Dante, İlahi Komedya Cehennem (Inferno) Özeti Konusu Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Dante Alighieri’nin İlahi Komedya kitabındaki Cehennem (İnferno) neyi anlatıyor? İnferno (Cehennem) kitap özeti, açıklaması, analizi.

Dante - İlahi Komedya Cehennem

Dante – İlahi Komedya Cehennem (Inferno)

Cehennem, Dante’nin Tanrı’ya yolculuğunu anlatan ve Inferno (Cehennem), Purgatorio (Araf) ve Paradiso’dan (Cennet) oluşan Dante Alighieri‘nin şiiri İlahi Komedi’nin ilk bölümüdür. Şiirler oldukça kısadır: Cehennemin tamamını okumak, ayrıntılı kanto özetlerini ve analizlerini okumak kadar uzun sürer, ancak Dante’nin zor dilini anlamak için yardımcı olabilirler. Inferno’da, Dante zemin seviyesinden başlar ve aşağı doğru ilerler; yeryüzünde ve Cehennemde tüm yol boyunca ilerler ve diğer tarafta Araf dağının dibinde sona erer. Araf’ın tepesinde yeryüzü cenneti (Cennet Bahçesi) vardır ve ondan sonra göksel kürelerde yoluna devam eder. İlahi Komedya’nın konusu bu yüzden çok basit: Dante’nin kurtuluş yolculuğunun anlatısı. Inferno’nun genellikle en iyi ve en ilginç kısım olduğu düşünülür, bu ters yapısının bir sonucu olabilir: Ahlaki olay örgüsü daha az görünür çünkü Dante Cehenneme iner. Tanrı neredeyse tamamen yok ve Dante, dindarlıkla aşırı derecede sınırlandırılmamış, Cehennemi renkli ve canlı yapma konusunda özgür hissediyor ki bu Cennet için geçerli değildir.

Cehennem, Dante’nin hayatının ortasında mecazi bir koyu ağaç olan günah içinde kaybolmasıyla başlar. Güneşli bir tepe görür ama tırmanamaz çünkü üç vahşi hayvan onu korkutur (bunlar farklı günahları sembolize eder). Neyse ki o zaman Romalı epik şair Virgil’in ruhuyla tanışır ve onu kurtuluşa götürmesi için Beatrice tarafından gönderildiğini söyler. (Beatrice, Dante’nin çok sevdiği, yıllar önce ölmüş bir kadının ruhudur.) Ancak Virgil, oraya ulaşmak için Cehennemden geçmeleri gerektiğini söyler. Dante biraz korkmuştur, ancak Beatrice’in ona baktığı düşüncesi onu cesaretlendirir.

Önce Dante ve Virgil, ne iyi ne de kötü olan tarafsız ruhların kaderlerine ağlamaya bırakıldığı yeraltı dünyasında Cehennem dışındaki boşluğa giderler, ne Cennet ne de Cehennem onları kabul etmez. Sonra, kayıkçı Charon’un lanetlenmiş ruhları cehenneme gönderdiği korkunç bir nehir olan Acheron’a gelirler. Bir deprem Dante’yi bilinçsiz bırakır ve uyandığında kendini Cehennem’in ilk katmanı olan Limbo’da bulur.

İlk Katman: Limbo

Limbo’da Hıristiyan olmayan ama erdemli olanlar vardır: Eski Yunan ve Roma kahramanları, filozoflar vb. Bazı değerli Araplar da var ve Eski Ahit’in erdemli Yahudileri, Mesih onları Cennete götürene kadar oradadır. Dante, kendisinin büyük klasik şairler tarafından eşit olarak kabul edilmesinden memnuniyet duyar. Limbo’daki ruhlar işkence görmez: Yeşil çayırlarda nazik bir hüzünle yaşarlar. Virgil onlardan biridir.

Advertisement

İblis Minos’un günahkarları yargıladığı ve onlara cehennemdeki yerlerini belirlediği ikinci katmana geçerler. İkinci katmanda şehvetli olanlar, durmayan bir rüzgârla ruhlarını uçurarak cezalandırılır. Dante, kocasının küçük erkek kardeşine mutsuz bir şekilde aşık olan Francesca da ‘Rimini’nin ruhuyla konuşur. Dante çok üzülür ve kederden bayılır.

Dante uyandığında, oburların cezalandırıldığı üçüncü katmandadırlar. Virgil, köpek gibi olan iblis Cerberus’u pasifize ettikten sonra, şiddetli, soğuk bir yağmurun işkence ettiği, çamurda bulunan oburları görürler. Bunlardan biri, Ciacco, Dante için Floransa’nın siyasi geleceğini tahmin eder.

Dante'nin Cehennemi

Dante’nin Cehennemi

Dördüncü Katman

Dördüncü katmanda Şeytan’ı öven iblis Plutus’u geçmeleri gerekiyordur. Orada açgözlü ve savurganlar, ağırlıkları zıt yönlerde yuvarlıyor ve birbirlerini günahlarından dolayı azarlıyorlardır. Hiddetli ve somurtkanların işkence gördüğü Styx’e geldiler. Kayıkçı Phleygas, Dante’ye saldırmaya çalışan Filippo Argenti’nin öfkeli gölgesinden geçerek onları karşıya geçirir.

Sonra Dis şehrinin surlarına gelirler, ancak içerideki düşmüş melekler yollarına engel olurlar. Neyse ki cennetten bir haberci yardımlarına gelerek kapıları açar oradan ayrılırlar.

Altıncı katmanda, kızgın mezarlara hapsedilen kafirler tutuluyordur. Dante, Dante’nin Floransa’dan sürgün edileceğini tahmin eden yürekli Epikürcü Farinata ile konuşur. Ayrıca arkadaşı Guido’nun babası Cavalcante de ‘Cavalcanti ile tanışır. Sapkın bir papanın mezarından geçerler.

Kokuşmuş bir vadiye gelirler. Kokuya alışmak için biraz duraklayan Virgil, Dante’ye cehennemin yapısını anlatır. Koni şeklindedir ve gittikçe daralan dairelerden oluşuyordur. Dis’de şiddetin, sahtekarların ve hainlerin cezalarını göreceklerdir. Bunlar, daha önce gördüklerinden daha ciddi günahlardır.

Advertisement
Yedinci Katman

Yedinci katmanın ilk halkasında Minotaur’u geçerler ve oklarıyla kaçmaya çalışan günahkarları vuran bir grup atatorla karşılaşırlar. İlk halka, başkalarına yönelik şiddet olaylarından oluşuyordur: zorbalar ve katiller. Bunlar kaynayan kan nehrinde işkence görür: Phlegethon.

İkinci halkada bükülmüş ağaçlarla dolu bir kara orman bulurlar. Bunlar intiharlardı: Dante, biriyle konuşur. Bu kişi, haksız yere hapse atılınca intihar eden Pier della Vigna dır. Kara tazıların peşinden koştuğu iki ruh konuşmalarını böler. Bunlar kendi mallarına şiddet uygulayanlardır: yani mallarını israf edenler.

Üçüncü halkada Tanrı’ya karşı gelenler vardı: kafirler, homoseksüeller ve tefeciler. Bunlar ateş yağmuru altında yanan kumlar üzerinde oturmak veya dolaşmak zorunda kalmakla cezalandırılmıştır. Dante, hayattayken ona akıl hocalığı yapan bir homoseksüel olan Sör Brunetto ile konuşur. Dante’nin de saygı duyduğu diğer üç Floransalı, ona şehirle ilgili haberleri sorarlar ve kötü gittiğini söyler.

Virgil’i, dolandırıcılığı simgeleyen sekizinci katmandan, canavar Geryon çağırırken, Dante bazı tefecilerle konuşuyordur. Geryon, Dante ve Virgil’i bu korkunç yolculukta sekizinci katmana götürür. Sekizinci katman Malebolge’dir ve farklı türden dolandırıcıların cezalandırıldığı on farklı bölümden oluşuyordur.

Dante Alighieri

Sekizinci Katman

İlkinde Dante, çıplak günahkarların şeytanlar tarafından kırbaçlandığını görür. Onlardan birini, kız kardeşini şehvetli bir Marki’ye satan Venedico Caccianemico’dur. Jason’ı da görür. Bunlar yalancılar ve baştan çıkaranlardır: yani aşk meselelerinde dolandırıcılık yapan insanlar.

İkincisinde, dalkavuklar bir insan dışkısı havuzuna saplanmıştır.

Üçüncüsünde simonistler ayakları alevler içinde, baş aşağı kayaya tutturularak cezalandırılıyorlardır. Dante, mevcut papanın da bu günah için lanetleneceğini söyleyen, Papa III. Nicholas ile konuşur..

Dördüncü bölümde, kehanetçiler, astrologlar ve sihirbazlar başları ters çevrilerek cezalandırılırlar. Dante, insanlığın böylesine çarpıtıldığını görünce üzülür, ancak Virgil kalbini sertleştirir.

Beşincisinde, baratörler sıcak ziftli bir gölün içine atılmıştır ve Malebranche adlı şeytanlar bekçilik yapmaktadır. Dante, Lucca’dan bir memurla birlikte bir şeytanın gelip onu göle attığını görür. Virgil, Malebranche’ı zarar görmeden geçmelerine izin verilmesi gerektiğine ikna eder ve onlara iblisler eşlik eder. Onlar geçerken, bir günahkar, bir şeytan tarafından yakalanır. Dante ve Virgil gizlice ayrılırlar.

Sonunda öfkeli şeytanlar tarafından takip edilen Dante ve Virgil, ikiyüzlülere ağır kurşun cüppelerin giydirildiği Malebolge’nin altıncı bölümüne doğru hızla ilerlerler. Floransa’nın dürüst olmayan liderleri olan iki Jovial Friars’ı buradadır.

Advertisement

Hırsızların yılanlar tarafından ısırıldığı ve daha sonra bizzat yılanlara dönüştüğü yedinci bölüme giderler. Dante, bazı ünlü hırsızların bu şekilde şekil değiştirdiğini görür.

Sekizinci bölümde dolandırıcı avukatlar alevler içindedir. Dante, Ulysses’in ölüm hikayesini öğrenir ve papaya bazı insanları katletmesini tavsiye ederek, kandıran Guido da Montefeltro’nun acı hikayesini dinler.

Dante, dedikodu ve fesat tohumu ekenlerin, kılıçlı bir şeytan tarafından sakatlandığı dokuzuncu bölümde, kan yüzünden dehşete düşer.

inferno

Sekizinci Katman – Onuncu Bölümü

Onuncu bölümde üç grup sahtekar vardı. Metalleri tahrif edenler (simyacılar) cüzzam gibi bir hastalıktan muzdariptirler. Dante, sürekli yaralarını kaşıyan iki kişiyle konuşur. İkinci grup, Gianni Schicci ve Myrrha gibi diğer insanları taklit edenlerden oluşuyordu. Ayrıca kalpazanlar ve yalancılar da vardır.

Dokuzuncu bölümden geçerken, Dante yüksek bir borazan patlamasıyle korkar. Bir dizi dev olduğu ortaya çıkar. Nispeten suçsuz bir dev, Dante ve Virgil’in dokuzuncu bölümün çukuruna girmesine yardım eder.

Dokuzuncu bölümün ilk halkasında, Dante buzun içinde donmuş günahkarları görür (halka donmuş bir göldür). Bunlar, birbirini öldüren iki erkek kardeş de dahil olmak üzere akrabalarına karşı hainlik yapanlardır. Buzun daha derinlerinde vatanlarına ihanet edenler bulunuyordur.

Dante, üçüncü halkada cinayet işleyen diğer günahkarlarla konuşur. Bir ruhun bedeni hala yaşarken Cehennemde olmasının mümkün olduğunu şaşkınlıkla öğrenir.

Dördüncü halkada, kendilerine iyilik yapanlara karşı hainlik yapanlar tamamen buzla kaplıdır. Sonunda, Cehennemin dibinde Dante, üç ağzı ile Yahuda, Brutus ve Cassius’u yere seren devasa Lucifer’in figürünü görür. Virgil ve Dante, dünyanın merkezinden geçip diğer tarafa tırmanırlar ve sonunda güney yarımkürede ortaya çıkarlar.


Leave A Reply