Maydanoz suyunun faydaları nelerdir? Maydanoz suyu nasıl hazırlanır ve nasıl tüketilir? Sağlık açısından önemi ve yararları hakkında bilgi.
Maydanoz Suyunun Faydaları
Maydanoz yemek tabağındaki garnitürden daha fazlasıdır. Maydanoz,hastalıklarla mücadele eden en iyi bitkilerden biridir ve yüzyıllar boyunca doğal bir ilaç olarak kullanılmıştır. Maydanoz suyunun içilmesinin sağlığa faydaları, ağız kokusunun tedavisi, kanseri önleme, sindirim ve böbrek desteği, anti-enflamatuar etkiler ve çok daha fazlasıdır. Sadece 2 hafta sonra, vücudunuz bu inanılmaz faydaları elde etmeye başlayacak!
Maydanoz suyunu elma, limon, encefil, rezene ile karıştırıp tüketebileceğiniz gibi tek başına da tüketebilirsiniz. Burada diğer bitkilerle karıştırılmadan tek başına tüketilmiş halinin sunacağı faydalar sıralanmaktadır.
1 – Bağışıklık sistemini güçlendirir
Maydanozun aşırı uyarılmış bağışıklık sistemini baskıladığı, alerjilere, otoimmün ve kronik iltihaplı hastalıklara karşı mücadeleye yardımcı olduğu bilinmektedir. Yüksek flavonoid içeriği ayrıca, kanser sürecinin çeşitli aşamalarını baskılamasının yanı sıra bağışıklık sisteminin yanıtını güçlendirir.
2 – Ağız kokusu tedavisi
Ağız kokusundan muzdarip misiniz? Maydanoz yardımcı olabilir! Ağız kokusunu nötralize etmek için klorofil açısından zengindir ve bir koku giderici ve anti-mutajen görevi görür. Bu yüzden, maydanozu atlamayın – yemeğinizin sonunda nefesinizi temizlemenize ve ferahlamanıza yardımcı olacaktır.
3 – Doğal Diüretik
Maydanoz, kan basıncını düşürmeye ve aşırı toksinlerin vücuttan temizlemeye yarayan harika bir doğal diüretiktir. Bu idrar söktürücü etkileri vücuttaki fazla sodyumun atımlasına yardımcı olur, ki bu da aşırı su ağırlığından kurtulmak için harikadır.
4 – Antienflamatuar
Bu şifalı bitki, büyük bir anti-enflamatuar gıdadır. Güçlü bir anti-inflamatuar ajan olan ve osteoartrit ve romatoid artriti olanlarda rahatlamaya yardımcı olan C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, güçlü anti-enflamatuar ve anti-artritik özelliklere sahip, eugenol adı verilen uçucu bir yağ içerir.
5 – Kanı Temizler
Maydanozdaki klorofil, vücudu alkalize etmeye, yeni kırmızı kan hücreleri oluşturmaya ve kanı temizlemeye yardımcı olur. Maydanozda bulunan poliasetilen, kardiyovasküler hastalık ve inmeyi önlemeye yardımcı olan anti-trombosit-agregator özellikleri içerir. Ayrıca serbest radikalleri nötralize eden ve kalbi güçlendiren faydalı flavonoidler barındırır.
6 – Gaz ve Kabızlığı Azaltır
Şişkinlik, gaz ve kabızlıktan muzdaripseniz, maydanoz sizin otunuzdur! Kolik, hazımsızlık, kabızlık ve bağırsak gazı için geleneksel bir ilaç olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda, su tutmanın neden olduğu şişmeyi azaltmaya yardımcı olarak bir diüretik görevi de görür.
7 – Kemikleri güçlendirir
Maydanozdaki yüksek K vitamini içeriği, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olması için harika bir bitkidir. K vitamini eksikliği, kemik kırığı ve osteoporoz riskiyle bağlantılıdır. Yeterli K vitamini tüketen (sadece bir bardak maydanoz suyunun sağladığı) kalsiyum emilimini artırır, idrar kalsiyum atılımını azaltır ve kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan kemik matriks proteinlerini geliştirir.
8 – Mesane Enfeksiyonlarını Önler
İdrarın uyarılmasıyla, maydanoz suyu idrar yollarında idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek kötü bakterileri temizlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda etkili bir antibakteriyel bitkidir, mesane ve idrar yollarının bakteriyel enfeksiyonlarından kurtulmak için mükemmeldir.
9 – Böbrekleri İyileştirir
Maydanoz suyu idrarı uyararak böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Mesane enfeksiyonunun böbrekleri etkilediği durumlarda, günde 2 demet maydanoz suyu tedavide etkili olacaktır.
10 – Sindirime Yardımcı
Maydanoz iştahı uyarır ve sindirim sürecini iyileştirir. Sindirim sırasında yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olan farklı enzimlerden ve vitaminler, mineraller ve yediğimiz diğer yiyeceklerin emilimine ve kullanılmasına yardımcı olan diğer besin maddelerine sahiptir.
11 – Hazımsızlığı yatıştırır
Maydanoz suyu yüksek C vitamini ve folik asit içeriği sayesinde rahatsız edici bir mide ve hazımsızlığa yardımcı olabilir.
12 – Anemiyi önler
Maydanoz, ıspanaktan iki kat fazla demir içerir. Demir, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyan bileşen olup, demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olur. Sadece 1 su bardağı maydanoz 3,7 mg demir ya da günlük önerilen alımınızın % 21’ini sağlar!
13 – Anti-Kanser
Maydanozdaki folik asit, uygun hücre bölünmesi için gerekli olan bir besin maddesidir ve bu yüzden hücrelerin hızla bölünmesini sağlayan kolon ve serviksin kanser önlenmesi için önemlidir. Serbest radikalleri temizlemek ve DNA hasarını önlemek için içerdiği C vitamini çok yüksektir. Maydanoz ayrıca glutatyon redüktaz ve süperoksit dismutaz seviyelerini arttıran ve bazı göğüs kanseri tümörlerini küçülttüğü bulunmuştur.
14 – Kan Basıncını Düzenler
Bu bitkinin diüretik etkileri, daha düşük sodyum seviyelerine yardımcı olur ve böylece yüksek tansiyonu düşürür. Maydanoz ayrıca, homosisteini iyi huylu moleküllere dönüştürmeye yardımcı olan folik asit içerir, böylece kan damarlarının zarar görmesini önler ve kalp krizi ve felç riskini azaltır.
15 – Görüşü geliştirir
Maydanoz, pro-vitamin A karotenoid, beta-karoten için iyi bir kaynaktır. Beta-karoten bakımından zengin bir diyet uygulamak, yaşa bağlı maküler dejenerasyon riskini azaltır ve gece körlüğünü azaltır.
16 – Yaraların İyileşmesini Hızlandırır
Maydanozdaki beta-karoten içeriği (vücutta A vitaminine dönüşür) cildin bakım ve onarımında yardımcı olur. Bu sadece cildin elastikiyetini iyileştirmek değil, aynı zamanda yara iyileşme sürecini hızlandırmak için harika bir bitkidir.
17 – Saç dökülmesini azaltır
Saç dökülmesi genellikle gerekli besin maddelerinden yoksun bir diyet sebebiyle olur. Bununla birlikte, maydanoz, saç dökülmesine veya zayıf saça yol açan bir dizi besinsel eksikliği giderir. Saç dökülmesini kontrol eden TGF-β1 genini (antioksidan apigenin sayesinde) düzenler.
18 – Antibakteriyel
Bu güçlü antibakteriyel bitki, E. coli ve B. subtilis gibi zararlı bakterilerin büyümesini önleme kabiliyetine sahiptir.
19 – Menstrüel Döngüleri ve Yatıştırır Krampları Düzenler
Maydanoz, adet döngüsünü düzenleyen ve adet kramplarını yatıştırmaya yardım eden apiol adı verilen bir bileşik içerir. Bu, yerli kültürler tarafından doğurganlığı düzenlemeye yardımcı olmak için kullanılmıştır ve güçlü bir adet uyarıcısı olarak işlev görür.
20 – Mükemmel K vitamini Kaynağı
K vitamini, maydanozda inanılmaz derecede bol miktarda bulunur. Sadece 1/2 bardak maydanoz suyu, K vitamini içeren KDA’nızın % 554’ünden fazlasını içerir! K vitamini ne yapar? Kan pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar, kemikleri güçlendirir, kalsifikasyonla savaşır, yararlı bir antioksidan ve anti-inflamatuar gibi davranır ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir!
21 – Bakır Açısından Zengindir
Diyetinizde bakır ihtiyacınız varsa, maydanoz bunu gidermek için bir yoldur! Bakır, karaciğer, beyin, kalp, böbrekler ve iskelet kaslarında bulunan önemli bir mineraldir. Kollajen oluşumuna yardımcı olur, enerji üretiminde rol oynar ve demirin emilimini artırır.