Misafirlikte Uyulması Gereken Görgü Kuralları

0
Advertisement

Misafirken ve misafirliğe gittiğimizde uymamız gereken görgü ve nezaket kuralları nelerdir? Misafirlikte nasıl davranmalıyız?

misafirlikMisafirlikte Uyulması Gereken Görgü Kuralları

Misafiri karşılamak, ağırlamak konusunda da ev sahibine düşen birtakım görevler vardır. İster sarayda, ister köşkte, ister gecekonduda oturun, misafiriniz için bunun önemi yoktur. Sizin onu karşılayış, ağırlayış tarzınız önemlidir. Misafir karşılarken, kapıyı ardına kadar açıp gülümseyerek, içten gelen bir sevinçle, «Buyrun», demelisiniz. Kışsa misafirlerinizin paltolarını aldıktan sonra, içeri buyur edersiniz. Evinize ilk defa geliyorsa, ona evi gezdirip çeşitli bölümlerini gösterirsiniz. Bu arada, banyonun tuvaletin yerini öğrenmesi de iyi olur.

Misafirleriniz giderken de onları kapıya kadar uğurlamalı, arabaları varsa, araba hareket edinceye kadar da kapıda beklemelisiniz.

Misafiri yemeğe çağırdıysanız yalnız pişireceğiniz yemeklere önem vermekle mesele hallolmaz. Gelen misafirleri rahat ettirmek, onlara hoş bir vakit geçirtmek başlıca görevinizdir. Yemekten önce, içecek bir şeyler ikram etmeniz doğru olur. Salona çiçek koymayı da ihmal etmemelisiniz. Siz yemeğin son hazırlıklarıyla meşgul olmadan önce, misafirlerinizin rahatını sağlamalısınız.

Yemeğe siz çağrıldıysanız, çok erken gitmeniz doğru olmaz; yalnız, pek gecikmemeye de gayret edin. Yemekleri soğutmaya, ev sahibenizi sofrada bekletmeye hakkınız yoktur. Genel olarak, yemek vaktine bir saat, 45 dakika kala gitmek uygun olur. Yemekten önce de, sonra da ev sahibesine yardım teklifinde bulunmalısınız. O bunu kabul etmezse fazla ısrar etmeyin.

Advertisement

İki, üç gece kalmak üzere misafirliğe gidiyorsanız, kaldığınız evin hayatına kendinizi iyice uydurmaya çalışmalısınız. Ev sahibinden çok daha yaşlıysanız, gece odanıza çekilmek için ilk hareketin sizden gelmesini bekleyebilir. Onun için, ev sahibinin yattığı saati bilip, siz de odanıza o saatte çekilmelisiniz.

Ev sahibiniz, gece yatarken size, «Kahvaltınızı ben getireceğim», derse, evin sabah telâşını görmenizi istemiyor demektir. Evde hizmetçi yoksa, yatağınızı kendiniz düzeltmelisiniz.

Banyo yapmanız için size her hangi bir teklifte bulunmazlarsa, siz evsahibine ne zaman banyo yapabileceğinizi sorarsınız. Sizden başka banyo yapacak kimse varsa, işinizi çabuk bitirmeye çalışın. Yıkandıktan sonra banyoyu iyice temizleyin. Misafirliğinizin sona erdiği gün, yatağınızın çarşafım katlayın, odayı da elden geldiği kadar temiz bırakın. Bütün eşyanızı almaya dikkat edin, bir şey unutmayın.

Misafirlikte bir şey kırarsanız, ev sahibine üzüntünüzü belirten birkaç söz söyleyebilirsiniz. Daha sonra bir özür notu ile bir buket çiçek de göndermeniz kibar bir hareket olur.

Misafirlikte, birisinin elbisesine içki, yahut yemek döküp lekelediyseniz, elbiseyi bir lekeciye göndermeyi teklif edebilirsiniz. Devamlı olarak özür dilemekle hiçbir sonuç elde edemezsiniz. Bir kere. olan olmuştur. İyi bir ev sahibi, «Çok rica ederim, önemli bir şey değildi. Üzerinde durmaya değmez» diyerek olayı kapatmaya çalışır.

Misafirliğe giderken, çocuğunuzu, ya da köpeğinizi de götürmek isterseniz bunu hemen ev sahibine bildirmeniz karşınızdakini zor durumda bırakabilir. Ev sahibine, «kızımı da, yahut köpeğimi de getireceğim» derseniz, ev sahibi, buna ne kadar canı sıkılırsa sıkılsın, «Hay hay» diyecektir.

Advertisement

Halbuki siz, ev sahibine: «Size gelmek istiyordum ama, bugün çocuğumu bırakacak kimse bulamadım»; ya da «köpeği evde bırakamayacağını» diyerek teklifin ondan gelmesini bekleyebilirsiniz. Bu durum ev sahibi için mahzurlu değilse, «Zararı yok. Çocuğunuzu»; ya da «köpeğinizi de yanınıza alabilirsiniz» der; mahzurluysa, «Peki, o halde başka zaman beklerim» diye karşılık verir.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply