Misk Nedir? Misk Hangi Hayvanlardan Çıkarılır? Özellikleri Nelerdir?

1
Advertisement

Misk ne demektir? Misk hangi hayvandan çıkarılır? Misk adı taşıyan hayvanlar ve özellikleri nelerdir, hakkında bilgi.

Misk

Misk; Güzel kokulu bir maddedir. Misk keçisi, misk kedisi, misk faresi, misk öküzü gibi bazı hayvanlardan çıkarılır. Bu hayvanların erkeklerinde karın derisinin altında bir bez vardır, «misk» denilen maddeyi bu bez yapar.

Misk, daha çok, Asya’nın yüksek dağlarında yaşayan, «misk keçisi» denilen ceylân cinsi bir hayvandan elde edilir. Misk keçisi, yakalandıktan sonra, karın altındaki bu siyah madde alınır. Fazla zedelenmeden alınabilmişse hayvan yeniden salıverilir. Çünkü vücut, zedelenen deriyi tamir ederek aynı yerde yeniden birikinti oluşmasını sağlar.

Misk, çok pahalı bir maddedir, ya ufak parçalara bölünerek, ya da terbiye edilip hamuru sulandırılarak miktarca artırılır, gayet yüksek fiyatla satılır.

Osmanlı Sarayında misk kokusu sürünmek, hele erkeklerin sakallarına misk sürmeleri yaygın bir âdetti. Amber gibi, o da güç elde edilen bir madde olduğundan çok değerliydi. Osmanlıca’da «misk ü amber» sözünün beraber kullanılması, bu iki kokunun gördüğü rağbetten, getirtilmesindeki güçlükten ileri gelmiştir. Bugün, daha ziyade kadınların sürdüğü kokular hemen tamamıyla kimya yolundan elde edildiği için artık misk gibi tabiî kodları kimse aramıyor.

Misk Hayvanları

Misk Faresi — Kuzey Amerika’da yaşayan fareye benzer bir kemirgendir. Sulak yerlerde yaşar. Kahverengi tüylüdür. Ağaç kökleriyle, su bitkileriyle beslenen bu hayvan iyi bir yüzücüdür. Cinsiyet organlarının bulunduğu yerdeki bir bezde misk maddesi verir.

Advertisement

Misk Sıçanı

Misksıçanı (Ondatra zibethicus)

MİSKSIÇANI, (Lat, Ondatra zibethicus). Çiftparmaklılar familyasından kemirgen bir hayvandır.

Anayurdu Kuzey Amerika’dır. 1900’lü yıllarda Avrupa’ya getirildi. Postu için getirilen hayvanlar hızla çoğaldığı için giderek zararlı olmaya başladılar. Cinsel organının yanındaki bir bezden salgıladığı koku lavantacılıkta, değerli postu kürkçülükte kullanılır.

Özellikle Normandiya Bölgesi’ndeki sebze bahçeleri için zararlıdır. Ancak tuzaklar yardımıyla yakalanabilirler.

Misk Kedisi

Kediye benzer yabani bir hayvandır. Etobur memelilerden olan misk kedisi Orta Afrika’da, Hindistan’da, Çin Hindistanı’nda yaşar. Cinsiyet organlarının yanındaki bir bezin çıkardığı misk maddesiyle tanınmıştır. Bu hayvan hem misk kokulu bezi, hem de kürkü bakımından değerlidir.

misk kedisi

Kaynak: wikipedia.org

Misk Kedisi; (Lat. Viverra civetta). Memeliler sınıfının, Etçiller takımının, Kedimsiler üst familyasından, Miskkedisigiller familyasına giren bir hayvandır. Birçok yönüyle, özellikle kafa yapısı ve vücudunun yumuşak bölümleriyle kediye çok benzer. Yüzü ve vücudu kedininkinden daha uzun, bacakları daha kısadır, pençeleri bazen içeri çekilebilir. Diş sayısı kedinin diş sayısından daha fazladır. Afrika miskkedisinin boyu kuyruğu dışında yaklaşık 76 cm, kuyruğu ise 50 cm’dir. Tüyleri kahverengimsi gri olup siyah çizgiler ve beneklerle kuyruğunda halkalar vardır. Kuyruğuna yakın bir yerdeki bezlerden çıkan güzel kokusuyla ünlüdür. Hindistan miskkedisi de yaklaşık aynı büyüklüktedir; Burma miskkedisi daha küçüktür. Miskkedileri içinde en küçüğü Hindistan’da yaşar; boyu yaklaşık 53 cm, kuyruğu 38 cm’dir. Palmiye miskkedileri Malezya’dan Hindistan’a kadar olan bölgelerde yaşar. Geceleri avlanırlar; ağaçlarda yaşarlar, iyi tırmanıcıdırlar ve bazıları sebzeyle beslenir. En iyi bilineni Hindistan’da palmiye miskkedisi olup boyu kuyruğu dışında yaklaşık 56 cm, kuyruğu ise 48 cm’dir. Genellikle palmiye ağaçlarında ve yerlilerin evlerinin sazlarla örtülü damlarında yaşar. Kümes hayvanlarına saldırır, küçük sürüngenlerle, kuşlarla ve hamam böcekleriyle beslenir. Hindistan’ın güneyinde çoğu yerde evcilleştirilmiştir. Muz, haşlanmış pirinç, ekmek, süt yerler.

Advertisement

Bilinen öteki türler: Kara palmiye miskkedisi, firavun faresi, jenet, fussa.

Miskkedisigiller, (Lat. Viveridae). Omurgalı hayvanlardan Memeliler Sınıfının, Etçiller takımının, Kedimsiler üst familyasına giren bir familyası. Kedi ve sansara benzeyen gövdeleri uzundur. Bazı türleri tırnaklarını pençesinin içine çekebilir. Cinsiyet organlarının yanında bulunan bezden koyu kahverengi bir sıvı salgılarlar. Bu sıvıdan parfüm yapımında yararlanılır.

Başlıca türleri: Afrika miskkedisi, Asya miskkedisi kara palmiye miskkedisi, firavun faresi, jenet, fusşa

Misk Öküzü

Görünüşte sığıra benzerse de koyunlarla, keçilerle akraba, iri yapılı bir hayvandır. Vücudu uzun kıllarla kaplıdır. Asya’nın, Amerika’nın en kuzey kesimlerinde yaşar. Kolay evcilleştirilebilir, eti, sütü pek lezzetlidir. Hayvanın çıkardığı misk kokusu 90 m.’den duyulabilir.

Misk sığırı (ovibos moschatus)

MİSK SIĞIRI, (Lat, ovibos moschatus). Çiftparmaklılar takımının Boynuzlugiller familyasından bir hayvan. Kutup hayvanı olup, günümüzde Kanada’nın kuzeyinde, Alaska, Grönland ve Norveç’te yaşar.

Taşıdığı misk kokusu herhangi bir salgıya bağlı olmayıp yediği liken, yosun gibi bitkilerden kaynaklanır. Eti ve kürkü için avlanır.

Erişkin hayvanın boyu 1.5 m’ye ulaşır. Başı geniş ve iridir. Boynuzlar kıvrılıp öne aşağıya doğru dönerler. Kahverengi ve yere kadar uzanan uzun kıvırcık tüylerde oluşan bir postu vardır. Kuyruğu kısadır. 20-30 hayvandan oluşan sürüler halinde yaşarlar. Gröndland’da yaşayan tür, Kuzey Amerika türünden alnında beyaz tüyler taşımasıyla ayrılır.

Misk Geyiği

Misk geyiği (mochus moschiferis)

MİSK GEYİĞİ, (Lat. mochus moschiferis). Omurgalı hayvanlardan, Çiftparmaklılar takımının; Cücegeyikgiller üst familyasından, Geyikgiller familyasına bağlı memeli bir hayvan.

İdrar kesesiyle öteki geyiklerden farklılık gösterir, bu yüzden özel bir alt familya olan Moschiae familyasına sokulur. Bazı özellikleriyle geyik ve antilop arasında bir ara biçimi oluşturur. Yalnız ve çekingen bir hayvandır. Kuzeydoğu Asya’da (Moğolistan, Mançurya, Kore) dağlık ve ormanlık bölgelerde yaşar. Gündüzleri tavşan yuvasına benzer yerlerde uyur ve geceleri ot, yosun, filiz ve likenleri yiyerek beslenir.

Advertisement

Çiftleşme mevsimi ocak, durma mevsimiyse hazirandır. Bir, bazen de iki yavru doğururlar. Boynuzları yoktur. Boyu yaklaşık 100 cm, yüksekliğiyse 50 cm’dir. Kalın postu, koyu kahverengi ve gri renklidir. Erkeklerde küçük kese biçiminde bir bez bulunur. Cinsiyet organın yanındaki bu bezde miski oluşturan koyu renkli bir sıvı vardır. Bu sıvıdan kozmetik endüstrisinde yararlanılır.

Misk Nedir? Sözlük Anlamı

  • “Misk”
    1. Asya’nın yüksek dağlarında yaşayan bir tür erkek ceylanın karın derisi altındaki bir bezden çıkarılan güzel kokulu madde
    2. Mis
  • “misk gibi ”
    mis gibi
  • “misk yerini belli eder ”
    “değerli kişi nerede olsa varlığını gösterir” anlamında kullanılan bir söz
  • “misk otu ”
    İki çeneklilerden, 50-100 santimetre boyunda, sarımtırak renkli, şeker, uçucu yağ, A ve B vitaminleri içeren güzel kokulu bir bitki (Calamintha officinalis)
  • “devaimisk ”
    Güzel kokulu bir helva türü
    “Edirne devaimiski.”


1 Yorum

Leave A Reply