Meme Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kadınların vücudunun önemli bir bölgesi olan memeler ile ilgili ansiklopedik bilgiler.

Meme, insanın ve bazı hayvanların dişilerinde süt salgılayan organ. Kadınlarda büyük bir bez yapısında olan memelerin kadının ruhsal yapısında ve sağlığı da önemli bir yeri vardır. Bunların yanı sıra memeler kadının cinsel gelişmesinde ve yaşamında, emzirme dönemlerinde ve vücut yapısının görünümünde önemli işlevler üstlenir. Memeler vücudun göğüs bölümünün önünde, iki yanda simetrik duran ve epidermisten kaynaklanan organlardır. Ergenlik döneminden önce kız çocukların memelerinde ilk gelişmeler belirir. Bu dönemde meme başını çevreleyen areola denilen ve derinin rengine oranla biraz koyu renkte olan bölge kabarmaya başlar. Yaş ilerledikçe bu gelişmenin hızı artarak ergenlik çağında memeler artık tümüyle belirginleşir. Kadımn iki memesi birbirinin aynı değildir. Kabaca koni biçiminde olan memelerin büyüklüğü ve biçimi, kadınların yaşlarına göre değişiklikler gösterir. Gebeliğin son dönemlerinde ve emzirme sırasında memeler iyice büyür. Meme ön yüzünün hemen hemen ortasında papilla denilen meme başı bulunur. Meme başına 15-20 kadar süt kanalı açılır. Meme başının pembe kahverengi bir görünümü vardır. Meme başının çevresinde areola denilen bir ölçüde koyu pembe renkte olan yuvarlak bir bölge bulunur. Bu bölge içinde küçük kabarcıklar göze çarpar.

Gebelik ve emzirme dönemlerinde areolanın çapı büyür ve rengi koyulaşır. Meme dokusu başlıca üç öğeden oluşmuştur. Bunlar: Bez kanalcıkları, lifli bağ dokusu ve yağ dokusu-dur. Memeler kadının değişik dönemlerinde ayrı ayrı işlevler üstlenirler. Gebelik sırasında, emzirme dönemlerinde, önce ve sonra memeler kadının yalnızca cinsel yaşamında yer alırken, emzirme döneminde ayrıca çocuğun beslenmesinde de rol oynarlar. Her memede 15-20 kadar lop bulunur. Her lop, bir süt kanalıyla meme başına açılır. Memedeki loplar çok sayıda daha küçük lopçuklardan oluşur. Lopçuklar çok sayıda süt bezlerini ve kanalcıkları içerir. Gebelik boyunca hormonal etkilerle gelişen meme bezleri, doğumdan sonra ilk 2-3 gün içinde süt yapmaya ve salglamaya başlar. Bu olay tıpta laktasyon adını alır. Memenin doğumdan sonra ilk salgıladığı süt, kolost-rum adını alır ve koyu kıvamlı ve sarımtırak renklidir, besleyici özelliği fazladır. Yaklaşık olarak 4-6 gün sonra kolostrum giderek kıvamını yitirir ve rengi beyazlaşır. Bir kadının günde salgıladığı süt ortalama 600-800 gr. arşındadır. Anne sütü % 87 oranında su içerir. Aynca vitaminler, mineraller ve bebek için gerkli tüm maddelerin yanında en önemlisi bebeği hastalıklardan koruyucu bağışıklık maddeleri de bulunur.

Başlıca meme hastalıkları şöyle sıralanabilir: Meme anomalileri, meme iltihapları, yağ nekrozu, galaktosel, hormonal dengesizliklerden kaynaklanan meme hastalıkları ve meme kanserleri. Bu hastalıkları içinde en önemlisi meme kanseridir.


Leave A Reply