özel uygulamalar yaparken yağın erimesini önlemek için bu yağlar kullanılır. Özellikle kalp-damar hastalığı olanlar ve yaşlılar için tehlikeli bir yağdır.

Margarin, tereyağının taklidi olarak düşünülebilir. Ancak, tereyağının erime derecesi 30°C, margarinin (kahvaltılık çeşidinin en yumuşak olanının) ise 40°C civarındadır. Bu farklılıkları, tereyağı ile margarinin kolay ayırt edilmelerini sağlar. Aynı tava ile ocağa konulan aynı miktardaki tereyağı ile margarin aynı zamanda erimez. Margarin bu özelliğinden dolayı damar hastalıkları olanlarda, yüksek tansiyonlularda ve kalp hastalığı olanlarda kullanılmaz. Hayvansal yağların yasaklandığı bütün hastalıklarda margarin daha çok zararlıdır.

Margarinler bitkisel yağlardan yapıldığı için halk arasında “Bitkisel yağlar zararlı değildir”diye yanlış değerlendirmelere çok rastlanır, margarinin hidrojenle sertleştirilmiş olduğu unutulur.

Advertisement

Saklanması: İçerisinde süt tozu vb. maddeler de kullanıldığı için kahvaltılık margarinler daha çabuk bozulur. Bayatlayan margarinlerin dış kısımlarında sarı bir tabaka oluşur, eskidikçe kalınlaşır, lezzeti-kokusu değişir. Bu nedenle buzdolabında 8-10 günden fazla tutulmamalı, eğer daha fazla beklemesi gerekiyorsa derin dondurucuda, aynı tereyağı gibi saklanmalıdır.


Leave A Reply