Mısır Çarşısı Hakkında Bilgi, Tarihi ve Mimari Özellikleri

0
Advertisement

İstanbul’un en ünlü ve meşhur turistik noktalarından birisi olan tarihi Mısır Çarşısı ile ilgili bilgiler ve resimleri. Mısır Çarşısını kim yaptırdı?

İstanbul’da üstü kapalı bir çarşıdır. Eskiden baharat, yani karabiber, zencefil, tarçın gibi şeyler, daha çok Hindistan’dan, Mısır’dan geldiği için bunların satıldığı yerlere, tek bir dükkan bile olsa, Mısır Çarşısı denirdi.

Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı, Yeni Cami’yi vakıf olarak Hatice Turhan Vâlide-Sultan tarafından yaptırılmıştır. «L» biçimi bir planı vardır. Mısır Çarşısı, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında, dışarıdan duvarlarına yamanmış barakalarla tanınmaz bir hale gelmişti.

1955’te onarıldı. Böylece daha güzel bir durum kazanan çarşı bugün İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerinden biri olmuştur. Sürekli olarak yenilenen ve restore edilen bir yapısı olduğu için her zaman düzgün bir şekilde işlevine devam etmektedir.

Mısır Çarşısı

Advertisement

Kaynak – 2

İstanbul denilince camiye akar olsun diye camiden bir yıl sonra yaptırılan Mısır Çarşısını unutmamak gerek. Özgün kişiliğinden çok şey kaybetmiş olsa da hala mevcudiyetini koruyan bu çarşı, daha çok Mısır’dan gelen baharat ağırlıklı emtianın satıldığı yer olduğu için bu adla anılmıştır. Açıldığında adı bu değildir elbette; daha çok “Yeni Çarşı” ya da “Valide Çarşısı” ismiyle maruftu o zamanlar. Bina “L” şeklindedir ve içerisinde yüze yakın dükkan bulunuyor. Günümüzde kuyumcu dükkanlarının fazla olduğu çarşıda önceleri aktarlar, pamukçular ve yorgancılar esnafı faaliyet gösteriyormuş ayrıca çarşı kendine ait özel nizamnamesi ve vakfiyesi mevcut imiş.

Mısır Çarşısı

Yeni Cami’yi vakıf olarak Hatice Turhan Valide-Sultan tarafından Mısır Çarşısı yaptırılmıştır. 1691 ve 1940 yılları arasında iki kez yangın geçiren çarşının altı kapısı vardır. Bugün Rüstem Paşa cihetine bakan duvarına bitişik balıkçılar , sucuk, salam ve peynir gibi şarküteri malzemeleri satan küçük dükkanlara da dayelik ediyor. Bahçekapı yönünde ise daha çok kuşçular, çiçekçiler , yemciler ve evcil hayvan satıcılarının dükkanlarıyla çevrelenmiş. Mısır çarşısının “L” ucundaki kapıdan değil de köşe kapısından çıkarsanız kesif ama insanı kendinden geçiren bir kahve kokusuyla karşılaşırsınız. Ülke çapında meşhur olmuş kahve üreticilerinin çoğunun mekanı da burasıdır. Kahveyi sıcak ve taze almak isteyen müşteri kuyruklarıyla çok sık karşılaşabilirsiniz burada.

Mısır Çarşısı

Mısır Çarşısı’nı solunuza alıp ana caddeye paralel ilerlerseniz bir başka Eminönü’nün simgesi olan yapıya ulaşırsınız. Karşınızda duran Mimar Sinan yapısı Rüstem Paşa camisidir.

Advertisement


Leave A Reply