Menderes Nedir? Anlamı (Büyük ve Küçük Menderes Hakkında Bilgi)

0

Menderes ne anlama gelir? Menderes kelimesinin anlamları, kullanımı, Büyük ve Küçük Menderes nehirleri ve özellikleri hakkında bilgi.

menderes

Kaynak: commons.wikimedia.org

“Menderes (Birinci Anlamı)”

Bir akarsu yatağının az eğimli koyak tabanlarında ve ova düzlüklerinde çizdiği S harfine benzeyen kıvrım

Menderes, nehirdeki bir eğridir. Nehir oldukça düz bir vadi tabanından akarken kıvrımlar yılan benzeri bir desen oluşturur. Eğrilerin konumu zamanla değişir.

Bir nehir nadiren düz bir çizgide akar – bir ağaç veya sert kaya gibi seyrinde bir şey etrafında bükülür. Bu, daha yavaş ve daha hızlı su hareketi alanlarına neden olur. Nehir eğrinin dışından daha hızlı akar ve hızlı su, bir nehir kanalının dış kıvrımlarını hidrolik hareket ve aşınma ile aşındırır. Bu bir nehir uçurumunu oluşturur. Nehir, nehir yatağının içinden daha yavaş akar. Yavaş su tortu bırakır. Dışta sürekli erozyon ve içte birikme nehirdeki kıvrımı genişletecektir. Buna menderes denir. Zamanla, kıvrımlar daha büyük ve daha görünür hale gelir.

Sonunda iki dış dirsek birlikte aşındığında su kıvrımlarına dönüşerek kıvrımlı göllere dönüşür.

menderes

Menderes

Menderes oluşumu doğal faktörlerin ve süreçlerin bir sonucudur. Bir akışın dalga formu yapılandırması sürekli olarak değişmektedir. Sıvı bir girdap içindeki bir virajın etrafında akar. Bir kanal sinüzoidal bir yolu izlemeye başladığında, yoğun erozyona uğramış malzemeyi kıvrımın içine doğru süpüren ve virajın dışını korunmasız bırakan ve bu nedenle hızlanmaya karşı savunmasız bırakılan sarmal akışın etkisi nedeniyle ilmeklerin genliği ve konkavlığı önemli ölçüde artar.

Menderes nasıl oluşur?

Menderesler, alüvyonlu düzlüklerde , su akımındaki değişikliklerden dolayı az eğimli olarak oluşur. En yüksek hıza sahip bölümde, aşındırıcı süreçler vurgulanır, böylece su kıyıyı kazar ve arazinin içbükey bir şekline yol açar; bu arada suyun daha yavaş aktığı kısımda çökelme süreçleri baskındır.

Bir menderes tanımının ne olduğunu ve nehir eğrilerinin nasıl oluştuğunu bilerek, örneğin, terk edilmiş bir menderes nedir ve bir menderes boğma nedir gibi bazı sorular ortaya çıkıyor . Nehirlerin akışındaki artış, tortu taşıma kapasitesini arttırır ve bir nehrin menderes sınırlarının bulanıklaşmasına neden olur. Bu şekilde, menderesin boğulması olarak bilinen şeyde, sular daha doğrusal bir yol izler ve yeni rotayı eski menderes ile birleştiren uçlarda tortuların birikmesi, terkedilmiş bir menderes olarak bilinen şeye yol açar.


“Menderes (İkinci Anlamı)”

İzmir iline bağlı ilçelerden biri

Büyük Menderes

Ege Bölgesi’nin doğu – batı doğrultulu akarsularının en büyüğüdür. Uzunluğu 495 km’dir. Muhtelif yerlerden doğan kolların birleşmesiyle meydana gelir. Bu kolların başlıcaları Murat Dağı’ndan inen Banaz çayı, Çivril’den geçen Kufi Çayı, Denizli’ye doğru akan Emir Çayı’dır. Büyük Menderes Mandalya Körfesi’nin kuzeyinde Ege Denizi’ne dökülür. Sürüklediği alüvyonlarla bir delta meydana getirmiştir. Kollarından Akçay üzerinde Kemer Barajı vardır.

Küçük Menderes

Ege Bölgesi’ndeki akarsuların başlıcalarından biridir. Bozdağ’ın güneydoğusundan doğar, Kuşadası körfesinden Ege’ye dökülür. Uzunluğu 140 km’dir.

Tarihin eski çağlarında bu akarsuyun ağzında, deniz kıyısında Efes şehri vardı. Irmağın getirdiği lığlar (alüvyonlar) yüzünden deniz dolmuş ve şehir kalıntıları bugün kıyıdan 8 -9 km içeride kalmıştır.


Leave A Reply