Mikroskobik Canlılar Nelerdir? Yararlı ve Zararlı Mikroskobik Canlılar

0
Advertisement

Mikroskobik Canlılar denilince ne anlarız? Mikroskobik canlılar nelerdir? Yarar ve zararlı mikroskobik canlılar hakkında genel bilgiler.

Koronavirüs mikroskop görüntüsü

Mikroskobik canlılar nedir?

Yaşadığımız evrende, bizim kendi gözümüzle göremediğimiz canlı formları da mevcuttur. Bu canlıları görebilmemiz ancak mikroskop sayesinde mümkün olabildiği için bu türlerin genel adına mikroskobik canlılar denmektedir. Bu canlılar biz onları görmesek de her yerde yaşayabilirler. Hava, toprak, su, insan vücudu, okyanuslar ve daha bir çok şekilde örnekleyebileceğimiz formlarda yaşamlarını sürdürebilirler. Mikroskobik canlılar için en önemli olanı yaşayabilecekleri şartlara ve sıcaklığa sahip başak bir form bulabilmektedir. Kendi aralarında yararlı ya da zararlı olarak ayrılan bu mikroskobik canlıları şöyle özetleyebiliriz;

Mikroskobik fotoğraf

Mikroskobik Akar (Mite)

Yararlı mikroskobik canlılar :

Yararlı mikroskobik canlılara baktığımızda, öncelikle insan yaşam formunda ihtiyaç duyulan bazı özellikleri karşılamalarından dolayı yararlı adını aldıklarını söyleyebiliriz. Yararlı mikroskobikler; doğada yaşamını yitirmiş bitki ve hayvanların toprağa karışmasını sağlarlar ve ayrışmalarında etkin rol oynarlar. Süt, yoğurt, yağ ve peynirin yapım aşamasında; turşunun ve hamurun mayalanmasında, üzümün sirkeye dönüştürülmesinde sürekli olarak yararlı mikroskobikler süreci yürütürler. İnsan bünyesinde bağırsaklarda yaşayan bu mikroskobikler K vitaminini sentezler ve vücuda karışmasını sağlar.

Batı Nil Virüsü

Zararlı mikroskobik canlılar :

Bu mikroskobikler insan vücudunda, hayvan vücudunda ve bitkilerin bünyesinde bulunarak hasta etme özelliği taşırlar. Parazit olarak bünyeye girdiğinde hastalık yayma durumundadır. Bu konu hakkında söylenebilecek en kötü salgın verem ve tifo gibi hastalıkların salgınlarıdır.

Advertisement

Geçmiş dönemde bu hastalıklar için koruyucu aşılar bile geliştirilemediği için bir çok hasta tedavi sürecine bile giremeden hayatını kaybetmiştir. Günlük hayatımızdan örnek verecek olursak, uzun süre sıcakta ve nemde bırakılmış yiyecekler bu canlılar yüzünden bozulur. Aynı şekilde uzun süre ağzı açık bırakılan yiyecekler de bozulur, ağzı açık bırakılan süt, yoğurt, et vb. ürünler bunlara verilebilecek en basit örneklerdir. Tüm bu kokuşmalara, ekşimelere ve bozulmalara sebep olan şeyler zararlı mikroskobik canlılardır. Eğer ki bu bozulmalar fark edilmeden az önce bahsettiğimiz gıdalar tüketildiği taktirde kişi kesinlikle zehirlenecek ve bir sağlık problemi başlamış olacaktır.

Bizi beslenme yoluyla değil başka dış kaynaklar vasıtasıyla etkileyerek bizi hasta edebilen mikroskobikler de vardır. Örneğin; grip, zatürre, verem vb. hastalıkları onlar oluşturur. Son dönemlerde bu tip hastalıklara yakalanmamak adına bir çok ilaç ve aşı içeriği geliştirilse de bir anlık kendinize dikkatsizliğiniz bu hastalıklara yakalanmanıza sebep olabilir. Aynı şekilde dikkat etmeyeceğimiz diş sağlığımız da bizi hasta edebilir. Dişlerimiz bu tip zararlı mikroskobiklerin üreyip yaşayabilmesi için çok uygun bir ortamdır. Tüm bu maddeler göz önüne alındığında mümkün olduğunca sağlıklı beslenmemiz ve vücudumuzu dış etkenlere karşı korumamız gerekliliği bir kez daha göz önüne konulmuştur.


Leave A Reply