Marmara Bölgesi Geçim Kaynakları Nelerdir? Ekonomik Faaliyetler Nelerdir?

1
Advertisement

Marmara Bölgesinin geçim kaynakları nelerdir? Marmara Bölgesinde ekonomi, tarım, hayvancılık, hakkında bilgi.

Marmara Bölgesi Bölümleri Haritası

Elverişli iklimi, verimli topraklarıyla Marmara Bölgesi’ nin tarımsal üretim açısından önemli bir potansiyeli vardır. Trakya’da Ergene Havzası’nda buğday, yulaf, çavdar, ayçiçeği, şekerpancarı ekimi yapılır. Aynı ürünler, bölgenin tümünde yetiştirilir. Doğuda Kocaeli ve Sakarya illeri Karadeniz’e bakan yamaçlarında az miktarda fındık; Balıkesir ve Sakarya’nın bir bölümünde mısır; Sakarya’da soğan; Çanakkale’nin bazı ilçeleri, Bursa, Sakarya ve Kocaeli’nin doğusunda tütün; Sakarya’da şekerpancarı Bursa ve Balıkesir’in bölgede kalan bölümleri ve Çanakkale’de pamuk; Edirne, Kırklareli, Balıkesir’de çilek, bölgede yetiştirilen temel ürünleri oluşturur. Zengin sebze çeşitleri bölgenin kendi gereksinimi karşılamaya yönelik üretilir. Bursa ve Kocaeli yöresinde meyvecilik yoğundur. Kocaeli İli Karamürsel ve Gölcük ilçeleriyle, Sapanca Gölü çevresinde elma ve armut; Yarımca’da kiraz; Bursa’da şeftali; Tekirdağ’da karpuz ve üzüm üretimi önde gelen meyvelerdir.

Hayvancılık da gelişmiş düzeydedir. Kıvırcık adı verilen koyu türü yetiştirilir. Keçi dağlık alan dışında görülmez. Istıranca Dağları, Balıkesir ve Bursa’ nın bir bölümünde keçi görülür. Trakya’da et ve süt verimi yüksek plevne sığırı beslenir. Koyun; Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Sakarya ve Ergene Havzası’nda yaygındır. Tavuk üretimi çok yüksektir. Kocaeli’nin kuzeyinde Kandıra çevresinde hindicilik gelişmiştir. Arıcılık tüm bölgede gelişme göstermekle birlikte, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Balıkesir’de yoğunlaşır. Bursa ve çevresinde gelişen ipekböcekçiliği; Balıkesir, Sakarya ve Kocaeli’nde yaygındır. Marmara Denizi, Boğazlar ve Karadeniz kıyılan balıkçılık yönünden zengin bir kaynaktırlar. Lüfer, torik, palamut, istavrit, karagöz, uskumru, kefal, mezgit, hamsi başlıca deniz ürünleridir.

Bölge, Türkiye’nin endüstri açısından en gelişmiş yöresidir. Endüstri kuruluşları Trakya ve Kocaeli yönünde yayılarak gelişmiştir. Bursa’daki geleneksel endüstri gelişerek, çeşitlenmiş ve büyümüştür. Trakya’da, E-5 Karayolu boyunca Lüleburgaz ile Çorlu arasında ve Çerkezköy’de endüstri gelişimi için yeni yerler ayrılmıştır. Elektronik, cam ve dokuma endüstrileri gelişmektedir. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da un, yem, yağ endüstrileri, Alpullu’da şeker, Pınarhisar’da çimento fabrikaları Trakya’nın başlıca endüstri etkinlikleridir. Türkiye’nin endüstri ve ticaretinin büyük ağırlığı İstanbul’da toplanmıştır.

İstanbul’un Anadolu yakasında E-5 Karayolu çevresinde yerleşen endüstri kuruluşları, Gebze ve İzmit’in doğusunda Sapanca Gölü’ne kadar uzanır, seyrekleşerek İzmit Körfezi’nin güney kıyıları boyunca uzanır. Bursa’da yeniden yoğunlaşarak Balıkesir ve Çanakkale’ye sıçrar. Bölge genelinde çeşitli ölçeklerde hemen her türde endüstri etkinliği vardır: Kimya, ilaç, orman ürünleri, metal, makine, içki, dokuma, giyim elektronik besin; İzmit’te kâğıt-sellüloz, petro-kimya, ülkenin tüm oto lastik fabrikaları; Bursa’da dokuma ve otomotiv, Çanakkale’de tuğla, kiremit, karofayans, seramik. Bölge, büyük boyutlarda enerji tüketir. Enerjinin büyük bölümü, bölge dışındaki termik ve hidroelektrik kaynaklardan taşınır. Bölgenin en önemli enerji üretim merkezi İstanbul Ambarlı Termik Santralı’dır.

Advertisement
Marmara'da Yetişen Ürünler

Marmara’da Yetişen Ürünler

Linyit, bor, volfram, manganez yatakları başlıca yeraltı kaynaklarıdır. Sağlık, eğitim, kültür, spor tesisleri hizmet ve etkinlikleri, ülke ortalamasının üzerindedir. Türkiye basın-yayın, bankacılık, sigorta, finans dünyasının merkezi İstanbul’dur. Bölge turizm açısından önem taşır. Uluslararası E-5 Karayolu, Edirne’den Sakarya’ya kadar bölgeden boydan boya geçer. Edirne’den başlayan demiryolu, Avrupa ile İstanbul’un, İstanbul’un Anadolu yakasında Haydarpaşa’dan başlayan demiryolu bütün Anadolu ve Ortadoğu ile bağlantı sağlanır. İstanbul Atatürk Havalimanı, uluslararası nitelikte dünya çapında önem taşıyan bir havaalanıdır, İstanbul Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Asya ile Avrupa kıtalarını anakaralarını birleştirir.


1 Yorum

Leave A Reply