Midenin Görevleri Yapısı Özellikler Nelerdir? Mide Hastalıkları Nelerdir?

0
Advertisement

Midenin yapısı nasıldır? Midenin görevleri, özellikleri nelerdir? Mide hastalıkları nelerdir, nasıl oluşurlar hakkında bilgi.

Midenin Yapısı

Midenin Yapısı

Midenin Görevleri Yapısı ve Özellikler Nelerdir?

Mide; Vücudumuzda, sindirim sisteminin bir kısmıdır, karın boşluğunun sol yanında, diyaframın altında bulunur. Mide, yalız (düz, parlak) kastan bir torbadır. Yemek borusu ile birleştiği yerde «kardiya» denilen bir ağız vardır; sağda, onikiparmak bağırsağı ile birleştiği yerde de mide kapısı bulunur. Kardiyada kapak olmadığından, midedeki yemekler bazen, yemek borusuna dönerek, ağızdan dışarı çıkabilir; mide kapısı İse bir kapakla kapalıdır. Bu kapak gerekince açılır, midenin içindekiler onikiparmak bağırsağına ancak kapak açılınca geçer, kolaylıkla geri dönemez.

Mide üç gömlekten yapılmıştır:

  1. Dış Gömlek (Periton): Karın zarıdır.
  2. Orta Gömlek: Yalız kas dokusundan yapılmıştır. Kas iplikleri çeşitli yönlere doğru uzar. Böylece, midenin hareketlerini kolaylıkla yapması sağlanmıştır.
  3. İç Gömlek: «Mukoza» denilen iç zardır.

Mide, gelen besinleri çeşitli hareketlerle yoğurarak, saldığı mide suyundaki mayaların etkisine uğratarak, sindirime elverişli hale getirir. Normal midenin sığası 1.200 cm. kadardır. Büyümüş mideler daha çok besin alabilir.

Mide Hastalıkları

Midenin, çeşitli sebeplerden ileri gelen birçok hastalıkları vardır. Bunların başlıcası ülser denilen mide yaralarıdır. Bunun dışında, önemli mide hastalıklarının başında iltihaplar, urlar gelir:

Mide İltihapları

Bazı mikroplu, ateşli hastalıklarda midede iltihaplar olur. Ayrıca, bozulmuş, ekşimiş yemekler yemek, fazla alkollü içki içmek, çok biberli, baharlı maddeler kullanmak, lokmayı iyice çiğnemeden yutmak da mide iltihaplarına yol açabilir. Mideye girip ince zara dokunan bütün zehirli maddeler de mide iltihabı yapar.

Mide iltihabının ilk belirtileri sürgün (ishal) ve kusmadır. Bu arada mide ağrısı, susama duyulur. Bazı mide iltihapları da dilde paslılık, iştahsızlık, geğirme, hazımsızlık gibi belirtilerle süreğen (müzmin) bir durum gösterir.

Advertisement

Mide iltihaplarının tedavisinde, perhiz, mideyi yıkama, yatıştırıcı ilâçlar kullanma gibi çareler başta gelir.

Mide Urları

Çeşitli urlar midede de çıkar. Bunların zararsızları ameliyatla alınır. Zararlıları ise «kötü urlar» dediğimiz kanser urlarıdır. Bu urlar en çok yaşlılarda olur.

Mide kanserleri, çoğunlukla, doğrudan doğruya mideden başlar. Bir mide yarasının sonradan kansere çevirdiği de olur. Hastalık kesin olarak röntgen muayenesiyle anlaşılır

Mide kanserinin başlıca belirtileri şiddetli sancılar, kusmalardır. Kusmuk içinde kahve telvesine benzeyen siyahımtırak koyu renk kan görülür. Hasta derin bir iştahsızlığa uğrar, yemek yiyemez, gittikçe zayıflayıp kuvvetten düşer. Bu hal hastayı ölüme sürükler. Mide kanseri, başlangıçta anlaşılıp derhal tedaviye geçilirse iyi edilebilir.


Leave A Reply