Medeni Aziz Efendi Kimdir?

0
Advertisement

Medeni Aziz Efendi kimdir? Osmanlı dönemin yaşamış bir besteci olan Medeni Aziz Efendi kimdir ve eserleri nelerdir?

Medeni Aziz Efendi

Medeni Aziz Efendi (d. 23 Mart 1842, Medine, Suudi Arabistan – ö. 27 Kasım 1895, İstanbul), Arap asıllı Osmanlı besteci. Şarkı formundaki yapıtlarıyla tanınmıştır.

On dört yaşında İstanbul’a gitti, Sultan Abdülmecid’in kızı Fatma Sultan’ın baş haremağası Anber Ağa’nın korumasına girdi. Kazasker Mustafa İzzet Efendi’den müzik dersleri aldı. 1860’a doğru Fatma Sultan’ın kocası Müşir Nuri Paşa’nın imamı oldu. Rastlantıyla sesini dinleyen Sultan Abdülaziz, Aziz Efendi’yi beğenerek padişah ikinci imamlığına getirdi. Aziz Efendi bu yıllarda ünlü besteci Lâtif Ağa’dan ders alarak bilgisini artırdı. Daha sonra Galata Tütün Gümrüğü’nde, Posta ve Telgraf Nezareti muhasebesinde çalıştı; İnas (Kız) Sa-nayi-i Nefise Mektebi müdürlüğü (1880-88), Dilsizler ve Körler Mektebi müzik öğretmenliği (1888-92) ve kız rüştiyeleri başmüfettişliği (1892-95) yaptı.

Aziz Efendi birçok formda ürün vermişse de, günümüze ısfahan makamındaki bestesi dışında yalnızca şarkı formundaki yapıdan ulaşmıştır. Bunlarda Lâtif Ağa ve Hacı Arif Bey’in üsluplarını başarıyla birleştirdiği görülür. Biçimsel açıdan kusursuz şarkılarına örnek olarak “Kerem eyle mestane kıl bir nigâh” (hüzzam), “Ey çerh-i sitemger dil-i nâlâna dokunma” (hicaz), “Kendine niçin emsâl ararsın” (hicaz), “Demadem dide giryan oldu sensiz” (şevkefza), “Taliim bir dem bana yâr olmadı” (evcârâ) verilebilir.

Advertisement

Leave A Reply