Alfa Bozunması ve Beta Bozunması Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

0
Advertisement

Alfa bozunması ve beta bozunması nedir, nasıl meydana gelir, özellikleri nelerdir? Alfa ve beta bozunması arasındaki farklar nelerdir?

alfa bozunması

Kaynak: commons.wikimedia.org

Alfa Bozulması

Alfa bozunması, bir atom çekirdeğinin bir alfa parçacığı yaydığı ve kütle numarası 4’ten küçük ve atom numarası 2’den az olan bir atoma dönüştüğü veya bozunduğu radyoaktif bir bozunmadır. Çok fazla proton içeren bir çekirdek bozunduğunda ve iki nötron ve iki protonlu bir alfa parçacığı oluşturduğunda meydana gelir.

Ana atomun, arkasında tanımlanmış bir ürün bırakan bir nükleon koleksiyonunu çıkardığı en yaygın küme bozunmasıdır. Son derece yüksek bağlanma enerjisini ve nispeten küçük bir helyum-4 ürün çekirdeği veya alfa parçacığı kütlesini birleştirir.

Nükleer kuvvet ile elektromanyetik kuvvet arasındaki etkileşim tarafından yönetilir. En ağır çekirdeklerde oluşur ve 5 MeV kinetik enerjiye ve 15.000 km / s hıza sahiptir.

Alfa parçacıkları ağırdır, bir parça kağıt veya alüminyum tarafından durdurulabilir ve diğer atomlarla etkileşime girdiklerinde enerjilerini kaybederler ve ileri hareketleri birkaç santimetre havada durur. Alfa emisyonlarında Atomun atom numarası, iki protonun kaybının bir sonucu olarak iki azalır – atom yeni bir element haline gelir. Yeni üretilen element periyodik tabloda soldan iki gidilirse oluşan element olacaktır.

Uranyum veya toryum içeren yeraltı maden yataklarının alfa bozunması helyum üretir. İlk olarak 1899’da tanımlandı ve 1907’de He2 + iyonları olarak tanımlandı.

Advertisement

Alfa bozunması teorisi tünel açma yoluyla çözüldü. Bir alfa parçacığı, içinden geçen bir çekirdek tünelinde hapsolmuş ve çekirdeğin diğer tarafında görünür.

Alfa bozunması, duman dedektörlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca uzay sondaları ve yapay kalp pilleri için kullanılan radyoizotop termoelektrik jeneratörleri için güvenli bir güç kaynağıdır. Diğer radyoaktif bozunma türlerine karşı daha kolay korunulabilir.

beta bozunma

Kaynak: commons.wikimedia.org

Beta Bozulması

Beta bozunması, bir elektron (beta eksi) veya pozitron (beta artı) gibi bir beta parçacığının yayıldığı radyoaktif bir bozunmadır. Çok fazla nötron içeren bir çekirdek bozunduğunda ve bir elektron, proton ve anti nötrinoya dönüştüğünde ortaya çıkar. Üretilen elektrona beta parçacığı denir ve işleme beta bozunması denir.

Birkaç milimetrelik alüminyuma nüfuz edebilir ve bir elementten gelen beta emisyonları, periyodik tablodaki bir sağındaki  başka bir element üretebilir.

Özet

  1. Alfa bozunması, çok fazla protonlu bir çekirdek bozunup iki nötron ve iki protonlu bir alfa parçacığı oluşturduğunda alfa parçacıkları üretildiğinde meydana gelirken, çok fazla nötron içeren bir çekirdek çürüyüp döndüğünde beta parçacıkları üretildiğinde ve bir elektron, proton ve anti-nötrinoya dönüştüğünde Beta bozunması meydana gelir
  2. Alfa bozunmasındaki alfa parçacıkları ağırdır ve bir kağıt veya alüminyum tabakasıyla durdurulabilirken, beta bozunmasındaki beta parçacıkları birkaç milimetre alüminyuma nüfuz edebilir.
  3. Alfa bozunma emisyonları, periyodik tablonun iki solundaki element üretilirken, bir elementten gelen beta emisyonları periyodik tabloda bir sağındaki, başka bir elementi oluşur.
  4. Alfa bozunmasında çekirdek parçalanır, beta bozunumunda ise çekirdek protona dönüştürülür ve bir elektron salar.


Leave A Reply