Modern Mimarinin Harikaları, Dünyanın En İyi 9 Modern Mimari Harikası

0
Advertisement

Her geçen gün gelişen modern mimarinin sunduğu dünya çapında bilinen harika binalar, yapılar. En güzel modern mimari harikaları.

Dünyanın muhteşem mimari harikaları neler? Taj Mahal, Büyük Giza Piramidi, Çin Seddi ve Roma Kolezyum’u listenize ekleyebilirsiniz. Kuşkusuz, bu eski yapılar mimarinin en büyük başarılarından bazılarıdır. Ancak, insanın büyük yaratıcı dehasını temsil eden birçok modern yapı da vardır. İşte dünyanın en iyi 9 modern mimari harikası.

9 – 30 St Mary Axe, Londra, İngiltere

30 St Mary Axe

30 St Mary Axe, Londra şehrinin popüler bir noktasıdır. Çarpıcı mimariye sahip 41 katlı eğrisel bir yapıdır. Binanın kendine özgü eğrisel şekli nedeniyle ‘Kornişon’ olarak da bilinir. Aynı zamanda Londra’daki ilk çevre dostu gökdelendir.

Bina 2003 yılında inşa edilmiştir. Swiss Re olarak bilinen Zürih merkezli bir reasürans şirketi tarafından yaptırılmıştır. Bina Nisan 2004’te resmen açıldı. O zamanlar bina Swiss Re binası olarak biliniyordu. 2007 yılında Swiss Re şirketi binayı 600 milyon sterline sattı. Daha sonra bulunduğu caddenin adını taşıyan bina, 30 St Mary Axe olarak anılmaya başlandı.

İkonik yapı, uzun ve kavisli bir şekle sahiptir. Binada 744 cam panel ve üstte bir cam kubbe bulunmaktadır. Pencereler, koyu ve açık renklerin alternatif bir desenini görüntüler. Binaya çarpıcı bir görünüm verir. Bu çift camlı pencereler de enerji kullanımını yüzde 50 azaltmaya yardımcı oluyor. Bina toplamda 76400 metrekare ofis alanı sunmaktadır. Binanın en üst katında ziyaretçiler için Londra şehrinin 360 derece manzarasını sunan bir kulüp de var.

Advertisement

8 – Petronas Kuleleri, Kuala Lumpur, Malezya

Petronas Kuleleri

452 m yüksekliğindeki Kuala Lumpur şehrindeki Petronas kuleleri, dünyanın en yüksek ikiz kulesidir. Bu ikonik kuleler Malezya’nın kültür ve ekonomik büyümesinin sembolleri. Petronas ikiz kuleleri 1998 yılında inşa edilmiş ve resmi olarak Ağustos 1999’da açılmıştır. Petronas kuleleri, 2004 yılında Taipei 101 tarafından geçilene kadar dünyanın en yüksek binası olarak kaldı.

Petronas kuleleri, Arjantinli Amerikalı mimar Cesar Pelli tarafından tasarlandı. Petronas kuleleri için 33000 paslanmaz çelik ve 55000 cam panel kullanılmıştır. Her kulede 88 kat vardır. İkiz kulelerin özel panelleri ayrıca ışık filtreleme ve gürültü azaltma özelliklerine sahiptir. İkiz kulelerin cam cephesi İslam sanat motiflerine benzemektedir.

Petronas kuleleri, 41. ve 42. katlarda 58.4 m uzunluğunda iki katlı bir gökyüzü köprüsüne sahiptir. Dünyanın en yüksek iki katlı köprüsüdür. İkiz kuleler toplam 4.252.000 metrekarelik bir alan sağlıyor ve 41. seviyenin üzerindeki alan kiracılar tarafından işgal ediliyor.

7 – Palau de les Arts Reina Sofia, Valencia, İspanya

Palau de les Arts Reina Sofia

Kraliçe Sofya Sarayı, İspanya’nın Valencia şehrinde bulunan muhteşem bir opera binası ve kültür merkezidir. İspanyolca Palau de les Arts Reina Sofia olarak bilinir. Bu modern mimari harikası, dünya çapında popüler İspanyol mimar Santiago Calatrava tarafından tasarlandı. İnşaat 1995 yılında başladı ve tamamlanması 10 yıl sürdü. Bugün Valencia şehrinin popüler bir noktası ve dünyanın en güzel opera evlerinden biridir.

Advertisement

Kraliçe Sofya Sanat Sarayı 75 metre yükseklikte dünyanın en uzun opera binasıdır. Hareketli mozaik çatı Valencia operasının en etkileyici kısmıdır.

Beyaz beton ve narin mozaik, binanın dış yüzeyine her zaman parlaklık verir. Operalar, müzik performansları ve konferanslar için tasarlanmış üç ayrı bölüm vardır.

6 – CCTV Genel Merkezi, Pekin, Çin

CCTV Genel Merkezi

CCTC merkezi, Çin’in Pekin şehrinde bulunan 44 katlı 34 m yüksekliğindeki bir gökdelendir. Bina sıradışı şekliyle biliniyor ve şüphesiz mimari harikalardan biri. Bu ikonik bina, kapalı bir halka oluşturmak için dikey üstte ve altta birleşen iki eğik kule tarafından oluşturuldu. Mühendisler bu yapıyı “üç boyutlu krank halkası” olarak tanımladılar.

CCTV merkezi ünlü mimarlar Rem Koolhaas ve Ole Scheeren tarafından inşa edildi. 2004-2012 yılları arasında inşa edilmiştir.

CCTC merkezinin eğimli kuleleri sırasıyla 234 m ve 194 m yüksekliğindedir. Birleşme noktasında bu iki eğik kule 15 katlı bir konsol oluşturur. CCTV genel merkezinin oldukça sıra dışı yapısı sismik faaliyetlere dayanma kapasitesine sahiptir.

5 – Guggenheim Müzesi, Bilbao, İspanya

Guggenheim Müzesi

İspanya Bilbao şehrinde bulunan Guggenheim Müzesi, çığır açan modern bir mimari harikadır. Müze resmi olarak Ekim 1997’de açıldı. Ünlü Amerikalı-Kanadalı mimar Frank Gehry tarafından tasarlandı. Müzede titanyum eğrileri ve cam tasarımlarıyla bilinen bir dizi birbirine bağlı bina bulunuyor.

Guggenheim müzesinin rastgele eğrileri titanyumdan yapılmıştır. Müzenin en etkileyici cazibe merkezidir. Bu eğriler ışığı yansıtır ve müzeye çarpıcı bir görünüm verir. 24000 metrekareden müzenin 11000 metrekaresi sergi alanına ayrılmıştır. Sergi alanı toplam 19 galeri içeriyor. Bunun üzerine 10 galeri düzensiz bir şekle ve dokuz galeri muhteşem taş tasarımlara sahiptir.

4 – Pekin Ulusal Stadyumu, Çin

Pekin Ulusal Stadyumu

Pekin ulusal stadyumu dünyanın en büyük ve en etkileyici çelik yapılarından biridir. Görünüşünden dolayı olarak “kuş yuvası stadyumu” olarak tanımlanır. Bu 33 milyon dolarlık stadyum 2003-2008 yılları arasında inşa edildi. 28 Haziran 2008’de 2008 Pekin Olimpiyat oyunlarının ana stadyumu olarak açıldı. Aynı zamanda dünyanın en büyük çelik yapısıdır.

Advertisement

Stadyumun dairesel şekli, Çin’in çılgın tarzı çanak çömleklerinden esinlenmiştir. Pekin Ulusal Stadyumu’nun dairesel şekli de cenneti temsil eder. Bükülmüş çelik profiller, Pekin Ulusal stadyumunun en etkileyici cazibe merkezleridir. ‘Kuş yuvası stadyumu’ takma adı da bu yapılardan türetilmiştir.

Pekin Ulusal Stadyumu, toplam 254600 metrekare taban alanına ve 91000 oturma kapasitesine sahiptir. Çevre koşullarını kontrol etmek için stadyumun hareketli bir çatısı vardır.

3 – Ulusal Sahne Sanatları Merkezi, Pekin, Çin

Ulusal Sahne Sanatları Merkezi

Ulusal Sahne Sanatları Merkezi olarak da bilinen Ulusal Büyük Tiyatro, Pekin’de bulunan muhteşem bir sanat merkezidir. Titanyum ve camdan yapılmış bu şaşırtıcı elipsoid yapı, ‘Dev yumurta’ olarak da tanımlanır. Binada 118900 metrekarelik alanda bir opera binası, konser salonu ve tiyatro bulunmaktadır.

Ulusal Büyük tiyatro Fransız mimar Paul Andrew tarafından tasarlandı. Bu sanat merkezinin inşaatına 2001 yılında başlanmış ve 2007 yılında tamamlanmıştır. Bu yapının etkileyici oval şekilli dış cephesinin inşası için yaklaşık 18000 titanyum plaka ve 1000 yaprak ultra-beyaz cam kullanılmıştır.

Ulusal Büyük tiyatro’da sualtı girişleri ve geçitleri vardır. Tiyatroda ayrıca bir yeraltı garajı vardır. Büyük tiyatro, kristal gibi yapay bir gölle çevrilidir. Tiyatronun dışına inanılmaz bir görünüm kazandırır.

2 – Sydney Opera Binası, Avustralya

sidney opera binasi

Kaynak: pixabay.com

Sydney opera binası dünyanın en tartışmasız mimari harikalarından biridir. Aynı zamanda Avustralya’nın en tanınmış binasıdır. Opera, şaşırtıcı tasarımı, özellikle yelken biçimli çatılarından dolayı dünya çapında popülerdir. UNESCO, harika mimari formunu ve yapısal tasarımını göz önünde bulundurarak 2007 yılında bir dünya mirası alanı olarak kabul etti.

Sydney opera binasının inşasına 1957’de başlandı ve tamamlanması 16 yıl sürdü. Danimarkalı Mimar Jorn Utzon tarafından tasarlanmıştır. Bugün Sydney opera binası en popüler çok mekanlı sahne sanatları merkezidir. Her opera 1500’den fazla performansa ev sahipliği yapıyor ve dünyanın her yerinden 2 milyon ziyaretçi çekiyor.

Sydney opera binasının çatı yelkenleri yaklaşık 2100 önceden dökülmüş beton bölümden yapılmıştır. Mimar Jorn Utzon, Sydney Limanı’ndaki yapıyı daha çekici ve göz alıcı hale getirmek için opera binasının çatısının tasarımı için özel bir seramik fayans kullandı.

Sydney opera binasının tasarımında özel seramik karoların yapımı üç yıldan fazla sürdü. Mühendisler, Sydney operasının yelken çatılarının tasarımı için 1 milyondan fazla fayans kullandı. Sydney opera binasının iç kısmı krem, kırmızı ve sarı dahil olmak üzere çeşitli renklerin çekici bir görüntüsüne sahiptir.

Sydney opera binası beş ana bölümden oluşuyor – 2679 oturma kapasiteli bir konser salonu, 1547 oturma kapasiteli bir opera binası, 544 oturma kapasiteli bir tiyatro tiyatrosu, 398 oturma kapasiteli bir oyun evi ve bir stüdyo. Tüm salonlar nefes kesen tasarımlara ve mükemmel akustik özelliklere sahiptir.

Advertisement

1 – Burc Halife Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

Burc Halife

Bhurj Khalifa (Burc Halife), Dubai’nin en görünür mimari harikasıdır. 828 metre yüksekliğindeki Burc Halife, dünyanın en yüksek binasıdır. Burc Halife’nin 200’den fazla katları var ve bunların 160’ı yaşanabilir. Burc Halife, Dubai’nin eşsiz mühendislik başarısı ve en ikonik destinasyonlarından biridir.

Burc Halife 2004-2010 yılları arasında inşa edilmiştir. Popüler Amerikalı mimar firma SOM tarafından tasarlanmıştır. Burc Halife resmi olarak 4 Ocak 2010’da açıldı. İslam mimarisinde tanımlanan hymenocallis geometrileri ve farklı desen sistemleri, Burc Halife’nin büyük tasarımının arkasındaki ilham kaynağıdır.

Burc Halife’da yukarı doğru bir spiral desen görülür. Mühendisler, Burc Halife’nin tasarımı için “Y” şeklinde bir plan kullandılar. Yapının merkezi çekirdeği üç ayrı kanattan oluşur. Bu kanatların her bir seviyedeki aksaklıkları bina için çok kararlı bir konfigürasyon sağlar.

Burc Halife, konut birimleri, ofisler ve perakende satış alanları sunmaktadır. Ayrıca çevre dostu bir yoğuşma sistemi vardır. Bu sistem her yıl 15 milyon galondan fazla su sağlamaktadır.


Leave A Reply