Mitoz Bölünme Nedir?

0
Advertisement

Hücrelerin bölünme süreci olan mitoz bölünme nasıl olur? Mitoz bölünmenin aşamaları ve özellikleri ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Mitoz Bölünme

MİTOZ BÖLÜNME, gerçek çekirdekleri olan hücrelerin bölünme sürecine verilen isimdir. Fisyonla üreyen bakteriler ve mavi-yeşil su yosunları dışında tüm tek hücreli canlılarına üreme mekanizması mitozdur. Yine bu şekilde döllenmiş yumurta, çok hücreli bir embriyoya ve daha sonra erişkin bir canlıya dönüşür.

Ölü hücrelerin yenileriyle değiştirildiği yerlerde (deri ve mide) bölünme mitozla olur. Mitoz sonunda oluşan hücrelerin kromozomları ana hücreninkiyle aynıdır.

Mitozun aşamaları:

1- Profaz; Kromozomların ortaya ince iplikler şeklinde çıkması, bunların kalınlaşması, iğ iplikçilerin oluşması.
2- Prometafaz; Çekirdekçik ve çekirdek zarının oluşması, kromozomların ekvatorda çiftler halinde toplanması.
3- Metefaz; Çiftlerin ekvatorda kalması.
4- Anafaz; İğ iplikçilerinin kromozomları karşılıklı kutuplara doğru çekmesi.
5- Telofaz; Kromozomların çözülmesi, her grubun kendi çekirdek zarının oluşması, çekirdekçiklerin ortaya çıkması, hücre zarının bölünmesi.

Advertisement

Mitoz yapmayan bir hücre, interfaz aşamasındadır. Bu sırada metabolik hız en üst düzeye ulaşır. İnsan dokularında mitoz bölünme gündüz az, gece çoktur. Normal olarak bu durumu dokular ve kandaki kimyasal maddeleri denetler (uyarıcı ve durdurucu hormonlar). Hücreler bu denetime yanıt vermediği zaman denetim dışı bölünme olur ve kanserli hücreler oluşur.


Leave A Reply