Mars Gezegeninin Özellikleri, Yapısı, Sıcaklığı, Uzaklığı, Büyüklüğü Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Mars nasıl bir gezegendir? Mars gezegeninin özellikleri, kütlesi, sıcaklığı, Güneşe uzaklığı. Mars gezegeni ile ilgili bilgi.

Mars

Mars, Güneş’e en yakın dördüncü gezegendir ve güneş sistemindeki en küçük ikinci gezegendir. Adını Roma savaş tanrısından alan Mars, kırmızımsı görünümünden dolayı sıklıkla “Kızıl Gezegen” olarak da tanımlanır. Mars, esas olarak karbondioksitten oluşan ince bir atmosfere sahip karasal bir gezegendir.

mars

Kaynak: NASA

Genel Özellikleri

  • Kütlesi (kg): 6.42 x 1023
  • Çapı (km): 6787
  • Ortalama Yoğunluğu (kg/m3): 3940
  • Hızı (m/s): 5000
  • Güneşe Ortalama Uzaklığı: 1.524 AU (227,936,640 km)
  • (Kendi etrafında)Rotasyon süresi (Dünya günü olarak): 1.026
  • Güneş etrafında dönme süresi (Dünya günü olarak): 686.98
  • Eğimi (eksen eğim derecesi): 25
  • Yörünge eğimi (derece): 1.85
  • Yörünge eksantriklik (dairesel sapma): 0.093
  • Maksimum Yüzey Sıcaklığı (K): 310
  • Minimum Yüzey Sıcaklığı (K): 150
  • Yüzeyinde Bilinen en yüksek nokta: Olympus Mons (lav ovalarından 24 km yüksek)
  • Atmosfer Bileşenleri: %95 karbondioksit, %3 nitrojen, %1.6 argon
  • Yüzey Malzemeleri: bazalt kayalar ve birçok madde

Mars Hakkında Gerçekler / Bilgi

Mars ve Dünya yaklaşık olarak aynı kara kütlesine sahiptir.

Mars, Dünya’nın hacminin yalnızca %15’ine ve Dünya’nın kütlesinin %10’undan biraz fazlasına sahip olmasına rağmen, Dünya yüzeyinin yaklaşık üçte ikisi suyla kaplıdır. Mars yüzey yerçekimi, Dünya’nın sadece %37’sidir (yani, Mars’ta neredeyse üç kat daha yükseğe sıçrayabilirsiniz).

Mars, Güneş Sistemindeki en yüksek dağa ev sahipliği yapmaktadır.

Bir yanardağ olan Olympus Mons, 21 km yüksekliğinde ve 600 km çapındadır. Milyarlarca yıldan fazla bir süredir oluşmasına rağmen, volkanik lav akıntılarından elde edilen kanıtlar o kadar yeni ki birçok bilim adamı hala aktif olabileceğine inanıyor.

Mars

Kaynak: NASA

Mars, Güneş Sistemindeki en büyük toz fırtınalarına sahiptir.

Aylarca sürebilir ve tüm gezegeni kaplayabilirler. Mevsimler aşırıdır, çünkü Güneş etrafındaki eliptik (oval şekilli) yörünge yolu, güneş sistemindeki diğer gezegenlerin çoğundan daha uzundur.

Mars’ta Güneş, Dünya’dakinin yaklaşık yarısı büyüklüğünde görünür.

Güneş’e en yakın noktada, Mars’ın güney yarım küresi Güneş’e doğru eğilir ve kısa, yoğun sıcak bir yaza neden olurken, kuzey yarım küre kısa ve soğuk bir kışa katlanır: Güneş’ten en uzak noktasında, Mars’ın kuzey yarım küresi Güneş’e doğru eğilir. Güneş, uzun ve ılıman bir yaza neden olurken, güney yarımkürede uzun ve soğuk bir kışa katlanır.

Advertisement
Mars parçaları Dünya’ya düştü.

Bilim adamları, Mars’tan şiddetle fırlatılan ve daha sonra Dünya’ya çarpmadan önce milyonlarca yıl boyunca güneş sistemini galaktik enkaz arasında yörüngede tutan göktaşlarında Mars atmosferinin küçük izlerini buldular. Bu, bilim adamlarının uzay görevlerini başlatmadan önce Mars’ı incelemeye başlamasına izin verdi.

Mars, adını Roma savaş tanrısından alır.

Eski Yunanlılar, savaş tanrılarından sonra gezegene Ares adını verdiler; Romalılar da aynı şeyi yaparak gezegenin kan kırmızısı rengini kendi savaş tanrıları Mars ile ilişkilendirdiler. İlginç bir şekilde, diğer antik kültürler de renge odaklandı – Çin’in gökbilimcilerine göre bu, “ateş yıldızı” iken, Mısırlı rahipler “Her Desher” veya “kırmızı olan” olarak adlandırdılar. Mars’ın bilinen kırmızı rengi, yüzeyini kaplayan kaya ve tozun demir açısından zengin olmasından kaynaklanmaktadır.

Mars’ta sıvı su belirtileri var.

Yıllardır Mars’ın buz şeklinde suya sahip olduğu biliniyordu. Sıvı suyun ilk belirtileri, uydu görüntülerinde görülen krater duvarındaki ve uçurumlardaki koyu çizgiler veya lekelerdir. Mars’ın atmosferi nedeniyle, bu suyun donmasını veya buharlaşmasını önlemek için tuzlu olması gerekir.

Bir gün Mars’ın bir halkası olacak.

Önümüzdeki 20-40 milyon yıl içinde, Mars’ın en büyük ayı Phobos, 100 milyon yıla kadar sürebilecek bir halkanın yaratılmasına yol açan yerçekimi kuvvetleri tarafından parçalanacak.


Leave A Reply