Mazlumun Ahı İndirir Şahı Ne Demek? Atasözünün Anlamı Açıklaması

0
Advertisement

Mazlumun Ahı İndirir Şahı atasözü ne anlama gelir, ne demektir, ne anlatılmak isteniyordur, Mazlumun Ahı İndirir Şahı hakkında yazı.

Mazlumun Ahı İndirir Şahı Anlamı

Atasözünün Kısaca Anlamı: zulüm gören kimsenin bedduası tutar.

MAZLUMUN AHI, İNDİRİR ŞAHI

Bu sözdeki “şah”, güçlü kimsenin simgesidir. Güçlü kimse, çevresine baskı yapmamalıdır. Baskı yapan, zulmeden kişi, er geç yaptığının cezasını çeker. Günü gelir, kendini yerde, ayaklar altında bulur.

Tarih, çevresine baskı yapan; zulmü yönetiminin temeli haline getiren zalim yöneticilerle doludur. Bunların ömürleri uzun olmamıştır. Baskı altında tutulanlar birleşerek örgütlenerek baskıcıları başlarından atmışlardır. Bugün onları tarihin kapkara sayfalarında okuyor, lanetle anıyoruz.

Dünyamız, daha bu tür insanlardan büsbütün arınmış değil. Şu ya da bu kılıkla, değişik biçimlerde, güçlüler güçsüzlere zulmediyor. Bunlar da dünküler gibi, bir gün kendilerini yerde bulacaklar; insanın insana baskı yapmadığı bir barış, kardeşlik düzeni kurulacaktır.

Advertisement

Haksızlık ve adaletsizlik yapıldığında yapan kişinin yanına kalmayacağı aşikardır. Haksızlığa uğrayan kişi mazlum olmuş olur. Eğer bu mazlum kişi ah ederse, yani beddua ederse, bu bedduanın tutması kaçınılmazdır. Elbetteki her ah edenin ahı tutmaz. Ancak mazlumun ahı tutar ve öyle bir tutar ki asla zarar görmez denilen güçlü insanların bir mahvolmasına neden olabilir. Bu atasözünde indirir şahı denilerek buna vurgu yapılmaktadır. Buradaki şah güçlü, mevki ve para sahibi insan yerine kullanılmaktadır. Mazlum insanın bedduası bu dokunulmaz gibi görünen insanı bile bulunduğu yerden edecek güce sahiptir. O sebepten güç ve mevkimize güvenerek haksızlık ve adaletsizlik yapmamalıyız.

Alma Mazlumun Ahını Çıkar Aheste Aheste:

ANAFİKİR : Kimseye kötülük etmemeliyiz. Kötülük edenler bunun cezasını ömür boyu çekerler.

İyi insanın özelliklerinden biri de, başkalarının hakkını korumak, kimseye, özellikle kendisini korumaktan yoksun olanlara kötülük etmemektedir. Güçlü olan kendi hakkını korur veya onun hakkını koruyacak çok kişi bulunur. Önemli olan hakkı olduğu halde, kimsesizliğinden ötürü bunu savunamayan kişilerin hakkını vermek veya korumaktır. Bütün bunları yapmayıp, yoksul, kimsesiz kişilerin haklarını ellerinden almaya kalkarsak, bunun cezasını ömür boyu çekeriz. Çünkü inancımıza göre onların hakkını gözeten Allah’tır.


Leave A Reply