Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç Roman Özeti, Hüseyin Rahmi Gürpınar

0
Advertisement

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç adlı romanının kısaca özeti, karakterleri, incelemesi. Hüseyin Rahmi Gürpınar kitapları.

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç Roman Özeti – Hüseyin Rahmi Gürpınar

Başlıca Kahramanlar

İrfan Galip: Romanın başkahramanıdır. Utangaç, kadın düşmanı, Batılılaşma meraklısı bir kişidir. Kadınlardan nefret eder.

Feriha: Pervasız, kendine güvenen, modern, eğitimli ve kültürlü bir genç kızdır.

Özet

Roman, on iki bölümden meydana gelmektedir. Romanın ilk bölümünde, bir mahallede yaşayan insanların günlük yaşantısı anlatılmaktadır. Kadınların kendi aralarındaki konuşmaları ve cahillikleri söz konusu edilir. Mahalledeki herkes ve bütün İstanbul, 5 Mayıs 1910’da dünyaya çarpma ihtimali olan kuyruklu yıldızı konuşmaktadır. Herkes, korku ve panik içindedir.

İrfan Galip, Defterdar Galip Efendi’nin oğludur. Avrupai yaşama özenmekte, kadınların cahillikleri ile alay etmektedir. Babasından yüklü bir servet kalan İrfen Galip, Aksaray’da oturmaktadır. Okuduğu kitaplardaki Batıya ait düşünceleri çevresindeki insanlara uygulamaya çalışmaktadır. Fakat etrafındaki cahil halk, onu anlayamamaktadır. Ailesinden ve Türk kızlarından şikâyet eder durur. Kendine uygun seviyeli bir Türk kızının olmadığını düşünerek evlilik konusunda karamsarlığa kapılır.

Advertisement

Halley Kuyruklu Yıldızı’ nın dünyaya çarpacağı söylentilerini gazetelerden İrfan Galip de takip etmektedir, irfan Galip, kendisinin çok bilgili olduğunu düşündüğü için bu konuda halkı bilgilendirmek zorunda olduğunu düşünür. Panik ve korku içinde olan mahalle kadınlarını toplar, onlara bir konuşma yapar. Aslında asıl amacı geçmişte türlü nedenlerle onu küçük düşüren kadın milleti ile alay etmektir. Toplantıdan birkaç gün sonra bir kızdan mektup alır. Mektup, oldukça bilgili, eğitimli birinin eliyle yazılmıştır, irfan Galip., bundan çok etkilenir ve mektubu yanıtlar. Mektuplar, İrfan Galip’in aradığı gibi eğitimli, kültürlü bir genç kız tarafından yazılmaktadır, irfan Galip, yorucu bir arama sonunda mektubu yazan genç Feriha’ya ulaşır. Feriha, tam tahmin ettiği gibi Fransızca bilen, kadın erkek eşitliğini savunan, kibar bir genç kızdır. Halley Kuyruklu Yıldızı’nın geçtiği gece dünya mutlu bir evliliğe şahit olur.

Hüseyin Rahmi Gürpınar

HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR

1864-1944 yılları arasında yaşamıştır. Mülkiyedeki öğrenimini, geçirdiği bir hastalık yüzünden yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. Hayatını kalemiyle kazanmıştır. Hayatının sonuna kadar Tercüman-ı Hakikat’te yazmıştır. 1936-1943 yıllan arasında Kütahya milletvekilliği yapmıştır. Hayatının son otuz bir yılını Heybeliada’daki köşkünde geçirmiştir.

Hüseyin Rahmi Gürpınar, Servet-i Fünun döneminde yaşamış; fakat topluluğa katılmamıştır. Romanlarında sosyal sorunlan, batıl inançları, aile geçimsizliklerini, yanlış Batılılaşma konularını Naturalizm akımından da etkilenerek işlemiştir.

Başlıca eserleri, Evlere Şenlik Kaynanam Nasıl Kudurdu?, Mürebbiye, Şık, Şıpsevdi, Sevda Peşinde, Kesik Baş, Tesadüftür. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın en çok bilinen romanlarından biridir. Yazar, dünyaya çarpma ihtimali olan Kuyruklu Yıldız çerçevesinde batıl inançları, yanlış Batılılaşmayı ve bir aşk öyküsünü realist bir üslupla anlatmıştır.

Advertisement


Leave A Reply