Mersin Balığı Nasıl Bir Balıktır? Nerede Yaşar? Özellikleri Beslenme Üremesi

0
Advertisement

Mersin balığı nasıl bir balıktır, özellikleri nelerdir? Nerede yaşarlar? Mersin balıkları beslenmesi, üremesi hakkında gerçekler.

mersin balığı

Kaynak: pixabay.com

Mersin Balığı; (Lat. Acipenser).

Mersinbalıkları takımının Mersinbalığıgiller familyasından bir balıktır. İskeleti köpekbalığındaki gibi daha çok kıkırdaktır. Kafası, gövdesinin yanları boyunca beş sıra halinde devam eden kemiksi plakalarca korunur. Burun kısmı küçük, dişsiz ağzından ileriye uzanır. Kuyruk bölümünün üst lobu alttakinden çok daha uzundur. Adi mersinbalığı Kuzey Atlas Okyanusu’ nun her iki kenarında ve yaşamının büyük bölümünü dipte küçük balıklar, solucanlar, kabuklular ve yumuşakçaları yiyerek geçirir. İlkbaharda yumurtlamak için ırmaklara girer. Dişisi 2-3 milyon yumurta bırakır. Yumurtalar bir haftada açılır ve erişkinlere benzer yavrular oluşur. Yaklaşık 65 cm uzunluğa varana kadar ırmaklarda kalırlar.

Öteki türler Karadeniz ve Hazar Denizi’nde bulunan daha küçük olan çığayı içerir. Sibirya’nın ırmak ve göllerinde, Tuna’nın Viyana’ya kadar uzanan kesiminde yaşarlar. Karadeniz ve Hazar Denizi’nde yaşayan dev mersinbalığı 7.50 m’ye kadar uzayabilir. Amerikan mersinbalığı ABD’nin Göller Bölgesi ve St. Lawrence Irmağı’nda bulunur. Mississippi ve Orta Asya ırmaklarının küçük burunlu mersinbalığı 1.85 m uzunluğa erişir. Mississippi’de yaşayan ince burunlu mersinbalığı 6 m’ye kadar uzar ve Çin’in büyük ırmaklarında yaşar. Gerçek mersinbalıklanmn tüm türleri lezzetli ete sahiptir. Ancak etlerinden çok yumurtaları için avlanırlar. Bunların içinde çığa en iyi kalite havyarı verir.

mersin balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Göl Mersin Balığı Hakkında Gerçekler

  • Göl mersin balığı 3 ila 5 fit uzunluğa ve 10 ila 80 kilo ağırlığa ulaşabilir.
  • Göl mersin balığı gri, kahverengimsi gri veya zeytin-kahverengi sırtı ve süt beyazı göbeği vardır.
  • Göl mersin balığı torpido şekilli gövdeye ve köpekbalığı benzeri kuyruğa sahiptir.
  • Göl mersin balığı, gıdanın algılanmasını kolaylaştıran, burnunda 4 sivri uçlu kürek şeklinde kafaya sahiptir. Dişsiz etli ağız emme için tasarlanmıştır.
  • Göl mersin balığı kıkırdaklı iskelete sahiptir. Gövde, beş sıra halinde düzenlenmiş kemikli plakalarla (scutes olarak adlandırılır) kaplıdır. Genç balıkların kemikli tabaklarının yüzeyinde keskin sırtlar vardır.
  • Göl mersin balığı bir etoburdur (et yiyen). Diyet midye, sülük, kabuklular, küçük balıklar ve salyangozlara dayanmaktadır.
  • Küçük balıklar ve kerevitler göl mersin balığı yumurtalarını yerler. Yavru balıklar genellikle balıkçıl ve turna tarafından hedef alınır. İnsanlar, yetişkin balıkların en büyük düşmanıdır.
  • Göl mersin balıklarının çiftleşme mevsimi Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleşir.
  • Erkekler ve dişiler çakıllı dipleri olan sığ sulara doğru göç ederler. Yumurtlama mevsiminin sonuna kadar yemek yemiyorlar.
  • Göl mersin balıkları kuyruk yürüyüşü yaparlar ve çiftleşme mevsimi boyunca sıklıkla sudan atlar ve havada döner.
  • Dişiler sezon başına 100.000 ila 800.000 yumurta üretip salabilmektedir. Döllenmiş yumurtalar akışın dibine batar. 5 ila 8 gün sonra larvalar yumurtalardan çıkar.
  • Larvalar, hayatlarının ilk 10 gününde yumurta sarısının kalıntılarını yerler. Daha sonra, küçük omurgasızlar açısından zengin kumlu tabanı olan nehirlere doğru yol alırlar. Göl mersin balığı 5 aylıkken 7 inç uzunluğundadır ve parmaklar olarak bilinir. 5 yaşına kadar (vücut uzunluğu 20 inç’e ulaştıklarında) büyük nehirlere ve göllere göç etmeye hazır değiller.
  • Göl mersin balıkları cinsel olgunluğa yaşamlarının sonlarında ulaşır. Erkekler 15 yaşında, kadınlar 25 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır.
  • Göl mersin balıkları yavaş ürerler. Dişiler her 4 ila 8 yılda bir, erkekler iki yılda bir çıkar.
  • Göl mersinbalığının ömrü cinsiyete bağlıdır. Erkekler 65 ila 90 yıl, dişiler 150 yıla kadar yaşayabilir.
mersin balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Mersinbalığıgiller, (Lat. Acipenseridae).

Omurgalı hayvanlardan Balıklar sınıfının Mersinbalıkları takımına giren bir familyadır. Kuzey yarıkürenin ılıman bölgelerindeki tatlı ve tuzlu sularında yaşarlar. Vücutları iri, uzun ve yuvarlak, kalın bir deriyle örtülüdür. Derinin üzerinde sert düğmeler vardır. Yumurtalarından havyar yapılır. Mersinbalığı, çığa balığı, mersin morinası iyi bilinen türleridir.

Mersinbalıkları, (Lat. Chondrostei).

Omurgalı hayvanlardan Balıklar sınıfının Tükelağızlılar alt sınıfına giren bir takımıdır. Bazısı fosil halindedir ve soyları tükenmiştir. Devon Çağı’ndan beri yaşarlar. Vücutları ya çıplak ya da kemik plakalarla örtülü, iskeletleri kıkırdaklıdır. Başları hortum gibi uzamıştır. Mersinbalığıgiller ve Çokdişlimersinbalığıgiller familyaları vardır.

Advertisement

Leave A Reply