Milli Park Nedir? Ülkemizdeki Milli Parklar

0
Advertisement

Milli park nedir, ülkemizde kaç tane milli park vardır, isimleri, listesi ve önemli milli parklarımızın resimleri ve haklarında bilgi.

Milli parklar koruma altına alınmış doğal alanlardır. Milli parkların kendilerine özgü değerleri vardır. Bazıları ender bulunan ya da soyu tükenme tehlikesi altında olan canlı türlerinin yaşam alanıdır. Bazıları eski çağlardan kalma arkeolojik kalıntıların bulunduğu yerlerdir. Bazıları ilginç jeolojik oluşumların yer aldığı bölgelerdir. Bazıları da önemli tarihi gelişmelerin yaşandığı yerlerdir. Milli parklar koruma altındadır, yani yasalarla korunur. Amaç milli parkların değerlerini hiç kaybetmeden gelecek nesillere aktarılabilmesidir.

Milli parklar çeşitli amaçlarla kullanılabilir. Spor, hobi, piknik, turizm, gözlem, bilimsel araştırmalar bunlardan bazılarıdır. Ülkemizde toplam 41 adet milli park vardır. Aşağıda bu milli parklarımızın bir listesini ve önemli milli parklarımızın resimleri ve bilgilerini bulabilirsiniz.

1 Yozgat Çamlığı Millî Parkı Yozgat 22 Altınbeşik Mağarası Millî Parkı Antalya
2 Karatepe-Aslantaş Millî Parkı Osmaniye 23 Dilek Yarımadası Aydın
3 Kuşcenneti Millî Parkı Balıkesir 24 Hatila Vadisi Millî Parkı Artvin
4 Soğuksu Millî Parkı Ankara 25 Honaz Dağı Millî Parkı Denizli
5 Uludağ Millî Parkı Bursa 26 Kaçkar Dağları Millî Parkı Rize
6 Yedigöller Millî Parkı Bolu 27 Kazdağı Millî Parkı Balıkesir
7 Spil Dağı Millî Parkı Manisa 28 Karagöl Sahara Millî Parkı Artvin
8 Kızıldağ Millî Parkı Isparta 29 Saklıkent Millî Parkı Muğla
9 Kovada Gölü Millî Parkı Isparta 30 Truva Tarihî Millî Parkı Çanakkale
10 Güllük Dağı Millî Parkı (Termessos) Antalya 31 Marmaris Millî Parkı Muğla
11 Munzur Vadisi Millî Parkı Tunceli 32 Küre Dağları Millî Parkı Kastamonu-Bartın
12 Beydağları (Olimpos) Sahil Millî Parkı Antalya 33 Sarıkamış Allahüekber Dağları Millî Parkı Kars ve Erzurum
13 Köprülü Kanyon Millî Parkı Antalya 34 Ağrı Dağı Millî Parkı Iğdır – Ağrı
14 Ilgaz Dağı Millî Parkı Kastamonu ve Çankırı 35 Gala Gölü Millî Parkı Edirne
15 Başkomutan Tarihî Millî Parkı Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak 36 Sultansazlığı Millî Parkı[4] Kayseri
16 Göreme Tarihî Millî Parkı Nevşehir 37 İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı Kırklareli
17 Altındere Vadisi Millî Parkı Trabzon 38 Tek Tek Dağları Millî Parkı Şanlıurfa
18 Boğazköy-Alacahöyük Tarihî Millî Parkı Çorum 39 Nene Hatun Tarihi Milli Parkı Erzurum
19 Nemrut Dağı Millî Parkı Adıyaman 40 Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Millî Parkı Ankara
20 Beyşehir Gölü Millî Parkı Konya 41 Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı Bayburt- – Erzurum
21 Aladağlar Millî Parkı Niğde, Adana, Kayseri

İğneada Longoz Ormanları Millî Parkı

Kırklareli kent sınırları içinde yer alır. Burada longoz ya da diğer adıyla subasar ormanları bulunur. Bunlar yağış miktarının yüksek olduğu kış ve ilkbahar mevsimlerinde tabanı sularla kaplanan ormanlardır. Bu alan 2007 yılında millî park ilan edilmiştir. Millî parkta pek çok göl, sazlık alan ve longoz ormanı bulunur. Burada doğa yürüyüşü, yaban hayat ve kuş gözlemciliği gibi etkinlikler yapılabilir.

Advertisement

Başkomutan Tarihi Millî Parkı

Afyon, Kütahya ve Uşak kent sınırları içinde yer alır. 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz’un ve 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanan harekâtın yaşandığı alanları kapsayan millî parkta, Kurtuluş Savaşımıza ait tarihi yerler, anıtlar ve şehitlikler bulunur. Bu bölge 1981 yılında millî park ilan edilmiştir.


Ağrı Dağı Milli Parkı

Ağrı ve Iğdır kent sınırları içinde yer alır. Ağrı Dağı 5.137 metre yüksekliğiyle ülkemizin en yüksek dağıdır. Bu dağın zirvesinde ülkemizin en büyük buzulu da bulunur. Bu özelliklerinden ötürü Ağrı Dağı ve yakın çevresini kapsayan alan, 2004 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Burası doğa yürüyüşü ve dağcılık için uygundur.

Advertisement

Kaçkar Dağları Millî Parkı

Rize ve Artvin kent sınırları içinde yer alır. 1994 yılında millî park ilan edilmiştir. Kaçkar Dağları 3.500 metreyi aşan birçok zirvesiyle Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek dağlarıdır. Ülkemizin en yağışlı kesiminde yer alan bu park bitki örtüsü açısında çok zengindir. Ayrıca Fırtına Deresi, Hemşin Deresi gibi aslında bir ırmak büyüklüğünde olan akarsulara sahiptir. Dört mevsim karlı zirveleri, buzulları, buzul gölleri, ormanları, çayırları vardır. Dağcılık, rafting, doğa yürüyüşü sporları için uygundur.


Kuş Cenneti Millî Parkı

Balıkesir kent sınırları içinde yer alır. 1959 yılında milli park ilan edilmiştir. Kuş Cenneti Milli Parkı’nda tepeli pelikan, çeltikçi, gece balıkçılı, kaşıkçı, karabatak, flamingo, sakarmeke ve bıyıklı sumru gibi birçok kuş türü görülür. Burada her yıl yüz binlerce kuş yaşar, ürer, göç döneminde konaklar ya da kışı geçirir. Bu parkta 17,5 metre yüksekliğinde, kırk kişilik bir kuş gözetleme kulesi vardır.


Göreme Tarihi Milli Parkı

Nevşehir kent sınırları içinde yer alır. 1986 yılında milli park ilan edilmiştir. Erciyes ve Hasan Dağı’ndan püsküren lavların soğumasıyla oluşmuş kayaçların su ve rüzgârın etkisiyle aşınması sonucu jeolojik yapılar oluşmuş, bu yapılar tarih boyunca çeşitli uygarlıklar tarafından yerleşim ve tarım amaçlı kullanılmıştır. Burada mağaracılık, oryantiring, doğa yürüyüşü sporları yapılabilir.


Köprülü Kanyon Milli Parkı

Advertisement

Antalya kent sınırları içinde yer alır. Burada bulunan Köprü Çayının oluşturduğu vade 14 km. uzunluğu ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliğiyle ülkemizin en büyük kanyonlarından biridir. Bu bölge 1973 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Milli parkın yukarı bölgesinde Selge Antik Kenti’nin kalıntıları da bulunur. Burada oryantiring, rafting, bisiklet, yabani hayat ve kuş gözlemciliği gibi etkinlikler yapılabilir.


Nemrut Dağı Milli Parkı

Adıyaman ve Malatya kent sınırları içinde yer alır. Bölgede eski çağlardan kalma arkeolojik kalıntılar bulunur. Bu alan 1988 yılında Milli park ilan edilmiştir. Burada bulunan taş heykeller, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü milli park içinde kalan kültürel değerlerdir. Burada kayak, doğa yürüyüşü, bisiklet gibi sporlar yapılabilir.


Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Aydın kent sınırları içinde yer alır. Dilek Yarımadası 1966 yılında, Büyük Menderes Deltası 1994 yılında milli park ilan edilmiştir. Dilek Yarımadası sahilleri Akdeniz fokları için doğal bir yaşam alanı oluşturur. Büyük Menderes Deltasında’ysa birçok kuş türünün yaşadığı saptanmıştır. Delta aynı zamanda deniz balıklarının yumurta bırakma alanıdır. Burası çadırlı kampçılık, yüzme, olta balıkçılığı gibi etkinlikler için uygundur.


Leave A Reply