Mineraller Kayaçlara Renk Verir Mi? Bir Kayanın Rengini Ne Belirler?

0
Advertisement

Kayaların farklı renkleri nasıl oluşur? Mineraller kayaçlara renk verir mi, hangi mineral hangi rengi verir? Kayanın rengini ne belirler, rengini nasıl alır?

kaya rengi

Kaynak : pixabay.com

Kayaların Rengi

Kaya rengi, dikkat ettiğimiz ilk özelliktir. Kaya heterojen olsa bile yine de önümüzde duran kayanın genel rengini belirleyebiliyoruz. Kayalar bir renk, ton ve doygunluk dalında oluşur. Kayaların neden farklı renklere sahip olduğuna ve gözlenen renkten ne gibi yararlı bilgiler alabileceğimize ışık tutalım.

Kaya renkleri, kayayı oluşturan mineraller tarafından belirlenir. Mineraller renklerini oluşturdukları farklı kimyasal elementlerden alırlar. Genel olarak kırmızı renkli kaya, bileşiminde çok fazla demir içerir. Açık renkli kayaçlar çoğunlukla kuvars, plajiyoklaz veya kalsit gibi hafif minerallerden yapılır.

Kayanın rengi sadece minerallerle açıklanamaz, çünkü minerallerin yanı sıra birçok faktör daha vardır. Çoğunlukla kaya oluşturan bir ortamdır ve çökelme sırasında oksijen miktarıdır.

Kayalar Neden Farklı Renklere Sahiptir?

Kayalar çeşitli renklerde oluşur. Kayalar, İtalyan Carrara mermeri gibi kar beyazı olabilir. Kayalar gabro gibi tamamen siyah olabilir. Kayalar boksit gibi parlak turuncu-kırmızı olabilir.

Kayaların farklı renklerinin nedeni nedir? Mineral bileşiminin ve kaya oluşturan ortamın gökkuşağı renk paletini nasıl sağladığını keşfedelim.

Advertisement

Kayaçlar, farklı mineral bileşimleri nedeniyle farklı renklere sahiptir. Açık renkli, beyaz veya sarı kayaçlar çoğunlukla kuvars, plajiyoklaz veya kalsitten oluşabilir. Koyu renkli, siyah, kayalar piroksen, biyotit veya kromitten yapılabilir. Kayanın kırmızı rengi demir oksitlerle açıklanmaktadır.

Tüm kayalar minerallerden yapılmıştır. Minerallerin sayısına bağlı olarak, kayalar aşağıdakilere ayrılır:

  • monomineralik, yani yalnızca bir mineralden oluşur, örn. kuvarsit tamamen kuvarstan yapılmıştır;
  • ve kuvars, K-feldispat ve plajiyoklazdan yapılmış granit gibi polimineralik.

Bu minerallerin açık renkleri, bu kayanın beyaz, grimsi veya sarımsı veya açık pembe rengini üretir.

Mineral rengindeki hafif bir dalgalanmanın tüm kayanın rengini ne zaman değiştirebileceğine dair bir örnek. Granit çok fazla potasyum feldispat içeriyorsa, muhtemelen somon pembesi olacaktır.

Mika veya amfibol katkısı grimsi veya hafif yeşil bir renk verir.

Koyu renkli kayalar da bu şemaya göre alt bölümlere ayrılabilir. Anortozit, ağırlıklı olarak kalsiyum açısından zengin plajiyoklaz feldispattan oluşan bir müdahaleci magmatik kaya türüdür. Açık griden koyu griye neredeyse siyah renklerde oluşur.

Advertisement

Polimineralik koyu renkli kayaya bir örnek peridotittir – piroksen ve olivinden oluşan ultramafik magmatik bir kaya. Kayanın rengi de koyu griden siyaha değişir, ancak olivin tarafından eklenen yeşil tonlarla.

Bir Kayanın Rengini Ne Belirler?

Kayaların kimyasal bileşimi genellikle renklerini belirler. Kimyasal elementler, bir mineral oluşturan yüksek derecede düzenli kristal yapılar halinde düzenlenir. Birlikte gruplanan farklı mineraller kayayı oluşturur.

Minerallerin kimyasal bileşimi ve kayayı oluşturan mineral kombinasyonu rengini belirler. Demir içeren kayaların kırmızı tonları olabilir. Siyah kayalar genellikle yüksek konsantrasyonlarda magnezyum ve titanyuma sahiptir. Açık renkli kayaçlar esas olarak silikon ve alüminyumdan oluşur.

kaya rengi

Kaynak : pixabay.com

Kaya, minerallerin rengini miras aldığından, minerallerin renginden sorumlu ana faktörler şunlardır:

  • Mineral bileşimi için gerekli bir elementin varlığı
  • Küçük bir kimyasal safsızlığın varlığı
  • Kristal yapıdaki fiziksel kusurlar
  • Çok ince safsızlıkların mekanik karışımı
  • Mineralde ince aralıklı yapıların varlığı.

Çoğunlukla alüminyum, sodyum ve potasyum (plajiyoklaz, feldispat) gibi elementlerden oluşan mineraller genellikle renksiz veya çok açık renklidir.

Sonuç olarak bu minerallerden oluşan kayaçlar beyaz, açık gri, açık sarı veya açık pembe renklerdedir. Bu tür kayaçlara örnek olarak granitler, siyenitler, anortozitler verilebilir).

Bir ana kaya içinde bir mineralin inklüzyonları da bir renk farklılığına neden olabilir. Örneğin, kuvarsit içindeki klorit kapanımları, aksi takdirde beyaz renkli olan kayanın yeşil olmasına neden olur.

Bir kayanın bileşiminde ikincil bakır mineralleri varsa, bir miktar parlak mavi veya yeşil renk gözlenecektir. Çoğu ikincil uranyum minerali, parlak neon sarısı veya yeşil renkler sergiler.

Bazı genellemeler yapmak için:

  • demir genellikle koyu kırmızı veya kahverengi renklerden sorumludur,
  • manganez ve kobalt – pembe için,
  • krom – koyu yeşil için,
  • bakır – mavi veya yeşil için,
  • uranyum oksitler – sarı ve yeşil renkler için.

Bir Kayanın Hangi Özelliği Rengini Belirler?

Kaya rengini gözlemleyerek, kayanın ağırlığı veya özgül ağırlığı hakkında çok genel bir varsayımda bulunabiliriz.

Kayanın özgül ağırlığı, kaya rengi ile varsayılabilir. Hafif kayayı oluşturan açık renkli mineraller genellikle silikon ve alüminyum gibi hafif elementlerden oluşur. Koyu renkli kayalar, daha ağır mineraller ve daha ağır kimyasal elementler, özellikle demir, magnezyum nedeniyle daha yüksek özgül ağırlığa sahiptir.

Advertisement

Genel olarak konuşursak, mineral rengi, mineralin özgül ağırlığına işaret eder, çünkü daha açık renkli mineraller daha az ağırlığa sahiptir. Mantıksal olarak, açık renkli kayalar koyu renkli olanlardan daha açık olacaktır.

Daha koyu mineraller tipik olarak nispeten daha ağır elementler, özellikle demir, magnezyum ve kalsiyum içerme eğilimindedir. Birlikte gruplandıklarında, oldukça koyu bir kaya oluştururlar.

Kayalar Rengini Nasıl Alır?

Kaya rengi, kayanın en belirgin özelliği olduğu için yorumlanması en zor olanlardan biridir. Her şeyden önce, tüm kayalar için genel bir kural yoktur.

Magmatik, tortul ve metamorfik olan üç kaya grubunun her biri için bazı benzer varsayımlar yapılabilir.

Sedimanter kaya rengi, kısmen kaya oluşumu sırasındaki sedimantasyon ortamı ile açıklanabilir. Oksijenin olmaması ve derin su birikimi siyah renge neden olurken, karasal yüksek oranda oksitlenmiş ortamlar kırmızı renklere neden olur. Ortalama göstergeler gri ve yeşil renklerle sonuçlanır.

  • Koyu gri ila siyah renkler, derin su anlamına gelebilecek anoksik koşullar anlamına gelir. Öte yandan, bir bataklık ortamı da olabilir.
  • Yeşil renkler, genellikle deniz ortamlarıyla ilişkilendirilen, düşük oksijen konsantrasyonuna sahip bir ortam anlamına gelir.
  • Kırmızı renkler, nehir kanalları, bazı taşkın ovaları ve çok sığ denizler gibi iyi oksijenli ortamlar anlamına gelir.

Kayanın gri ve siyah renkleri, kısmen çürümüş organik madde ile de açıklanabilir. Diğer kaya renkleri çoğunlukla demirin paslanmasının sonucudur.

Ferrik demir (Fe+3) kırmızı, mor ve sarı renkler üretir (hematit ve limonit gibi minerallerden). Demirli demir (Fe+2) yeşilimsi renkler üretir.

Magmatik kayaçlardan bahsetmişken, erimiş kayaçların katılaşmasının bir sonucu olarak yüksek sıcaklıklarda ve genellikle büyük derinliklerde oluştuklarını hatırlamak hayati önem taşır. Hem açık renkli hem de siyah renkli olabilirler, ancak demir mineralleri bu koşullar altında oksitlenemediği için kırmızı olma eğilimindedirler.

Metamorfik kayaçlar genellikle önceden var olan magmatik veya tortul kayaçların rengini miras alır, ancak yukarıdaki tüm kurallar bu özel kaya türüne uygulanamaz.


Leave A Reply