Mayoz Bölünmenin Üremedeki Yeri ve Önemi, Görüldüğü Üreme Çeşidi

0
Advertisement

Mayoz bölünme hangi üreme çeşidinde görülür? Mayoz bölünmenin eşeyli üremedeki yeri ve önemi, amacı nedir, nasıl ve neden gerçekleşir?

Eşeyli olarak üreyen türler, iki ebeveynin genetik materyalini miras alan yavrular oluşturur. Eşeyli üreme için hazırlanmak için, bir organizmanın döllenme sırasında başka bir bireyin gametleriyle kaynaşma yeteneğine sahip üreme hücreleri veya gametler oluşturması gerekir. Mayoz, gamet oluşturan süreçtir ve bu nedenle ökaryotik organizmalarda, yani organize bir çekirdek içeren hücreleri olan insanlar gibi organizmalarda eşeyli üreme için gereklidir.

mayoz üreme

Genetik materyal

Kromozomlar genetik bilgiyi koruyan ve ileten hücresel yapılardır. Proteinler ile birleştirilen deoksiribonükleik asitten (DNA) yapılırlar. Uzun DNA dizileri içinde nükleotid bazları olarak adlandırılan belirli moleküllerin dizisi, bir organizmanın ürettiği tüm proteinlerdeki amino asit dizisini kodlar. Bu nedenle DNA, bir bireyin tüm fiziksel ve davranışsal özelliklerinden sorumludur. Bu özellikler, belirli spermlerin yumurtayı döllemek için belirlediği ebeveynlerin benzersiz ve rastgele bir karışımıdır.

Ploid

İnsan vücudundaki hücreler 23 tip kromozom içerir. İnsan diploid numarası, her kromozomun iki kopyasını, her ebeveynden bir kopyasını temsil eden 2N olarak ifade edilen 46’dır. Gametler, ploidi azalması geçirmiş ve sadece haploid veya 1N kromozom sayısını içeren özel hücrelerdir. Gametler, döllenme sırasında birlikte kaynayan dişi yumurta ve erkek spermidir, böylece 2N ploidi döllenmiş hücreye geri yükler ve embriyo gelişimi ve doğumla sonuçlanan olayları başlatır.

Mayoz I

Mayoz bölünme iki hücre bölünmesi döngüsünde gerçekleşir. Mayoz I’de, bir hücrenin DNA’sı, her biri kromozomun genetik bilgisinin tam bir kopyasını tutan iki bağlı kromatid ile çoğaltır ve kromozomlar oluşturur. Hücre çekirdeği çözülür ve 23 çift kromozom hücrenin merkezi boyunca sıralanır. Her bir ebeveynten bazı çiftler, özdeş olmayan kromatitler oluşturarak genetik çeşitliliği artırmaya yardımcı olan çaprazlama adı verilen bir süreçte DNA’larının bölümlerini değiştirir. Çaprazlamayı takiben, her bir çiftin bir çift kromatid elemanı hücrenin bir tarafına çekilirken, diğer çift eleman karşı tarafa sürüklenir. Mikrotübüllerden oluşan mil aparatı, kromozomların hücrenin her bir ucuna çekilmesinden sorumludur.

Advertisement

Mayoz II

Mayoz I, hücre her biri kromozom sayısına sahip olmasına rağmen her bir kromozomda iki kromatide sahip olmak üzere iki yavru hücreye bölündüğünde sona erer. Dinlenme aşamasından sonra hücre, kromozomların bir kez daha hücrenin merkezinde hizalandığı mayoz II’ye girer. Bu kez, kromatidler ve tek kopyalı kromozomlar arasındaki bağlantılar, gametositler olarak bilinen iki yavru hücreye dağıtılır. Bu şekilde, bir hücre, sperm veya yumurta haline gelmek için daha fazla gelişme gösteren dört özdeş olmayan gametosit ile sonuçlanır. İnsan kadınlarında mayoz II döllenme oluşunca gerçekleşir.


Leave A Reply