Migren Nasıl Bir Hastalıktır? Nasıl Oluşur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Bir çok kişinin muzdarip olduğu bir hastalı olan migren nasıl bir hastalıktır? Sadece migren hastalığının nasıl bir hastalık olduğu hakkında bilgi.

Migren Hastalığı

Migren hastalığı ne demektir?

Migren, baş ağrısı hastalığı çeşitlerinden bir tanesidir. Migren hastalarında, migren atakları geldiğinde bu atakların süreleri en az 4 saat, en çok 72 saate kadar çıkabilmektedir. Migren atağı geçiren kişi, geçirdiği atağı atlatabilmenin derdindeyken bir yandan da bir sonraki atağın şiddeti hakkında bir takım korkulara sahip olabilir. Çünkü migren ağrıları genel anlamda normal baş ağrılarından daha ağır ve daha sıkıntılı süreçlere neden olmaktadır.

İlk ortaya çıkarıldığı süreçlerde bir çeşit baş ağrısı olarak görülen migren, zaman geçtikçe daha da ciddiye alınarak ciddi bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmiştir.

Migren atakları başladığında başlangıç aşamasında orta şiddetli bir ağrı olarak kendini gösterse de vakit geçtikçe daha da şiddetlenerek bireyin günlük yapacağı sıradan aktivitelerini dahi yapmasını engelleyebilir. Bununla birlikte hem kişinin hayatını engelleyebildiği gibi hem de kişinin yakın çevresindekilerin migren hastası kişiyle ilgilenmek zorunda kaldıkları için kişinin yakınlarının da günlük hayatını sekteye uğratabilmektedir.
Migren ortaya çıktığında kişinin hissettiği ağrı başında zonklayıcı bir his yaratabilmektedir. Bununla birlikte nabızda hızlanma yaratan bu ağrı, kafanın ya geneline yayılır ya da tek bir yerinde rahatsız edici şekilde şiddetlenebilir. Migren ağrıları yaşanırken vücutta bir yandan da ışığa duyarlılık, sese duyarlılık, mide bulanması, kusma durumları gibi benzer durumlar da ağrıya eşlik edebilmektedir.

Migren hastalığıyla ilgili yapılan araştırmalar neticesinde, bu tip baş ağrısı rahatsızlıklarının kadınlara erkeklere oranla daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir. Bu oranlar yüzdeye vurulduğunda kadınlar arasında yüzde 18.6, erkekler arasında 6.5 oranında rastlandığı görülmüştür. Bununla birlikte araştırmanın daha geniş kapsama yayılmasıyla birlikte herhangi bir hekim tarafından teşhisi konulmayan hastaların oranının kadınlarda aşağı yukarı yüzde elli dokuz, erkeklerde ise yüzde yetmişlere çıktığı görülmektedir.

Advertisement

Migren hastalığı neden olur?

Migren hastalığının tam olarak hangi sebepten dolayı ortaya çıktığı daha tam olarak bilinememektedir. Eğer bir kişinin ebeveynlerinden birinde migren hastalığı bulunmaktaysa, bu kişide de migren probleminin görülme olasılığı yüzde kırkları bulmaktadır. Hatta hem annede hem de babada migren bulunmaktaysa, çocuklarında da migren görülme olasılığı yüzde yetmiş beşlere çıkmaktadır.

Migren nasıl oluşmaktadır?

Migren ağrısı ciddi anlamda kişiyi rahatsız edici bir ağrı türüdür. Bedende “bozucu alan” dediğimiz alanların ağrıyı yaratma sebeplerinin üzerinde durulursa kişinin hastalığı daha rahat çözülerek migrene ve daha basit baş ağrılarına tetikleyici sebebin ne olduğu kolaylıkla bulunabilir.

Migren ağrıları, beyinde herhangi bir hasar oluşturmaz. Yani bünyeye yapısal bir hasar vermesi mümkün değildir. Bunun yerine yalnızca sinir sistemi fonksiyonlarındaki geçici disfonksiyonlar (fonksiyonlardaki bozukluklar anlamındadır) migrenden kaynaklanmaktadır.

Migren Aurası

Migren Aurası

Bozucu alan nedir?

Vücudumuzdaki hücrelerde oluşabilecek herhangi bir mikrop etkisi, kesilme ya da darbe etkisi mevcut elektriksel potansiyelleri düşürmektedir. Böylelikle hastalanmak adına ilk adım gerçekleşmiş olur. Hastalanmış olan bölgeden çıkan tüm olumsuz uyarıcılar tüm bedene yayılmaktadır. Yoğun bir şekilde uyaranlar sürekli bir uyarım modunda olurlarsa hücreler kendilerini toparlayamaz ve doğal olarak elektriksel potansiyellerini kaybederler.

Elektrik potansiyelini kaybeden hücrelerin sürekli negatif yönde boşaltım yapması bozucu alan dediğimiz oluşumu meydana getirmektedir. Bozucu alan denilen kısımlardan çıkan uyarıcıların tüm bedene yayılarak olumsuz etkiler yaratması (örneğin; sinir fırtınası yaratmak ya da vücudun normal çalışma hızını yavaşlatmak gibi) migren ataklarının oluşma sürecini de meydana getirmektedir. Bu nedenle migren hastalığına bio-elektriksel bir hastalık gözüyle de bakmak mümkün olabilmektedir.

Migren ataklarının tetikleyicileri nelerdir?

İçecekler : Kafein içeren tüm içecekler, çay, soda, diyet soda, kırmızı şarap, viski, bira gibi alkollü içkiler

Advertisement

Yiyecekler : Çikolata, eski peynir, incir, çerez, yoğurt, karaciğer, soğan, kafein içeren yiyecekler, tütsülenmiş ya da salamura edilmiş balık eti ya da kırmızı et, içeriğinde nitrit ya da nitrat bulunan gıdalar, salam, sosis, sucuk vb.

Kullanılan ilaçlar : Migren ataklarını tetikleyici içeriğe sahip olan her türlü ilaç

Duyusal uyarıcılar : Depresyon, aşırı üzülme, aşırı stres, endişelilik hali, sevinçlilik hali, yoğun bir baskıdan kurtulma, her türlü koku, her türlü parlak ışık, her türlü titreşen vaziyetteki ışık

Katkı maddeleri : Yiyecek ve içeceklerin içerisine eklenen, migren ataklarını tetikleyen katkı maddeleri

Yaşam tarzındaki değişiklikler : Bir yerden bir yere taşınma, günlük ritüellerde keskin değişiklikler olması

Diğer faktörler : Kadınlarda geçirilen regl dönemi, mevsim değişiklikleri, hava değişiklikleri, deniz seviyesinden bir hayli yüksek noktalara çıkmak

Migren hastalığının belirtileri nelerdir?

Kişilerin yaşadıkları baş ağrıları süreçlerinde, geçirdikleri baş ağrılarının standart seviyedeki baş ağrısı mı yoksa migrenden kaynaklı olan bir baş ağrısı olup olmadığını şu tip belirtilere bakıp anlayabilmektedirler;

  • Zonklayıcı, şakaklarda nabız gibi atarmışcasına hissedilen ağrı
  • Baş ağrısına kusma durumunun katılması
  • Baş ağrısına sürekli mide bulantısı durumunun katılması
  • Ağrının tek bir tarafta toplanıp şiddetlenmesi
  • Ses durumuna ve ışık durumuna duyarlılık beslenmesi
  • Hareket edildikçe ağrı durumunun şiddetlenmesi

Bu tip belirtilerin dışında bazı kişilerde, migren atakları başlamadan önce ortaya çıkan bir “aura” dönemi olur. Bu dönem 10 dakika ile 30 dakika arasında sürebilmektedir. Aura döneminde gözde parlak parlak ışık çakmaları, kör noktalar, zikzak şeklindeki çizgiler ya da titret çizgiler oluşabilmektedir.

Migren tedavisi nasıldır?

İçinde bulunduğumuz yüzyıl içerisinde dünyanın her yerindeki konuyla ilgilenen uzman hekimler, migren hastalığı için çare olabilecek yöntemler aramakta ve hastaları daha rahat hissettirebilecek ilaçlar üretmeye çalışmaktadırlar.

Eğer bir birey çok sık migren atağı geçiriyorsa, bu kişinin ağrılarını hafifletmek adına doktorlar ilaç tedavisini uygun görmektedirler. Böylelikle doktorun uygun gördüğü doz ve zamanlarda kullanılan ilaçlar, hem migrenin ataklarını azaltmakta hem de geçirilen atakların şiddetini düşürebilmektedir.

Bunun dışında migrenin ilaç tedavisinin yanından farklı tedavi yolları da bulunmaktadır. Örneğin hipnoz uygulaması ya da akupunktur uygulaması migren hastalığını kontrol altına almada etkili yöntemler olmaktadırlar.

Advertisement

Kısa Tanım İsteyenler İçin

MİGREN, zaman zaman ataklar halinde ortaya çıkan, zonklayıcı biçimde beliren baş ağnsı. Ağrı nöbetleri genellikle 10-20 yaşları arasında başlar ve sıklığı ile şiddeti gitgide azalarak orta yaşlara kadar varlığını sürdürür.

Kadınlarda gebelik süresince nöbetler genellikle kaybolur. Migrene kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanmaktadır. Migrenin beyindeki damarlardan kaynaklandığı sanılır. Ancak oluşum mekanizmasıyla ilgili henüz kesin ve doyurucu bir sonuca ulaşılmamıştır.

Başlıca iki çeşitli migren tablosu vardır. Bunlardan birincisine klasik migren, ikincisine basit migren denir. Kesin tedavisi yoktur.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply