Mobilyaların Temizlik ve Bakımı Nasıl Yapılır? Cinsine ve Malzemesine Göre Bakım

0
Advertisement

Mobilyaların cinslerine, malzemelerine göre temizlik ve bakımları nasıl yapılır? Ahşap, hasır, kumaş mobilyaların temizlik ve bakımı.

koltuk-temizlik

Mobilyaların Temizlik ve Bakımları:

Ahşap Mobilyalar : Mobilyanın dış görünüşünü meydana getiren yüzeyin cilâsı, son derece önemlidir. Günümüzden 10-15 yıl öncesine kadar, mobilyaların dış yüzeyi su, alkol, sıcak-soğuk gibi faktörlerden etkilenen gomlâk cilâsı ile kaplanırdı. Bu cilânın dış etkenlerden fazla müteessir olması, mobilyanın ömrünü kısaltmaktaydı. Ancak, bugün durum farklıdır. Mobilyalar sudan etkilenmeyen, daha dayanıklı sentetik cilâ vernikler (lake – deredur) ve formika ile kaplanmaktadır. Ancak son yılların ürünü olan werzalit, mobilyanın kullanılışını ve bakımını çok kolaylaştırmıştır.

Ahşap, mobilyalar, temizlik ve bakımda korunmaya muhtaçtırlar. Günlük bakımlarında, yumuşak, tüylü ve nemli bezle silinip, arkasından kurulamak yeterlidir. Toz alırken, girinti ve çıkıntılara gerekli itina gösterilmelidir.

Ahşap Ve Kumaş Karışımı Mobilyalar : Kumaş kaplı kısımlar, elektrik süpürgesi ile süpürülüp diğer yerleri nemli bezle silinmelidir.

Metal Mobilyalar : Genelde işlemeli, süslü mobilyalardır. Bu tip mobilyalarda, süslemeler ve oyalar, en çok toz tutan yerlerdir. Dikkat edilmezse, tozlar birikerek mobilyanın görünümünü bozarlar. Metal mobilyaların oyma girinti ve çıkıntı yerleri, yumuşak fırça ile fırçalanıp gerekirse nemli bezle silinmelidir.

Advertisement

Hasır Mobilyalar : Otelin bazen lobisini, bazen de dinlenme salonlarını süsleyen araçlardır. Günlük temizliğinde nemli bezle silmek yeterli olduğu hâlde, zaman zaman ince temizlik isterler. Yılın belli zamanlarında yapılması gereken bu temizlik, gölge fakat açık havada yapılmalıdır. Hasır mobilyaların iyi temizlenmesi için, şu karışım hazırlanarak kullanılmalıdır:

  • – 3 litre ılık su
  • – Bir fincan oksijenli su
  • – Yarım fincan yemek sodası
  • – Bir fincan deterjan

Bu maddeler, bir kap içerisinde karıştırılarak elektrik süpürgesinin pul-varizatörüne doldurulur. Karışım, hasır mobilya üzerine püskürtülerek girinti ve çıkıntılardaki toz ve kirler temizlenir. Tazyik ile püskürtülen karışımı, en ince deliklere kadar girerek mobilyanın iyi temizlenmesini sağlar. Oksijen ve soda, mobilyanın kararmış kısımlarını ağartarak son derece hoş bir görünüm kazandırır Püskürtme işlemi tamamlandıktan sonra, temiz su ile durulanıp kurulanmalıdır. Mobilyanın kuruması için güneşe bırakmak, son derece zararlıdır.

Cam mobilyalar; bakımları çok kolaydır. Camı çizmeden, nemli bezle silinip, kuru güderi veya yumuşak bezle parlatmak yeterlidir.

Kumaş Mobilyaların Temizlik ve Bakımı:

Kumaş kaplı mobilyaları, otelin her bölümünde koltuk, divan, sandalye v.b. olarak görmek mümkündür. Örnek: Lobi, odalar, restoran v.b. alanları süsleyen dolduran araçlardır. Çok kullanılmasına bağlı olarak her araç gibi bu araçların da zaman zaman temizlenmesi gerekir. Günlük temizliği, elektrik süpürgesinin dar ağızlı özel aracı ile süpürülerek yapılır.

Mobilyaların çok kirlenmesi hâlinde, yıkanması gerekir. Bazı otellerde pratik olması açısından, mobilyaların üzerine kolay takılıp çıkarılabilen fermuarlı kılıflar geçirilir. Kirlendiğinde çıkarılır, yıkanır ve tekrar takılabilir.

Bazı mobilyaların döşemesi ise sabittir. Bu durumda, koltuğun üzerinde yıkayarak temizlemek gerekir. Koltuğu yıkamadan önce, kumaşın yıkamaya uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Koltuk kumaşları halılara kıyasla çok daha hassastır. Bu sebeple, büyük dikkat ister. Sadece döşemelik kumaşın yıkamaya dayanıklı değil, içine konan dolgu maddesinin türü de yıkama açısından önemlidir. Eski koltuklarda olduğu gibi kıtık denilen keten veya kendir lifleri kumaş veya renkli kelyaf kullanılmışsa, bunlar ıslandığında açık renk kumaş kaplı koltuklarda renk atarak lekelere yol açabilir.

Advertisement

Bunun için koltuğun görünmeyen bir yerinde, mesela minderin alt yüzünde, yıkama yapılarak sonuç kontrol edilmelidir. İyi sonuç alınması halinde, koltuklar iyice süpürülmeli ve yıkanmalıdır.


Leave A Reply