Mığrı Balığı ( Magri Balığı), Fiziksel, Biyolojik Özellikleri ve Dağılım Göç ve Üreme Bilgileri

0
Advertisement

Mığrı balığı yada Magri Balığı olarak isimlendirilen balık cinsi ile ilgili fiziksel, biyolojik bilgiler ile dağılım, göç ve üremeleri ile ilgili bilgileride bu yazıda keşfedebilirsiniz!

Mığrı Balığı ( Magri Balığı)

Mığrı Balığı ( Magri Balığı)

Sıcak ve ılık denizleri orta derinliklerinde yaşıyan, yılan balığı biçiminde bir balıktır. «Migra», ya da «mığrı» balığı da denir. 2 metre kadar uzunluktadır. Sırtı sarı, yeşilimsi kurşuni, karnı beyazdır. Kabuklular, yumuşakçalar, kurtçuklar ve balıklar ile beslenir. Yumurtlamak için nisandan ekime kadar 100 150 metre kadar derinlere iner. Denizlerimizde yaşayan iki çeşit mığrı balığının bir cinsi 2 metre, diğeri de 50 santim kadardır.

Özellikleri Nelerdir?

Avrupa mığrı balıkları (Conger conger), ortalama yetişkin boyu 1.5 m (5 fit) olan, en büyük örneklerinin maksimum 2.133 m (7 fit) uzunluğunda olabileceği bilinen (bazı en büyük örnekler için 3 metre (9 fit 10 inç) kadar olabilir), yaklaşık 72 kg (159 pound) ağırlığında olan dünya çapında en büyük yılan balıklarıdır. Boy açısından, en büyük vatoz balıklarıyla rekabet edebilir veya onları hafifçe aşabilirler, ancak vatoz balıkları daha ince yapıda olduklarından daha hafif olma eğilimindedirler. Ortalama olarak yakalanan örneklerin ağırlığı sadece 2.5 ila 25 kg (5.5 ila 55.1 pound) arasındadır. Dişiler, cinsel olgunlukta ortalama 2 m (6 fit 7 inç) uzunluğunda olduğundan erkeklerden çok daha büyüktür. Erkeklerin ortalama cinsel olgunluk boyu ise 1.2 m (3 fit 11 inç) olarak bilinmektedir.

Vücutları çok uzun ve yılan şeklindedir, pulları yoktur. Genellikle gri renkte olmakla birlikte bazen siyahımsı olabilir. Karnı beyazdır ve yan hat boyunca küçük beyaz benekler sıralanır. Başları neredeyse konik ve hafifçe çukurdur. Burnu yuvarlak ve belirgindir, yan taraflı koklama delikleri vardır. Büyük solungaç açıklıkları yan pozisyondadır. Konik dişleri çenelerde sıralanmıştır. Sırt ve anal yüzgeçleri kuyruk yüzgeciyle birleşir. Göğüs yüzgeçleri mevcuttur, ancak karın yüzgeçleri yoktur.

Mığrı balıklarının moray balıklarına benzer alışkanlıkları vardır. Genellikle deliklerde veya “yılan deliklerinde” taşların arasında yaşarlar ve bazen moray balıklarıyla birlikte aynı delikte bulunabilirler. Gece avlanmaya çıkarlar. Bu gece avcıları, genellikle balık, mürekkep balığı ve kabuklularla beslenir, ancak ölü ve çürümüş balıkları da tüketirler. Canlı balıkları aktif olarak avlamalarının yanı sıra ölü balıkların artıklarını da tüketebilirler. Mığrı balıkları insanlara karşı saldırgan olabilir ve büyük örnekler dalış yapanlar için tehlike oluşturabilir.

Dağılım

Bu tür, Norveç ve İzlanda’dan Senegal’e kadar olan doğu Atlantik bölgesinde, ayrıca Akdeniz ve Karadeniz’de bulunabilir. Deniz yüzeyinden 0 ila 500 m derinliklere kadar yaşarlar, ancak göçleri sırasında 3600 m’ye kadar derinliklere ulaşabilirler. Bazen kıyıya yakın çok sığ sularda görülebilirler, ancak 1,170 m (3,840 fit) derinliklere kadar inebilirler. Gençken genellikle kıyıya yakın, kaba, kayalık ve kırık zeminlerde bulunurken, yetişkin olduklarında daha derin sularda yaşamayı tercih ederler.

Advertisement

Göç ve Üreme Bilgileri

Mığrı balıkları 5 ile 15 yaşları arasındayken vücutları bir dönüşüm geçirir; hem erkeklerin hem de dişilerin üreme organları büyür, iskelet kütleleri azalır ve dişleri dökülür. Dişiler, erkeklere kıyasla daha fazla kilo ve boyut artışı gösterir. Daha sonra mığrı balıkları Akdeniz ve Atlantik’teki üreme alanlarına göç eder, ancak türün bir veya birden fazla üreme alanının varlığı belirsizdir. Dişi mığrı balıkları birkaç milyon yumurta üretir ve hem dişi hem de erkek üreme sonrasında ölürler. Yumurtadan çıkan larvalar daha sığ sularda yüzmeye başlar, orada olgunluğa ulaşana kadar yaşarlar. Ardından bu döngüyü tekrarlamak üzere göç ederler.


Leave A Reply