Milli Kültür Nedir? Ögeleri Nelerdir? Milli Kültürümüzü Oluşturan Unsurlar

0
Advertisement

Milli Kültür Nedir? Milli kültür öğeleri, unsurları Nelerdir? Milli kültürümüzün önemi, öğelerinin özellikleri, toplumda yeri hakkında bilgi.

Milli Kültür Nedir? Ögeleri Nelerdir?

Bir toplumu diğer toplumlardan ayıran kültürel değerlere milli kültür denir. Her milletin kendine özgü bir kültürü vardır. Bir toplumda görülen kültürel öge, aynı şekilde başka bir toplumda görülmeyebilir.

Milli kültür, bir millete kimlik kazandıran, diğer milletlerle arasındaki farkı belirlemeye yarayan, tarih boyunca meydana getirilen, o millete ait maddi ve manevi değerlerin uyumlu bir bütünüdür. Bu toplumu millet yapan ve onun bütünlüğünü sağlayan milli kültürdür. Kültür toplumlara özgüdür ve çeşitli ögelerden oluşur. Bu toplumda görülen kültürel öge, aynı şekilde başka bir toplumda görülmeyebilir. Geçmişten günümüze oynadığımız oyunlar, yediğimiz yemekler, kullandığımız eşyalar ve insanlarla olan ilişkilerimiz gibi pek çok şey milli kültürümüzün birer parçasıdır. Çevremizde bulunan müze, cami, türbe, köprü gibi tarihi yapılar da milli kültürümüzü yansıtır.

MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜ ANLATAN MAKET ÇALIŞMASI İÇİN TIKLAYIN

Milli Kültürümüzü Oluşturan Ögeler

BAYRAMLAR

Birlik ve beraberliğimizi sağlayan şenliklerdir. Bayramlarda ziyaretler yapar, büyüklerimizin ellerini öperiz. Bayramlar aile bağlarımızı güçlendirir.

Advertisement

DÜĞÜNLER

Geçmişten günümüze yüzyıllar boyunca süregelen geleneklerimizin yaşatıldığı değerlerimizdir. Düğünlerde müzik eşliğinde türküler okunur. Davul, zurna eşliğinde halaylar çekilir.

EL SANATLARI

Toplumumuzun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtan eserlerdir. Bakırcılık, çinicilik, dokumacılık, ahşap işçiliği, ebru, taş işçiliği bu el sanatlarından bazılarıdır.

Çinicilik

Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanır. İnce bir el işçiliğiyle işlenen desenler, değişik renklerle hayat bulur.


YİYECEK VE İÇECEKLER

Bazı yiyecek ve içecekler ülkemizin belirli yörelerine özgüdür. Konya etli ekmeği, Adana kebabı, Maraş dondurması, Kayseri mantısı, Hatay künefesi yöresel yiyeceklerin bazılarındandır.

Türk Kahvesi

Advertisement

Geleneksel Türk kültürünün en güzel ve en özel alışkanlıklarından birisidir.

Ayran

Türklerin Dünyaya armağan ettiği eşsiz bir lezzettir. Eskiden yayık adı verilen bir kabın içinde hazırlanırdı.

TARİHİ ESERLER

Milletimizin yaşadıkları yerlerde kendi kültürel özelliklerine göre şekillendirdiği eserlerdir. Camiler, çeşmeler, evler, hanlar, hamamlar ve köprüler bu eserlerden bazılarıdır.

Selimiye Cami

Mimar Sinan’ın “Ustalık Eserim” olarak nitelendirdiği bu cami Edirne ilimizdedir.

TÜRKÜLER

Türküler, doğdukları yerin özelliklerini taşır. Sevinçler, üzüntüler, istek ve arzular, türkülerimizin konularını oluşturur. Neşet Ertaş, türkü kültürümüzün önemli temsilcilerindedir.

HALK OYUNLARI

Milletimizin, duygu ve düşünce ve davranışlarını sergileyen kültürel ögemizdir. Ülkemizin her yöresinde, zeybek, horon, halay gibi isimler verilen farklı halk oyunları oynanır.

Advertisement

Zeybek

Ege Bölgesi’nde efelerin oynadığı oyundur. Kişi sayısı sınırı olmayan bir oyundur.

MASALLAR VE FIKRALAR

Fıkra denilince akla ilk gelen Nasrettin Hoca‘dır. Nasrettin Hoca fıkraları nesilden nesile aktarılarak bugüne gelmiştir. Masal denilince akla ilk gelen Keloğlan masallarıdır.

GÖLGE OYUNU

Geleneksel seyirlik oyunlar içinde yer alan Hacivat ve Karagöz oyunları taklit ve atışmaya dayanır. Karagöz ve Hacivat radyo, televizyon ve bilgisayar gibi teknolojik ürünlerin olmadığı dönemlerde insanları eğlendirmek için kurulan, komik konuşmaların yapıldığı gölge oyunudur.


Leave A Reply