Megalomani Nedir? Megalomaninin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Megalomani nedir, nasıl bir hastalıktır? Megalomani belirtileri, riskleri ve nedenleri nelerdir? Megalomani tedavisi hakkında bilgi.

Megalomani Nedir? Megalomaninin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Megalomania, kişinin kendisine olan dikkatinin aşırı acı verici bir şekilde artması ile karakterize zihinsel bir hastalıktır.

megaloman

Kaynak: pixabay.com

Bu hastalık, kişinin önemini, şöhretini, popülaritesini, servetini, gücünü, dehasını, politik nüfuzunu ve hatta her yerde itibarını aşırı derecede abartma ile ifade edilen sanrısal bir kişisel farkındalık ve kişilik davranışı türüdür. “Megalomania”, Yunanca “μεγαλο” – çok büyük veya abartılı ve “μανία” – tutku, delilikten geliyor.

Dolayısıyla, megalomanide, kişi kendi yeteneklerini ve olanaklarını abartma eğiliminde olduğundan, bir tür zihinsel bozukluktur.

Megaloman Tanımı

Bir megaloman, megalomaniye tutulmuş kişidir. Bir megalomani hastası, ihtişam sanrıları ve iktidar takıntısı gibi semptomları olan psikolojik bozukluğu olan bir kişidir. “Megalomaniac” kelimesi, aynı zamanda, mutlak güçleri ve büyüklükleri konusunda ikna olmuş gibi davranan insanlar için gayrı resmi olarak kullanılır.

Psikiyatride bu durum bağımsız bir hastalık değil, ruhun ihlali ile ilişkili başka bir patolojik durumun belirtisi olarak kabul edilir. Megalomani en sık manik-depresif bir psikoz, aşağılık kompleksi ve paranoid bozukluklarla birlikte ortaya çıkar.

Advertisement

Megalomani, gerçeklik algısının tamamen kaybolması ile karakterizedir. Bununla birlikte, megalomanyaklar yarattıkları düşüncelerin gerçeğe uygun olmadığını ve bu nedenle yardıma ihtiyaçları olduğunu anlamamaktadır.

Çoğu erkeklerin megalomani gibi zihinsel bir rahatsızlıktan muzdarip olduğu söylenmelidir. Bununla birlikte, bazı kadınlar da bu rahatsızlığa eğilimlidir. Ancak hastalık sıklıkla erotomani şeklini alır.

Megalomaninin Aşamaları

Genel olarak, doktorlar megalomani gelişiminin birkaç aşamasını belirlemektedir. Hastalığın oluşumunun ilk aşamasında, başkalarınca zorlukla fark edilebilen yalnızca birincil semptomları ortaya çıkar. Bununla birlikte, hastalığın ilerlemesi daha belirgin klinik belirtilere neden olur ve zamanla şiddetli depresyon ve hatta demans gelişimine yol açabilir.

Megalomania, hastalığın ilerleme aşamasına göre sınıflandırılır:

Aşama 1 – hastalığın birincil belirtilerinin varlığı. Hastanın kişiliğini hayranlık gerektiren bir şey olarak öne çıkarması ve ortaya çıkarması;

Aşama 2 – tüm klinik belirtilerle hastalığın belirgin gelişimi;

Advertisement

Aşama 3 – megalomanyakın ciddi bir durumu (hem fiziksel hem de zihinsel). İntihar girişimi veya bunama gelişimi mümkündür.

megaloman

Kaynak: pixabay.com

Muhtemel Nedenler

Psikiyatride megalomani, manik bir sendromda bir zihinsel bozukluğun belirtisi olarak adlandırılır veya paranoya tezahürlerinden biri olarak sınıflandırılır.

Klinik pratikte Megalomani en sık manik-depresif psikoz veya paranoid bozukluk gibi bir bozukluğun semptomatolojisini ifade eder. Çoğu zaman, bu durum kendini şizofrenide, çeşitli nevrozlarda ve duygusal psikozlarda gösterir. Ayrıca, böyle bir bozukluk, ilerleyici felç veya kraniyoserebral hasarın bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir.

Megalomaninin risk faktörleri vardır. Bunlardan ilki kalıtsal yatkınlıktır. Ebeveynlerden biri böyle bir hastalıktan muzdarip olursa, çocuklarında ortaya çıkma olasılığı her zaman oldukça yüksektir. İkincisi, rahatsızlık alkol veya uyuşturucu bağımlılığı olan kişilerde olduğu kadar sifilisi olanlarda da daha sık görülür.

Megalomaniye neden olabilecek faktörler şunlardır:

zihinsel bozukluklara genetik yatkınlık;
şizofreni;
psikozlar, nevrozlar;
çocukluk çağı ahlaki travması;
beyin travması;
sifiliz varlığı.

Belirtiler Nelerdir?

Megalomaninin tipik Belirtileri aşağıdaki gibidir:

“Narsisizm” (kendini beğenme);
sık ruh hali değişiklikleri;
artan aktivite;
başkasının görüşüne ilgisizlik;
diğer insanlara karşı saldırganlık;
uykusuzluğa yatkınlık;
sadece kendi fikir ve düşüncelerine odaklanmak.

Kendinizde benzer belirtilerle karşılarsanız, derhal bir doktora danışın. Hastalığı önlemek, sonuçlarla başa çıkmaktan her zaman daha kolaydır.

Klinik Belirtiler

Megalomani hastası, genellikle bütün düşüncelerini kendi seçkinlikleri ve toplum için önemleri üzerinde yoğunlaştırır. Sonuç olarak, megalomanyanın bütün eylemleri ve konuşmaları başkalarına kendi benzersizlikleri ve dahiliği hakkında bilgi vermeyi amaçlar. Yargılarının tek gerçek olduğundan emindirler ve diğer tüm insanların coşkuyla onunla aynı fikirde olması gerekir.

Kural olarak, megalomani kendini şöyle gösterir:

Advertisement

Artan Etkinlik

Bu durum, manik atakları depresyonun evreleri ile değiştiğinde bipolar bozukluğun karakteristiğidir. Manik evrede, hasta kendi münhasırlığına güvenebilir ve aynı zamanda neredeyse yorgun hissetmeden enerjik ve güç dolu kalabilir;

Yüksek Benlik Saygısı

Bir megaloman sadece kendi düşüncelerini ve fikirlerini övmekle kalmaz, aynı zamanda diğerlerinden de benzer şekilde davranmasını bekler.

Duygusal istikrarsızlık

Bir megalomanın şiddetli aktivitesinin yerini pasiflik alabilir. Neşeli bir ruh hali depresyona dönüşebilir, vb. Çoğu durumda, bir megaloman bu tür ruh hali değişimlerini kontrol edemez. Megalomanların herhangi bir eleştiriye karşı keskin bir olumsuz tutumu var. En iyi ihtimalle, görmezden gelirler, en kötü ihtimalle – saldırganlıkla cevap verir;

Başka birinin Görüşünü Kabul Etmeyi Reddetme

Megaloman genellikle sadece eleştiriyi kabul etmemekle kalmaz, aynı zamanda genel olarak diğerinin bakış açısını da dikkate almaz. Dahası, benzer bir bozukluğu olan insanlar, başkalarının tavsiyelerini tamamen dinlemeyen, bazen irrasyonel ve hatta tehlikeli işler yapma eğilimindedir;

Uyku bozuklukları

Artmış aktivite ve sürekli sinir heyecanı nedeniyle, megalomanın semptomları sıklıkla uykusuzluk, yüzeysel ve endişeli uyku olarak kendini gösterir;

Ağır vakalarda, depresyonun belirtileri, intihar konusunda düşüncelerin ortaya çıkması ve intihar girişimleri olabilir. Dahası, megalomanların çoğu hem zihinsel hem de fiziksel olarak tükenmeden muzdariptir.

Advertisement

Megalomaninin erkeklerde kadınlardan daha sık tespit edildiğine dikkat etmek önemlidir. Aynı zamanda, bozukluk erkeklerde çok daha agresif ilerler. Bazen fikirlerini başkalarına iletmek ve haklılık konusunda ikna etmek amacıyla fiziksel şiddete gidebilir. Kadınlarda hastalık daha hafif seyreder.

megaloman

Kaynak: pixabay.com

Teşhis

Megalomaninin teşhisi bir psikiyatrist tarafından yapılır. Bir tanı koymak için doktorun ihtiyacı:

Hastanın hastalık geçmişini incelemek, diğer hastalıkların varlığını tanımlamak;
Hastanın şikayetlerini analiz etmek (eğer varsa);
Megalomanın akrabaları veya arkadaşlarıyla sohbet etmek. Böyle bir konuşma semptomların ve teşhisin daha doğru bir şekilde tanımlanması için çok bilgilendirici olacaktır.

Ayrıca aşağıdakiler gibi risk grupları da vardır:

alkol veya uyuşturucu bağımlılığı olan kişiler;
erkekler;
tıbbi geçmişinde zihinsel bozuklukları olan insanlar;
Daha önce sifiliz teşhisi konan insanlar.

Megalomani Tedavisi

Tedavinin özü, sonunda megalomaninin ortaya çıkmasına neden olan altta yatan hastalığın tedavisidir.

Kural olarak, megalomanın kendisi tedavi edilemez bir hastalıktır. Terapinin özü, hastalığın belirtilerini en aza indirecek şekilde azaltılmıştır.

Megalomaninin klinik belirtilerinin tipine bağlı olarak, aşağıdaki tedavi uygulanır:

depresyonda, nöroleptikler ve lityum preparatları alır;
güçlü heyecan ve coşku halinde, sakinleştiriciler alınabilir;
gerekirse, hastanın ön yatışı ile özel bir psiko-nörolojik klinikte tedavi yapılabilir;
özel psikoterapi.

Hastalığın zamanında teşhis ve tedavisinin çok önemli bir rol oynadığı bir sır değildir. Kural olarak, megalomanların kendilerinin hastalıklarının karmaşıklığını anlayamadıkları görülmektedir. Bu durumda, akrabaların zorunlu tedavi yapmak için bir girişimi gereklidir.

Hastalığın hiçbir şekilde göz ardı edilemeyeceğini unutmayın, aksi halde hastanın toplumun bir parçası olamama ve insanlarla temel iletişim becerilerini gerçekleştirememesiyle sonuçlanabilir. Ciddi durumlarda, megalomanda demans ve intihar girişimi gelişebilir.

Advertisement

Megalomaninin Önlenmesi

Primer megalomaninin başlamasının önlenmesi için tek bir doğru yöntem yoktur. Ancak şunlar yapılabilir:

Diğer zihinsel hastalıkların zamanında teşhisi ve uygun tedavisi;
Bir hastalığın ilk semptomlarının ortaya çıkmasından sonra bir psikiyatr veya psikologa danışma;
Zihinsel travma ve stresli durumlardan uzak kalma;
Önceden teşhis edilmiş bir megaloman ise, hastalığın ilerlemesini önlemek için düzenli bir muayeneden geçmek önemlidir.


Leave A Reply