Minerallerin Vücuttaki Görevleri

0
Advertisement

İnsan vücudu için gerekli olan mineraller hangileridir? Mineraller ne işe yarar? İnsan vücudundaki görevleri ve eksikliğinde görülen durumlar nelerdir?

mineraller Mineraller

Organizmanın büyümesi, gelişmesi, normal çalışmasını yapabilmesi ve canlılığını devam ettirebilmesi için mineraller (madensel maddelerin) çok önemli görevleri vardır.

Herhangi bir yiyecek maddesi yüksek ısı ile karşı karşıya getirildiği zaman yanar geriye kül kalır. Kül, o yiyecekte bulunan minerallerin çeşitli bileşiklerinin yanmasından meydana gelmiştir.

İnsan vücudunda çok çeşitli miktarda mineral bulunmaktadır. Bir kısmı eser miktardadır. Bu eser miktarda olan mineraller bile organizmada çok önemli görevler yapıp yaşamın sürdürülmesini sağlarlar. Bu maddelerin toplam ağırlıkları vücut ağırlığının 1/20’si kadardır. Hiçbir mineral bir diğerinin görevini yapamaz ve yerine geçemez.

Minerallerin İnsan Vücudundaki Genel Görevleri ve Çalışma Şekilleri

Advertisement

1. Vücudun temel yapılarının esasları olarak bilinen kalsiyum ve fosforun birleşimi olan kalsiyum fosfat, kemiklerin ve dişlerin oluşmasını sağlayıp onlara sertlik kazandırır.

2. Mineraller, vücut dokularını ve hücrelerini oluşturan

bileşiklerin birer parçasıdır. Bunlar, miyoglobindeki demir gibi. hücrelerin normal çalışmasını sağlar.

3. Çeşitli hormon ve enzimlerin yapılarında önemli rol oynar. Örneğin iyot, tiroit hormonunun yapısında yer alır.

4. Mineraller organizmada bulunan bütün sıvıların görevlerini yapmalarını sağlar. Kan, lenf, salgı suları ve benzer sıvılar organizma için çok önemlidir.

Örneğin, organizmadaki sıvıların pH’sı kısmen sodyum ve daha çok potasyum karbonatları ve fosfatları ile dengelenir. Kana kırmızı rengi veren hemoglobin demirsiz iş göremez. Kalsiyum kanın pıhtılaşması için önemlidir.

Advertisement

Organizmada en fazla bulunan madenler kalsiyum ve fosfordur. Daha sonra potasyum, sodyum, kükürt, klor, demir, iyot, magnezyum ve manganez gelir. Eser miktarlarda da silikon, kobalt, fluorür, bakır, çinko, alüminyum nikel ve diğerleri bulunur.

Minerallerin bir kısmı kalıcıdır. Organizmadan atılmaz. Büyük bir kısmı ise organizmadan devamlı olarak ve belirli yollarla dışarı atılırlar. Minerallerin vücuttan atılma şekilleri:

1. Böbrekler yoluyla, idrarla,

2. Deri yoluyla, terle

3. Bağırsaklar yoluyla gaita ile,

Organizma tarafından dışarı atılan minerallerin yerine besin maddeleri yoluyla, vakit geçirmeden yenilerinin konulması gerekir. Madensel tuzların eksikliği özetle şu tip sorunlara yol açar:

1. Sağlık bozulur.

2.Büyüme ve gelişme çağındakilerde, genel görünüm bozulur, sık hastalanırlar, büyüme ve gelişme durur.

3.Yetişkinlerde genel görünüm bozulur, vücudun direnci azalır ve çeşitli hastalıklar ortaya çıkar.

Minerallerin sindirilmelerinde diğer besin yapı taşlarının ve vitaminlerin büyük etkileri vardır. Örneğin, kalsiyum ile A ve D vitaminleri arasında sıkı bir bağ vardır. Kalsiyumun sindirilerek vücuda alınmasında bu iki vitaminin rolü büyüktür.

Advertisement


Yorum yapılmamış

Leave A Reply