Martha Operası Konusu Özeti Karakterler, Friedrich von Flotow

0
Advertisement

Martha Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Martha Operasının konusu, özeti, karakterleri hakkında bilgi.

MARTHA

(Der Markt zu Richmond – Richmond Panayırı)
Dört perdelik romantik operadır.

Metin: Friedrich Wilhelm Riese.
Bestecisi: Friedrich von Flotow
İlk oynanış: 1847 Viyana.
Türkiye’de ilk oynanış: 1966 Ankara.

Başlıca kişiler:

Lady Harriet (Soprano), Nancy (Nedimesi), Sir Tristram Micleford (Bas), Plunkett (Bariton), Lionel (Tenor).

Konunun geçtiği çağ ve yer: 18’inci yüzyılda Richmond.

Advertisement

Konusu:

Lady Harriet nedimesi Nancy’nin ısrarı üzerine köy kızı kılığına girip geleneksel Richmond panayırına gitmeye razı olmuştur. Kızlar orada Plunkett adlı bir çiftçi ve arkadaşı Lionel’le tanışırlar. Lionel yakışıklı bir gençtir, hayatta kimsesi yoktur, babasından bir yüzük kalmış, başı sıkıştığında kraliçeye göndermesi tembihlenmiştir. Panayırda kızlar delikanlılarla eğlenirken Richmond yangıcı görünür, onları bir süre erkeklere hizmet etmeye mahkûm eder. Lady ve Nancy çiftliğe gelirler, oysa ev işlerinden haberleri yoktur.

Plunkett güzel Nancy’ye âşık olmuş, Lionel ise Martha adıyla tanıdığı Lady’ye gönül vermiştir. Gece gençler uyurken Lady’nin yeğeni Sir Tristram gelir, kızları gizlice alıp götürür Aradan bir süre geçmiş, Lady ve Nancy bir av partisi esnasında delikanlıların köyüne uğramışlardır. Plunkette »Julia» adıyla tanıdığı Nancy’yi görür görmez evlenerek çiftliğe götürmek ister. Lionel ise sevgilisi gittikten sonra aklını yitirmiş, «Martha» adından başka söz etmez olmuştur. Lady bu durum karşısında duygulanır, adamlarına delikanlının parmağındaki yüzüğü almaları için emir verir. Lionel’in kimliği yüzük sayesinde anlaşılır; haksız yere tutuklanıp acısından ölen Lord Derby’nin oğludur.

Lady onunla evlenmeye razıdır. Geçmişi anımsaması için bir oyun düzenlenir; panayır alanı en ufak ayrıntılarına varıncaya dek yeniden gerçekleştirilir, Lady gene köylü kılığına girip birden Lionel’in karşısına çıkarılır. Delikanlı geçmişi anımsamış, sevgilisini tanımıştır. Opera sevgililerin kavuşmasıyla sona erer.

19’uncu yüzyıl Alman sahnelerinin repertuarı arasında sık sık yer alan «Martha» duygulu ve tatlı melodileriyle hemen tüm kıtaya yayılmış, İtalyancaya çevrilmiş, özellikle bu ülkede pek sevilmiştir.

Tanınmış bölümler:

«Uvertür», «Ja, seit früher Kindheit Ta• gen» (Lionel), «Ah so fromm» (Lionel), «İrlanda Türküsü: Yazın son gülü» (Lady Harriet).

Advertisement


Leave A Reply