Mısır Piramitlerinin Sırrı Nedir? İlk Piramitler ve İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Mısır piramitlerinin sırrı nedir? Dünyanın en çok merak edilen gizemlerinin başında gelen Mısır Piramitlerinin sırrı ve piramitler hakkında bilgiler.

Mısır Piramitlerinin Sırrı Nedir?

Antik çağlarda Eski Mısırlıların yapmış oldukları onlarca piramidin gizemi hala tam anlamı ile çözülememektedir. Mısır piramitlerinin sırrı nedir diye sorulacak bir soruya verilen binlerce farklı cevap bulunmaktadır.  Bu cevaplardan sizler için derlediğimiz Mısır Piramitlerinin sırrı ile ilgili genel geçer bilgilerin yer aldığı yazımız ve araştırmamız aşağıda yer almaktadır.

Mısır Piramitlerinin Sırrı Nedir?

Dünyanın yedi harikası denildiği vakit akla gelen ilk yer sanırız ki ağırlıklı olarak Mısır Piramitleri olacaktır. Zaten diğer dünya harikalarının yerinde yeller estiğinden dolayı tek ayakta kalabilmiş harikalar olduğu için de dünyaca bilinilirliği ve bir çok insanın ilgisini çekmesi oldukça normaldir. Sanırız ki Mısır piramitleri ile ilgili olarak bir kitap okumamış ya da bir belgesel izlememiş modern insan bulmak oldukça zordur.

Eski Mısır'da yapılan ilk piramit : Zoser Piramidi

Eski Mısır’da yapılan ilk piramit : Zoser Piramidi

Aslına bakılacak olursa piramit şeklinde ki yapılar sadece Mısır’a özgü değil. Hatta ilk piramit yapıların Mısır‘da yapılmadığı da bilinmektedir. Gerek Güney ve orta Amerika’da keşfedilen piramitler gerekse de hala gizemini koruyan Uygur Türklerine ait olduğu iddia edilen Çin ve Doğu Türkistan’da yer alan piramitlerde hala bir gizem olarak insanoğlunun karşısına yüzyıllar geçmesine rağmen dimdik dikilmektedir.

Ancak Mısır bu konuda bir farklılık gösterir. Firavunlar devrindeki Mısır döneminden kalma o kadar çok irili ufaklı piramit vardır ki “Mısır Piramitleri” ayrı bir kategoride değerlendirilebilir. Mısır’da yapılmış olan en eski piramit Zoser piramididir. M.Ö. 2648 yılında öldüğü tahmin edilen Kral Zoser için yapılmış piramittir.

Advertisement

Bunun yanı sıra en ünlü Mısır Piramitleri ise aşağıda listelenmiştir:

  1. Zoser Piramidi (62 metre)
  2. Sekhemkhet Piramidi (Gömülü Piramit) (115 metre)
  3. Kahaba Piramidi (84 metre)
  4. Bent (Bükülü) Piramit (101 metre)
  5. Meidum Piramidi (65 metre)
  6. Amenemhat III Piramidi (75 metre)
  7. Senusret I Piramidi (105 metre)
  8. Amenemhet I Piramidi
  9. Merenre Piramidi (52,6 metre)
  10. Teti Piramidi (45,72 metre)
  11. Unas Piramidi (43 metre)
  12. Neferefre Piramidi (7 metre)
  13. Neferirkare Piramidi (72,8 metre)
  14. Sahure Piramidi (47 metre)
  15. Userkaf Piramidi (49 metre)
  16. Mikerinos Piramidi (65,5 metre)
  17. Kefren Piramidi (136,4 metre)
  18. Keops Piramidi (146,5 metre)
  19. Kırmızı Piramit (104 metre)
  20. Ahmose Piramidi (40 metre)

Piramit Nedir?

Mısır Piramitleri

Piramit aslında basit gibi gözüken bir geometrik şekildir. Tabanı karedir. Karenin her birleşim noktalarının tam tepe noktaya ulaşıp birleşmesi ile ortaya çıkan bir şekildir. Her piramit teorik olarak eşit yüzey büyüklüğüne sahip üçgen alanlara sahiptir. Piramit kelime eski Yunanca kökenli bir kelimedir.

Piramitlerin Tarihçesi

Piramitlerin tarihçesine bakacak olursak bilinen insanlık tarihi ile eş değer olduğu fark edilecektir. Her ne kadar komplo teorisyenleri piramitleri uzaylılar dahil bir çok ispat edilememiş varlıklara dayandırmaya çalışsalar bile ilk yapılan piramitlerin ya günümüze kadar hiç ulaşamadığı ya da

Bükülü (Bent) Piramidi

Bükülü (Bent) Piramidi

yapılırken yıkıldığı ya da tamamlanamadığı bilinmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ilk yapıldığı bilinen piramit Zoser Piramididir. İlk yapılan piramitler basamaklı piramitler olup basamaklı piramit yapımında yaşanan problemler sebebi ile bu tarz yapıların yapımından vazgeçildiği tahmin edilmektedir.

Piramitlerin genel olarak bir firavunun mezarı olsun diye yapıldığı tahmin edilmektedir. Firavun ile birlikte ölümden sonra gideceğine inandıkları dünyada ihtiyacı olabileceği silah, altın, araç gereçlerde firavun ile birlikte piramitlere konulmaktaydı. Ancak bazı piramitlerden ne bir firavun mezarı ne de hazine odası bulunamamıştır.

Bizlerin bildiği ve kafasında canlandığı tarzda yapılan ilk piramit ise Bükülü Piramit ya da Bent Piramididir. Bu piramit yapılırken yapımın tam orta aşamasında eğim açısı değiştirilerek dah aaz eğime ve dolayısı ile daha az yüksekliğe sahip bir piramit elde edilmiştir.

Advertisement

Mısır Piramitleri

Piramitleri Kimler İnşa Etti?

Bu soruyu küçük bir ilkokul çocuğuna sorsanız daha net ve doğru bir yanıt alırsınız: Eski Mısırlılar yapmıştır. Uzaylılar ve buna benzere teorileri bir taraf atarsak eğer Mısırlı kölelerin yapıldığına inanılan piramitleri aslında kölelerin değil bizzat Mısırlı işçilerin yaptığı tespit edilmiştir. Yani sanıldığı gibi zorla çalıştırılan insanlar piramitleri yapmamışlardır. (Günümüzde ki arkeolojik gerçekler bunu işaret etmektedir). 1990 yılından itibaren yapılan keşiflerde Mısır Piramitlerinin yapımında çalışmış olan işçilerin ustaların mezarları, yaşadıkları yerler ve bu kişilere ait araç gereçler ele geçirilmiş ve köle olarak çalıştırılmadıkları tespit edilmiştir.

Hatta ustabaşı ve maharetli işçiler için yapılan mezarlar normal işçiler için yapılan mezarlardan daha büyük iken mezarlarda ve piramit yapımında çalışan işçilere ait olduğu düşünülen minyatür heykeller ve benzeri eserler ortaya çıkarılmıştır.

Bu bölgede yapılan kazılarda işçilerin mezarlarında ki iskeletlerde yapılan incelemelerde omurga üzerine muazzam bir yük ve baskı olduğu ortaya çıkmıştır (Uzaylı teorisi yine çöpe gitti). İşçilerin büyük bir yük altında ve sıkı bir şekilde çalıştıkları ortaya çıkmış olmasına rağmen bu işçilerin evleri de ortaya çıkartılmış ve bu evlerde hiç de köle gibi yaşamadıkları kesin olarak tespit edilmiştir.

Çöl Kumu

Son dönemlerde Amsterdam Üniversitesinin yapmış olduğu deney ve çalışmalarda da çöl kumunun su ile ıslatılıp belirli bir aşama ve bekleme süresi sonunda oldukça sağlam yapılara dönüştüğü de tespit edildiğinden muhtemelen yapımda kullanılan taşların çok uzak diyarlardan değilde piramitlerin bulunduğu bölgelerden elde edildiği de düşünülmekle beraber bu bilgi kesin değildir.

En ünlü ve büyük piramitler Giza’da yer almaktadır. Milyonlarca kireç taşı kullanıldığı tespit edilen bu çalışmalar esnasında piramitlere sadece 300 metre mesafede bir taş ocağı da keşfedilmiştir. Keşfedilen taş ocaklarında kireç taşlarını taşımakta kullanılan rampalarda keşfedilmiştir.

Keops Gemi

1950’li yılların ortasında ise Keops piramidinde muazzam bir keşif gerçekleşmiştir. Dünyanın en eskisedir ağacından yapılma gemisinin parçaları bulunmuş ve parçalar bir araya getirilerek müzeye konmuştur. Eski Mısır yaşam tarzı hakkında muazzam bir bilgi veren bu geminin bir benzeri daha bulunmuş olmasına rağmen bu gemi çıkartılıp sergilenmemiştir. Firavunlar ve dolayısı ile Eski Mısır’lılar ölümden sonraki yaşamda sadece günlük yaşamdaki eşyalarının değil bedenlerinin de gerekli olduğuna inandıklarından dolayıdır ki mumyalama tekniğini kullanmışlar ve mumyalama tekniğinde üst düzey bir hale gelmişlerdir. Onlarca firavunun mumya mezarı keşfedilmiş ve hiyerogliflerin çözümlenmesi ile Eski Mısırlıların nasıl mumyalama yaptıkları kesin olarak öğrenilmiştir.

Mısır Piramitleri

Piramitler Nasıl İnşa Edilmiştir?

Aslında nasıl inşa edildiklerinden ziyade asıl sorulması gereken soru bu piramitler nasıl bu kadar kısa zamanda inşa edilmiştir. Evet o günkü şartlar ve cihazlar düşünüldüğünde oldukça uzun zaman gerektiren bu işlem 4500 yıl öncesinde en ünlü ve önemli piramit topluluğu olan Giza Piramitlerinde büyük bir soru işareti olarak insanoğlunun karşısına çıkmaktadır.

Ayrıca eğim hesaplamasında yapılabilecek en ufak bir hatanın piramitin tepesindeki birleşim noktasında da büyük bir probleme sebebiyet vereceği de dikkate alındığında bu kusursuz yapıların 20 yıl gibi bir sürede yapılmış olması bile hala hayret edici bir gizem olarak saklı durmaktadır.

Advertisement

Acaba Eski Mısırlılar zannettiğimizden daha mı ileri teknoloji ürünler kullanılıyordu sorusuna ise hiç bir arkeolojik çalışma müspet bir cevap verememiştir.

Piramit inşaatlarında aynı zamanda bir de kral odası yapılmaktaydı. Kral odasının dış dünyaya bağlayan bir tünel mekanizması bulunmaktaydı. Bu mekanizma incelendiğinde karşılıklı ağırlık ile çalışan bir mekanizmanın kullanılarak her bir taşın ağırlığı 15 ton olan blokların taşındığı ve bu taşıma işleminde taşın geçtiği güzergahın su ve çamur ile kayganlaştırıldığı anlaşılmıştır.

Ayrıca piramitlerin 4500 yıllık olduğu düşünülecek olursa güneş ve rüzgarında piramitleri bir miktar küçülttüğü de anlaşılmıştır. Giza’da yer alan Keops piramidi yapıldığı günden günümüze kadar 10 metre kadar aşınmıştır. Diğer piramitlerde de benzer aşınmalar gerçekleşmiştir ve maalesef ki gerçekleşmeye devam edecektir.

Mısır Piramitleri

Piramitlerin Gizemli İlginç Özellikleri Nelerdir?

Piramitlerin gerçekten ilginç ve gizemli özellikleri vardır. İşte bunlardan bazıları :

  • Keops piramidinin taban ölçüleri ile dünyanın yarı çapı arasında muazzam bir oran mevcuttur.
  • Keops piramidinin tabanının çevresini yine piramidin yükseliğinin iki katına böldüğümüz vakit tam olarak pi sayısı elde edilmektedir.
  • Keops piramidinin yüksekliğini 1 milyar ile çarptığımız vakit güneş ile dünya arasındaki mesafe elde edilmektedir.
  • Piramidin içi sıcak yaz aylarında serindir. hava soğuduğu vakit ise piramit içi sıcak olmaktadır.
  • Keops piramidinin normal işçilerin çalışma hızı ile yaklaşık olarak 600 yılda tamamlanması gerekirken bu piramidin 20 ila 30 yıl arasında tamamlandığı anlaşılmaktadır. Bu büyük gizem hala çözülememektedir.
  • Gize piramitleri öyle bir yerleştirilmiştir ki aralarında bir üçgen oluşmaktadır. Ancak bu gariplik bu kadarla kalmamaktadır. Bu üçgen bildiğimiz pisagor üçgenidir ve 3-4-5 oranına sahiptir.
  • Piramitlerin olduğu bölgeden geçen meridyen dünya üzerindeki kara ve denizleri tam anlamı ile ikiye bölmektedir.
  • Söylenenlere göre piramit içerisinde süt bozulmamaktadır. Eğer ki bir müddet daha süt bekletilirse kendi kendine yoğurt olmaktadır. (Bu konu hakkında bilimsel bir yazı bulamadık bu bir rivayettir)

Sonuç

Yukarıda yazılı olan bilgilerin çok daha detaylısını çeşitli kitaplardan ve belgesellerden de elde edebilirsiniz. Ancak şu bir gerçektir ki piramitlerin esrarı ve sırrı insanoğlu var olduğu müddetçe hep devam edecektir. Bir çok teori ve çalışma yıllar yılı birbirini takip etmiş bir dönem gerçek olarak kabul edilenler daha sonra yanılgı olarak karşımıza çıkmıştır.

Asıl önemli olan antik çağlarda birbirlerinden habersiz bir şekilde bir çok medeniyetin piramit yapmasıdır. neden eski insanlar piramit yaptılar? Piramidi yapmaya eski insanları iten sebep ne idi. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir gerçek daha vardır ki antik dönemlerde sadece belirli bir medeniyet çizgisini yakalayabilen kültürlerde piramit inşa edilmiştir. Gelişimini tamamlayamayan kültürlerde piramit yoktur ve bunun nedenleri için hala tam anlamı ile bir bilgi insanlığın elinde bulunmamaktadır.


Kaynak – 2 (Kısa ve Özet Bilgiler)

Piramit Biçiminde Muazzam Yapılar

Her biri birer mimarlık şaheseri olan 4500 yıllık firavun mezarlarına piramit (ehram) denilmektedir.

Piramitler
Eski Mısır firavunlarının mezarları olan, piramit biçiminde muazzam taş yapılardır.

Eski Yunanlılar Mısır piramitlerini Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olarak saydıkları zaman piramitler yapılalı 2000 yıl olmuştu, gene de yeni yapılmış kadar sağlam görünüyorlardı. Bugün de piramitler, Mısır’ın Tarih Öncesi çağlardaki ihtişamı hakkında fikir verebilecek durumdadırlar.

Piramitlerin yapılmasına Eski Mısırlılar’ın dinî inanışları yol açmıştır. Piramit biçiminin Eski Mısır’da tapınılan büyük Güneş Tanrısı Ra’yı temsil ettiği sanılmaktadır. Bir başka iddiaya göre de piramitler cennete çıkan bir merdiven sayılırdı. Ayrıca, Mısır’da insanların öldükten sonra yeniden hayata döndüklerine inanılıyordu. Geriye dönmek ise ancak ölülerin şekilleri bozulmadan muhafaza edilebilmeleri ile sağlanırdı. Bundan dolayı, Mısırlılar ölülerini mumyalayıp gömerler, ölen kimse hayata döndüğü zaman sıkıntı çekmesin diye mezara yiyecek, su, giyim eşyası, ölüye ait diğer kıymetli eşyalar koyarlardı.

Firavunlar (Eski Mısır’ı idare eden hükümdarlar) da mezarlarını buna göre yaptırıyorlardı. Asıl mezar piramitin tam merkezinde, toprak altındaydı. Firavunun bütün serveti, mücevherleri onunla birlikte bu mezara gömülürdü. Sonradan mezarlara hırsızlar dadanmış, değerli eşyaların çoğu yağma edilmiştir. Toprağın altında oda biçimindeki mezarların duvarlarında da o çağa ait kabartma resim ve yazılar bulunurdu.

Advertisement

Üç Büyük piramit

Arkeoloji uzmanları piramitlerın sayısının 80’i bulduğunu söylüyorlarsa da, bunların çoğu artık küçük birer kum yığını haline gelmiştir. Piramitlerin en büyük, en önemli 3 tanesi Giza şehri yakınlarında, Nil’in batı kıyısında, Kahire’nin karşısındadır. Bunlar Dördüncü Sülâle çağında (M.Ö. 2650-2500) yaşamış üç firavun’un Keops, Kefren ve Mikerinos’un mezarlarıdır. Bu piramitlerin en büyüğü Keops’un kendisi için yaptırdığı piramitdir. Eski Tarihçi Herodot’a göre, bu piramiti 100.000 köle, 20 yıl çalışarak tamamlamıştır. Her biri 2,5 ton ağırlığında 2.300.000 taş kullanılmıştır. Piramitin tabanı 525 metrekare, yanal yüzleri ise 5 acre’ye 200 metrekareye yakındır. Yüksekliğinin 150 m. kadar olması gerekirse de zamanla tepeden 10 m. kadarı yıpranmış, dökülmüştür.

Büyük piramitin etrafında küçük piramitler ve «mastaba» denilen mezarlar vardır. Bunlar Firavun Keops’un eşlerine, yakın akrabalarına, yüksek mevkili din adamlarına aittir.

İkinci büyük piramit, Kefren piramitidir. Aslında Büyük piramit’dan 3 metre kadar alçaktı. Bugün ise yüksekliği 1 metre kadar azalmıştır. Bu piramitin doğuya bakan yüzünde bir de tapınak vardır. Eski Mısırlılar Firavun Kefren’e yiyecek, su getirir, bu tapınağa bırakırdı.

Üçüncü piramit, olan Mikerinos piramiti ise Büyük piramit’ın ancak yarısı kadardır.

Piramitlerin Yapılışı

Eski Mısır’da tahta yeni bir firavun geçince her şeyden önce kendi mezarını yaptırmaya başlardı. İlk akla gelen mesele piramitin yeriydi. Mutlaka Nil’in batısında olması şarttı, çünkü Mısırlılar ölülerin güneşin battığı yerde olduğuna inanırlardı. Piramitin Nil’den pek uzakta olmaması, aynı zamanda, Nil’in taşmalarından da zarar görmiyecek bîr uzaklıkta bulunması gerekirdi.

Piramitler, kayalık bir düzlükte yapılırdı. Yer seçildikten sonra, kayalık arazî düzeltilir, tam bir kare biçimine sokulurdu. Piramitin yüzleri hemen hemen tam güneye, kuzeye, doğuya, batıya doğru olacaktı. Yer hazırlanırken bir yandan da granit parçalanır düzeltilmesine başlanırdı. Nil taşınca, taşlar, sallara konularak piramit bölgesine getirilirdi. Taşların karaya alınması da ayrı bir meseleydi. Bu iş için yapılmış büyük tahta kızaklara konulan taşların, yüzlerce kişi tarafından bin bîr zorlukla çekilerek, piramitin yapılacağı yere getirildiği sanılıyor. Piramit, kademe kademe yapılıyordu. Taş duvarın eğimini ayarlayabilmek için, tuğla rampalar yapılır, bunlar gittikçe yükseltilir, piramit bitince de yıkılırdı. Piramitlerin eğimi 52 derece kadardır.

Basamaklı piramitler

Çok eskî çağlarda Mısırlılar ölülerini kuma gömerlerdi. Daha sonra, mezarın üstünden kumlar rüzgârla dağılmasın diye, buna dik dörtgen biçimi, taştan, tuğladan anıtımsı bir yapı eklediler. Bu biçim mezarlara «mastaba» (tahta sıra) denildi. Mastaba, zamanla gelişti, duvarları resimlerle süslü, içinde çeşitli eşya bulunan bir nevi ölü evi halini aldı. Firavunlar piramit yaptırmaya başladıkları sırada asîl sınıfa mensup kimseler hâlâ mezarlarını mastaba biçiminde yaptırıyordu. İlk piramitlere de «basamaklı piramit» denilirdi. Bunlar gittikçe küçülen mastabaların üst üste konmasından meydana gelmiştir.

M. Ö. 525’te Mısır’ın Pers istilâsına uğraması üzerine 30 sülâle devam eden firavunlar saltanatı, onunla birlikte piramitler devri de sona ermiştir.

Başka Ülkelerde

Piramit yalnız Mısırlılar’a öz bir şey değildir. Amerika’nın orta ve güney bölgelerinde Maya, Toltek, Inka, Zapotek gibi eski Kızılderili kavimlerden kalma birçok piramite rastlanır. Babil ve Asur’da olduğu gibi Amerika’daki piramitler de tapınak olarak kullanılıyordu. Babil ve Asur’daki piramidi andıran biçimlerdeki tapınaklara «Zîgurat» denilirdi. Amerika’daki piramitlerin dış yüzleri gayet süslüylü. Bir yanlarında merdivenleri vardı. Cholula’daki muazzam Toltek piramiti 45 m. yüksekliğindedir. Genişliği de Keops piramitinin üç katıdır.


Leave A Reply