Sovyetler Birliğinin Son Lideri Mihail Gorbaçov’un Hayatı ve Siyasi Kariyeri

0
Advertisement

Mihail Gorbaçov Kimdir ve ne yapmıştır? Mihail Gorbaçov hayatı, biyografisi, döneminde yaşananlar, siyasi yaşamı hakkında bilgi.

Sovyetler Birliğinin Son Lideri Mihail Gorbaçov'un Hayatı ve Siyasi Kariyeri

  • Doğum Tarihi: 2 Mart 1931
  • En çok bilinen yönü : Sovyetler Birliği’ne reform getirmek ve Soğuk Savaş’ın sona ermesine yardımcı olmak.

Biyografi:

Mihail Gorbaçov, 1991’de dağılmadan önce Sovyetler Birliği’nin son lideriydi. Sovyetler Birliği’ne, birçok ülkenin bağımsızlık iddiasıyla birlikten kopmasına yol açan yeni özgürlükler de dahil olmak üzere birçok reform getirdi. Ronald Reagan ve Margaret Thatcher gibi batılı liderlerle ilişkileri Soğuk Savaş‘ın sona ermesine yardımcı oldu.

Mihail nerede büyüdü?

Mihail, 2 Mart 1931’de Rusya’nın Stavropol şehrinde doğdu. Ebeveynlerinin ikisi de tarımda çalışan kişilerdi. Mihail de okula giderken tarım sektöründe çalıştı. Çocukluğu zor olaylarla doluydu. 1933’te bir kıtlık Rusya’nın çoğunu derinden etkiledi. Kıtlık sırasında iki kız kardeşi ve bir amcası öldü. 1937’de büyükbabası Leon Troçki’nin takipçilerini desteklediği için tutuklandı. Daha sonra, 1942’de yaşadığı şehir II. Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından işgal edildi.

1950’de Mihail Moskova Üniversitesi’ne gitti ve buradan hukuk diploması aldı. Ayrıca karısı Raisa Titorenko ile orada bir tanıştı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi’ne (CPSU) katıldı.

Komünist Partide Yükseliş

1955’te mezun olduktan sonra Gorbaçov ilk olarak Komünist Gençlik Örgütü üyesi olarak çalıştı. Stavropol’deki bölümün lideri oldu. 1961’de Moskova’daki 22. Komünist Parti Kongresi’nde Stavropol delegesi seçildi.

Advertisement

Önümüzdeki birkaç yıl boyunca oluşan gelişmeler ile Gorbaçov Komünist Partide önemli konumlara yerleşti . İlk olarak, 1970’te tüm Stavropol bölgesi için Birinci Sekreter oldu. Daha sonra 1971’de Tarım Sekreteri olarak Moskova’ya taşındı.

Mihail hızla Moskova’da Yuri Andropov (daha sonra Sovyetler Birliği’nin lideri olan KGB lideri) gibi güçlü liderlerle nüfuz kazanan bir güç haline geldi. 1980’de Gorbaçov Komünist Partinin en güçlü grubu olan Politbüro üyesi olarak seçildi. Politbüro’nun en genç üyesiydi.

Gorbaçov ve Reagan

Gorbaçov ve Reagan Orta Menzilli Nükleer Füzeler Anlaşması’nı imzalarken, 1987.

Sovyetler Birliği Lideri Mihail Gorbaçov

Birkaç yıl içinde Gorbaçov Politbüro üzerinde önemli bir etki kazandı. 1984 ve 1985’te iki yaşlanan lider öldükten sonra, Komünist Parti genç ve sağlıklı birinin lider olarak görev almasını istedi. 11 Mart 1985’te Mihail Gorbaçov Sovyetler Birliği Genel Sekreteri oldu.

Gorbaçov lider olarak başa geçtiğinde Sovyet ekonomisi zorluklarla mücadele ediyordu. Hem ekonomide hem de hükümette reform yapmak istiyordu. Bunu yapmak için desteğe ihtiyacı vardı, bu yüzden politbüronun bazı yaşlı üyelerini vizyonunu paylaşan genç kişilerle değiştirmeye başladı.

Glasnost ve Perestroika

Gorbaçov iki ana reform alanını açıkladı. Onlara Glasnost ve Perestroika adını verdi. Glasnost hükümette açıklığın arttırılması çağrısında bulundu. Ayrıca bazı konuşma özgürlüğü ve daha az sansür sağladı. Perestroika, ekonominin ve endüstrinin yeniden yapılandırılmasıydı. Bazı özel mülkiyet ve ekonomik reformların Sovyet ekonomisini geliştirmeye çalışmasına izin verdi.

Mihail Gorbaçov

Advertisement

Batı ile Barış

Gorbaçov ayrıca Soğuk Savaş’ı sona erdirmeye ve batı ile ilişkileri geliştirmeye çalıştı. ABD Başkanı Ronald Reagan ile bir araya geldi ve INF’nin nükleer silahlarla ilgili anlaşmasını imzaladı. Ayrıca Sovyet birliklerini Afganistan’dan, Sovyet Afganistan Savaşı’nı sona erdirerek uzaklaştırdı.

Gorbaçov ayrıca Sovyetler Birliği’nin artık Doğu Avrupa’daki diğer ülkelere müdahale etmeyeceğini belirtti. Bu dünyada büyük bir değişikliğe neden oldu. Sovyetler Birliği korkusu olmadan Doğu Almanya, Polonya ve Macaristan gibi ülkeler komünist hükümetlerinden kurtuldular. 1989’da Almanya’daki Berlin Duvarı yıkıldı.

1991 Darbe Girişimi

1991 yılının Ağustos ayında, Gorbaçov’un reformlarına katılmayan komünistler hükümeti devirmeye çalıştılar. Gorbaçov’u kaçırdılar ve hasta olduğunu ve yönetemediğini söylediler. Ancak ülkede protestolar başladı ve protestolar gün geçtikçe büyüdü. Gorbaçov serbest bırakıldı, ancak hükümet büyük bir güç kaybetti.

Sovyetler Birliği’nin çöküşü

Gorbaçov’un reformları daha fazla özgürlüğe izin verse de, birçok bağlı cumhuriyetlerde Sovyetler Birliği’nden bağımsızlık iddiasında bulunmak için kullandı. 1991’in sonunda Sovyetler Birliği çöktü. 25 Aralık 1991’de Gorbaçov Sovyetler Birliği lideri olarak istifa etti ve Birlik 15 ayrı ülkeye bölündü.

Sonraki Faaliyetler

İstifadan sonra Gorbaçov siyasete karışmaya devam etti. Rusya’da yeni siyasi partiler açıldı. 1996’da Rusya Başkanlığı için yarışa bile girdi ancak kazanamadı. Son zamanlarda Başkan seçilmiş olan Vladimir Putin’in yönetimini eleştirdi.

Gorbaçov Hakkında İlginç Gerçekler

  • Ona Marksizm ve Lenin’i öğreten büyükbabasından büyük ölçüde etkilendi.
  • Bir çocuğu vardı, Irina adında bir kızı.
  • Gorbaçov, Rusya’dan St.Andrew Ödülü, Ronald Reagan Özgürlük Ödülü, Indira Gandhi Ödülü ve Nobel Barış Ödülü (1990) dahil olmak üzere çalışmaları için birçok ödül aldı.
  • Alnında “İşaretli Adam” lakabına yol açan büyük bir doğum lekesi var.
  • 1997 yılında torunu Anastasia ile birlikte Pizza Hut reklamında oynamıştır.
  • Bir keresinde “Dün yaptığın şey hala sana büyük geliyorsa, bugün pek bir şey yapmamışsın” dedi.


Leave A Reply