Mihalıççık Nerededir? Mihalıççık Hangi Şehrimize Bağlıdır?

0
Advertisement

Mihalıççık nerededir? Mihalıççık hangi ilimize bağlıdır? Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi coğrafi özellikleri, hakkında bilgi.

Mihalıççık - Eskişehir

Kaynak : mihaliccik.bel.tr

Mihalıççık; Eskişehir İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 53 köyü vardır. İlin kuzeydoğusunda; kuzey ve doğudan Ankara’nın Nallıhan, Beypazan ve Polatlı, güneyden ilin Beylikova, batıdan Alpu ilçeleriyle çevrilidir.

Kuzey ve doğudan Sakarya Irmağı, güneyden Porsuk Çayı havzalarıyla kuşatılan ilçe topraklan, bu iki ırmağın su bölüm çizgisi üzerindedir. Genelde hafifçe dalgalı yayla düzlükleri egemendir. Kuzey bölümde Sundiken Dağları’nda en yüksek nokta 1.786 m’ dir. Kuzeyden güneye gidildikçe yükselti, Porsuk Çayı vadisinde 750 m’ye kadar düşer. Sakarya Irmağı ve Porsuk Çayı’nın bir bölümü ilçe topraklarında akar. Sakarya üzerinde Sarıyar ve Gökçekaya barajları vardır. Karasal iklimin etkisi görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 11°C, yağış tutarı 550-600 mm’dir.

Sündiken Dağları üzerindeki meşe ve çam ormanları ile bozkır bitkileri doğal bitki örtüsünü oluşturur. Irmak boylarında söğüt ve kavak ağaçları görülür. Ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Buğday, arpa, nohut, kurufasulye, fiğ, şekerpancarı, ayçiçeği, üzüm, elma, kayısı yetiştirilen başlıca tarım ürünleridir. Koyun ve keçi beslenir. Hayvan ticareti yapılır. Krom, kil, manyezit, kaolin gibi yeraltı kaynakları vardır. İlçede Çalıçı Köyü’ndeki Çalıçı Camisi ve Çeşmesi (Selçuklu dönemi), Yarıkçı Hamamı; Yunus Emre Köyü’nde Yunus Emre Mezarı vb tarihsel eserler vardı.

Sündiken Dağlan eteğinde deniz düzeyinde 1.360 metre yükseltide kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 92 km uzaklıktadır. 1987 yılında Beylikova ilçesinin kurulması ile nüfus azalmıştır.

Yunus Emre’ye ait türbe ve mezar da ilçeye bağlı Yunusemre mahallesinde bulunur. Bu mahallede ayrıca TCDD tren istasyonu mevcuttur. Anadolu Selçuklularından kalan Çalçı Cami, Türk-İslam mimarisinin güzel örneklerinden biri olup, Çalçı köyünde bulunmaktadır. Ayrıca yine Selçuklular zamanından kalan Çalçı Çeşmesi bulunmaktadır. İlçede Ilıcalar (Yarıkçı) mahallesinde de şifalı sularıyla ünlü kaplıcalar vardır. İlçenin kuzeyinde Gürleyik Doğal Şelalesi bulunmakta ve son dönemlerde çevre bölge ve illerden piknik, kamp ve yüzme amaçlı birçok doğal güzellik tutkunun uğrak noktası durumuna gelmiştir. Bunların yanı sıra Ömer Mahallesi sınırları içerisinde bulunan balık avı ve bol oksijene sahip bir piknik yapmak isteyen vatandaşların kullandığı çevresi ormanlık Ömerköy Göleti ve aynı bölgede bulunan tam öğün yemek hizmeti olan, göle sıfır turizm ve av oteli de sessiz, orman ve göl manzaralı bir tatil için ziyaretçilerine hizmet vermektedir.

Advertisement

Leave A Reply