Menopoz Hakkında Her Kadının Bilmesi Gereken 11 Gerçek

0
Advertisement

Menopoz ne zaman ve neden yaşanır? Menopozun kadınların hayatında yarattığı değişiklikler ve başa çıkma yolları nelerdir? Menopoz semptomları hakkında.

Menopoz Hakkında Her Kadının Bilmesi Gereken 11 Gerçek – Menopozda Ne Yaşanır?

Belirli bir yaşın üzerindeki kadınlar menopoz yaşayacaktır. Menopoz, bir yıl boyunca adet dönemi olmaması olarak tanımlanır. Yaşadığınız yaş değişebilir, ancak tipik olarak 40’ların sonlarında veya 50’lerin başında görülür.

Menopoz vücudunuzda birçok değişikliğe neden olabilir. Semptomlar, yumurtalıklarınızda azalan östrojen ve progesteron üretiminin sonucudur. Semptomlar sıcak basmaları, kilo alımı veya vajinal kuruluğu içerebilir. Vajinal atrofi vajina kuruluğuna katkıda bulunur. Bununla birlikte, ilişki sırasında rahatsızlığa neden olan, vajinal dokuların iltihaplanması ve incelmesi olabilir.

Menopoz ayrıca osteoporoz gibi belirli durumlar için riskinizi artırabilir. Menopozun çok az tıbbi müdahale gerektirdiğini görebilirsiniz. Veya semptomları ve tedavi seçeneklerini bir doktorla tartışmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

menopoz

Her kadının menopoz hakkında bilmesi gereken 11 şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

1. Menopoza girerken kaç yaşında olacağım?

Menopoz başlangıcı için ortalama yaş 51’dir. Kadınların çoğunluğu 45 ila 55 yaşları arasında bir yerde menopoza girerler. Bazıları ise 50’li yaşlarının sonlarında adet dönemlerini sürdürmeye devam edecektir.

Advertisement

Menopoz yaşının genetik olarak belirlendiği düşünülmektedir, ancak sigara içmek veya kemoterapi gibi durumlar yumurtalık düşüşünü hızlandırabilir ve bu da daha erken menopoza neden olabilir.

2. Perimenopoz ve menopoz arasındaki fark nedir?

Perimenopoz, menopoz başlamadan hemen önceki süreyi ifade eder.

Perimenopoz sırasında vücudunuz menopoza girmeye başlar. Bu, yumurtalıklarınızdan hormon üretiminin azalmaya başladığı anlamına gelir. Sıcak basması gibi menopozla sıkça ilişkili bazı semptomlar yaşamaya başlayabilirsiniz. Menstrüel siklusunuz düzensiz hale gelebilir, ancak perimenopoz aşamasında durmaz.

Art arda 12 ay boyunca adet döngüsü tamamen kesildikten sonra, menopoza girdiniz demektir.

3. Düşük östrojen düzeylerinde hangi semptomlar gelişir?

Kadınların yaklaşık yüzde 75’i menopoz sırasında sıcak basması yaşar. Bu menopoz dönemindeki kadınların yaşadığı en yaygın semptomdur. Gündüz veya gece sıcak basması meydana gelebilir. Bazı kadınlar ruh hali değişimleri veya artralji olarak bilinen kas ve eklem ağrısı yaşayabilir.

Bu semptomların hormonlarınızdaki değişimlerden, yaşam koşullarından veya yaşlanma sürecinin kendisinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek zor olabilir.

Advertisement

sıcak basması

4. Menopoz kaynaklı sıcak basmaları nasıl anlaşılır?

Sıcak basmaları sırasında, vücut ısınızın yükseldiğini hissedeceksiniz. Sıcak basmaları vücudunuzun üst yarısını etkiler ve cildiniz kırmızı renge dönüşebilir veya lekelenebilir. Bu ısı artışı terlemeye, kalp çarpıntısına ve baş dönmesine yol açabilir. Sıcak basmasından sonra üşüyebilirsiniz.

Sıcak basmaları günlük olarak, hatta günde birden çok kez olabilir. Bunları bir yıl, hatta birkaç yıl boyunca yaşayabilirsiniz.

Sıcak basmasını bazı şeyler tetikleyebilir. Bunlar:

  • alkol veya kafein tüketmek
  • baharatlı yemek yemek
  • stres
  • sıcak bir yerde olmak
  • Aşırı kilolu olmak ve sigara içmek sıcak basmaları daha da kötüleştirebilir.

Birkaç teknik, sıcak basma ve semptomlarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir:

Sıcak basmalarına yardımcı olmak için katmanlar halinde giyinin ve evinizde veya ofisinizde bir fan kullanın.
Sıcak basması sırasında nefes egzersizleri yapın. Doğum kontrol hapları, hormon tedavisi ve hatta diğer reçeteler gibi ilaçlar, sıcak basmaları azaltmanıza yardımcı olabilir. Sıcak basmaları kendi başınıza yönetmekte güçlük çekiyorsanız doktorunuza danışın.

5. Menopoz kemik sağlığımı nasıl etkiler?

Östrojen üretimindeki düşüş, kemiklerinizdeki kalsiyum miktarını etkileyebilir. Bu, kemik yoğunluğunda önemli düşüşlere neden olarak osteoporoz olarak bilinen bir duruma yol açabilir. Ayrıca sizi kalça, omurga ve diğer kemik kırıklarına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Birçok kadın son adet dönemlerinden sonraki ilk birkaç yıl içinde hızlandırılmış kemik kaybı yaşar.

Kemiklerinizi sağlıklı tutmak için:

  • Süt ürünleri veya koyu yapraklı yeşillikler gibi çok fazla kalsiyum içeren yiyecekler yiyin.
  • D vitamini takviyeleri alın.
  • Düzenli egzersiz yapın ve egzersiz programınıza ağırlık antrenmanı ekleyin.
  • Alkol tüketimini azaltın.
  • Sigara içmekten kaçının.
  • Kemik kaybını önlemek için doktorunuzla görüşmek isteyebileceğiniz reçeteli ilaçlar da vardır.

6. Menopoz kalbi etkiler mi?

Menopoz sırasında baş dönmesi veya kalp çarpıntısı gibi kalbinizle ilgili durumlar ortaya çıkabilir. Düşük östrojen seviyeleri vücudunuzun esnek arterleri korumasını önleyebilir. Bu kan akışını etkileyebilir.

Kilonuzu izlemek, sağlıklı ve dengeli bir diyet yemek, egzersiz yapmak ve sigara içmemek kalp rahatsızlığı geliştirme riskinizi azaltabilir.

menopoz beslenme

Advertisement

7. Menopoz yaşadığımda kilo alacak mıyım?

Hormon seviyelerinizdeki değişiklikler kilo almanıza neden olabilir. Bununla birlikte, yaşlanma da kilo alımına katkıda bulunabilir.

Dengeli bir diyet yapmaya, düzenli egzersiz yapmaya ve kilonuzu kontrol etmeye yardımcı olacak diğer sağlıklı alışkanlıkları uygulamaya odaklanın. Fazla kilolu olmak kalp hastalığı, diyabet ve diğer durum riskinizi artırabilir.

8. Annem, kız kardeşim veya arkadaşlarımla aynı belirtileri mi yaşayacağım?

Menopoz belirtileri, aynı ailelerde bile bir kadından diğerine değişir. Yumurtalık fonksiyonunun yaş ve düşüş hızı muazzam derecede farklıdır. Bu, menopozunuzu ayrı ayrı yönetmeniz gerektiği anlamına gelir. Anneniz veya en iyi arkadaşınız için işe yarayan sizin için işe yaramayabilir.

Menopoz hakkında herhangi bir sorunuz varsa doktorunuzla konuşun. Belirtilerinizi anlamanıza ve yaşam tarzınızla onları yönetmenin yollarını bulmanıza yardımcı olabilirler.

9. Histerektomi geçirmişsem menopoza girip girmediğimi nasıl bileceğim?

Rahim histerektomi ile cerrahi olarak çıkarıldıysa,  menopoza girdiğinizi anlamıyor olabilirsiniz. Bu, endometriyal ablasyonunuz varsa ve yumurtalıklarınız çıkarılmadıysa da olabilir. Endometriyal ablasyon, ağır adet kanaması tedavisi için uterusunuzun astarının çıkarılmasıdır.

Herhangi bir semptomunuz yoksa, bir kan testi yumurtalıklarınızın hala çalışıp çalışmadığını belirleyebilir. Bu test, doktorların östrojen seviyenizi bulmasına yardımcı olmak için kullanılabilir, bu da osteoporoz riski altındaysanız faydalı olabilir. Çünkü östrojen durumunuzu bilmek, kemik yoğunluğu değerlendirmesine ihtiyacınız olup olmadığının belirlenmesinde önemli olabilir.

10. Hormon replasmanı menopoz problemlerinin yönetimi için güvenli bir seçenek midir?

Çeşitli hormon tedavileri mevcuttur. Faydaları ve riskleri, sıcak basması ve kemik kaybınızın şiddetine ve sağlığınıza bağlı olarak değişir. Bu tedaviler sizin için uygun olmayabilir. Herhangi bir hormon terapisini denemeden önce doktorunuzla konuşun.

11. Menopoz semptomlarının tedavisi için hormonal olmayan seçenekler var mı?

Hormon tedavisi sizin için doğru seçim olmayabilir. Bazı tıbbi durumlar hormon tedavisini güvenle kullanabilmenizi engelleyebilir veya bu tedavi şeklini kendi kişisel nedenleriniz için kullanmamayı seçebilirsiniz. Yaşam tarzınızdaki değişiklikler, hormonal müdahaleye gerek kalmadan semptomlarınızın çoğunu hafifletmenize yardımcı olabilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerebilir:

  • kilo vermek
  • egzersiz yapmak
  • oda sıcaklığını düşürmek
  • semptomları şiddetlendiren gıdalardan kaçınma
  • hafif pamuklu giysiler giymek ve katmanlarla giymek

Bitkisel terapiler, kendi kendine hipnoz, akupunktur, bazı düşük doz antidepresanlar ve diğer ilaçlar gibi diğer tedaviler sıcak basmaları azaltmada yardımcı olabilir. Kemik kaybının önlenmesi için doktor ilaç önerebilir.

Özetle;

Menopoz, bir kadının yaşam döngüsünün doğal bir parçasıdır. Östrojen ve progesteron seviyelerinizin azaldığı bir zamandır. Menopozdan sonra osteoporoz veya kardiyovasküler hastalıklar gibi belirli durumlar için riskiniz artabilir.

Advertisement

Semptomlarınızı yönetmek için sağlıklı bir diyet yapın ve gereksiz kilo alımını önlemek için bol miktarda egzersiz yapın.

Menopoz Nedir?

Menopoz; kadında aybaşı halinin ve yumurtlamanın tümüyle durmasıdır. Genellikle 45-50 yaşları arasında gerçekleşir. Bu yaşlardan erken ya da geç olduğu da görülür. Adet kanamaları arasındaki sürenin giderek uzaması ve kanama miktarında giderek bir azalma olması menapozun en sık görülen belirtisidir. Bazen de adet kanamalarının sona ermesi aniden olur. Menopoza yakın dönemde aşırı ve düzensiz kanamalar sıklıkla görülebilir. Menopoz döneminde depresyon ve ruhsal davranış kusurları sıklıkla görülebilir. Cinsel istek azalabilir fakat tümüyle yok olmaz. Gövde ve yüzde aralıklı olarak damarların genişlemesi sonucu ateş basmaları görülür. Menopoz dönemindeki kadınlarda kilo alma göze çarpan belirtiler arasındadır.

Menopozdan sonra yumurtalıklar, dölyatağı ve dölyolu eskiye oranla körelir, küçülür, pubis kılları azalır, dölyolundaki asit oranı azalır. Bunların sonucunda kadında üreme organlarının enfeksiyonlara karşı dayanıklığı ve karşı koyma gücü düşer. İdrar yolu yakınmaları sıkça görülür. kemiklerde kalsiyum ve mineral kaybı oluşur, osteoporoz adı verilen bu durum, kemiklerin direncinin azalmasına neden olarak eklem ve kemik ağrılarına yol açabilir. Menopoz sonrası kadınlarda yukarıda görülen ve normal kabul edilen önemli değişiklikler, eksik olan ostrojen hormonunun verilmesiyle önemli ölçüde denetim altına alınabilir. Bu tedavi bir uzman hekimin denetiminde yapılmalıdır.


Leave A Reply