“Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır” Atasözünün Anlamı Açıklama

0
Advertisement

Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır atasözünün açıklaması. Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır anlamı, hakkında bilgi, anafikir.

"Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır" Atasözünün Anlamı

Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır:

ANAFİKİR: Zor durumlar için alınacak önlemleri iyi hesaplamalı.

Kış ayının soğuklarından korunmak için herkes zamanında gerekli önlemleri alır. Giyecek, yakacak ve barınma ihtiyaçlarını giderir. Bu ihtiyaçlar karşılanırken, her ihtimale karşı fazlasını düşünmek gerekir. Kılı kılma hesaplanan ihtiyaçlar, beklenmeyen durumlar karşısında bizi zor durumlarda bırakabilir. Mart ayının kararsızlığı, yakacağını tüketeni kazma – küreğin sapını yakmak zorunda bırakabilir. Yalnız kış ihtiyaçlarını karşılamada değil, kişi bütün ihtiyaçlarını karşılamada her zaman beklenmedik durumların payını da hesaba katmalıdır.

Açıklaması

Mart Kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır atasözü tedbir almanın önemini anlatan güzel bir atasözüdür. Zor zamanların gelebileceğini hesaba katmayarak yaşayan kimseler zor duruma düşebilirler. Hesaplamadıkları şekilde davranmak zorunda kalabilirler. Yakacaklarını kış aylarında bitiren, tedbiren yakacak bulundurmayan kişilerin kazma kürek yakarak ısınmaya çalışması gibi tedbirsiz kişiler de daha büyük zararlara uğrayabilir. Mart ayı aslında bir ilkbahar ayıdır. Ancak mart ayında soğuklar henüz tam olarak geçmemiştir. Nasılsa ilkbahar geldi diye yakacak stoklamamış kişliler geçmeyen yada aniden geri dönen soğuklarda ne yapacaklarını şaşırırlar. Yakacak odun bulamadıklarından ellindeki kazma küreklerin sopalarını dahi odun niyetine yakarak ısınmak zorunda kalırlar. Espirili şekilde tedbirsizlik anlatılmıştır.

Buna benzer bir diğer atasözü de Evdeki hesap çarşıya uymazdır. Tedbir alınmazsa çıkacak her hangi bir aksilikte hesaplarınız alt üst olur. Zor zamanlar yada hayatta başımıza gelebilecek zor günler için tedbir almak şarttır. Örneğin hastalık veya felaket durumlarında kullanılmak üzere para bulundurulmalıdır. Bunun için de tasarruf etmek en güzelidir. Nasılsa hallederiz düşüncesi ile girilen işlerde hesaplar tutmaz. O yüzden iyisini düşünüp, en kötüsü için önlem almak en önemlisidir. Bir örnek daha verecek olursak, bir işe girecekken harcanacak para iyi hesaplanmalıdır. Herhangi bir aksilik çıkarsa harcanmak üzere fazladan para ile girilmelidir ki, ucu ucuna gidilmesi belli bir yere kadar kişiyi götürür. Çünkü hayatta illa ki hesaba katılmayan durumlar söz konusu olur.

Advertisement

Leave A Reply