Miken Uygarlığı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Miken uygarlığı ile ilgili genel ve temel bilgilerin yer aldığı yazımız. Aka Uygarlığı ile ilgili bilgiler.

Miken Uygarlığı Haritası

Miken Uygarlığı Haritası

MİKEN UYGARLIĞI, Tunç Çağ sonlarında (İÖ 1550-1100) Yunanistan’da gelişen ileri düzeyde bir uygarlık. Adını en önemli yerleşmelerinden biri olan Miken’den almakla birlikte bu uygarlığın izlerini taşıyan tüm yerleşmeleri kapsar.

Miken uygarlığı, tüm Yunanistan’daki uygarlığın Tunç Çağ ortalarının (İÖ 2000-1550) bir uzantısıdır. 1952’de Miken yazısı çözüldü. İşaretlerin çoğu hece halinde olmakla birlikte ideogram (kavram işaretleri) biçiminde işaretler de vardır. Miken uygarlığında bulunan bölgeler, krallar tarafından yönetilirdi. Çiftçi ve esnaflar orta sınıfı oluştururdu. O dönemde henüz para bulunmadığı için tüccar sınıfı yoktu. Ekonomiyi saray denetliyordu. Alt tabakayı işçiler oluştururdu. Kölelerle özgürler arasında belirgin bir ayrım yoktu.

Klasik Yunan mitolojisinde yer alan Zeus, Poseidon, Hermes, Hera, Artemis, Apollon gibi tanrılara bu uygarlık çerçevesinde bulunan yazıtlarda rastlandı. El sanatlarının ileri bir düzeyde olduğu bu uygarlıkta madeni eşyalar tunçtan yapılırdı. Altın ve gümüş de kullanılan metaller arasındadır. Dokumacılıkta ilerledikleri en önemli dış satım ürünü, tüm Doğu Akdeniz’de ve Güney İtalya’da çok tutulan ve aranan keramik kaplardır. Miken sanatı Minos üslubuna ilişkin izler taşır. Yapılar Minos modelidir. Ancak plan değişiklikleri görülür. Miken sarayları megaron planlıdır. Miken uygarlığının sona ermesi İÖ 13. yüzyıla rastlar.


Leave A Reply