Moldova Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Moldova – Moldova ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

moldova bayrağı

Kaynak: pixabay.com

MOLDOVA;

  • Yüzölçümü: 33.700 km2.
  • Başkenti: Kişinev.
  • Dil: Moldavca (resmi), Romence.
  • Din: Hristiyan (Ortodoks, az sayıda Katolik).
  • Para birimi: 1 leu = 100 bani.
  • Başlıca kentleri: Tiraspol, Balti, Tighinia, Rabnita.

Doğu Avrupa’da, Balkanlar’ın kuzeydoğusunda devlettir. Dnyestr Irmağı’nın doğusu ile Prut Irmağı’nın batısı arasında uzanan ülke toprakları, kuzey, doğu ve güneydoğudan Ukrayna, güney-güneydoğudan Karadeniz, batıdan Romanya ile çevrelenir. Prut Irmağı, ülkeyi Romanya’dan ayırırken Tuna Irmağı, güney sınırını yalayarak geçer.

Yüzey Şekilleri;

Eski Beserabya’ nın büyük bölümünü oluşturan ülkenin yüzey şekillerine, Karpat Dağları’nın güneyinde kalan tepelikler ve Dnyestr Irmağı’nın kollarınca yarılmış topraklar egemendir. Ortalama yükselti 150 m’yi geçmez, en yüksek doruk Balenesti Dağı’dır (428 m).

İklimi;

Ülkede ılıman kara iklimi egemendir. Yıllık ortalama sıcaklık 8°C kadardır. Yağış ise 450-550 mm arasında değişir. Yağışların çoğu yaz aylarında düşer.

moldova

Kaynak: wikipedia.org

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Ülkenin dörtte üçü verimli çernozem topraklarıyla kaplıdır. Kuzey ve orta kesimlerde ormanlık alanlar uzanır. Üç ırmağın sulama olanaklarından yararlanan ülkede hayvan varlığı zengindir.

Ekonomisi;

Verimli topraklar, tarım ve hayvancılığı önemini arttırmaktadır. Çiftliklerinin tümünde makineli tarım yapılır. Çok geniş alan kaplayan bağlar, ülke toplamının yaklaşık 1/4’ünü oluşturur. Vadilerde, tepeliklerin yamaçlarında yoğun meyve bahçeleri, fındık plantasyonları vardır. Beltsy ve Bucak ovalarında buğday ve mısır ağırlıklı tarım yapılır. Şekerpancarı, buğday, mısır, ayçiçeği, patates, sebze, meyve; süt ve yumurta önde gelen tarımsal ve hayvansal ürünlerdir. Kuzey de sığır ve domuz yetiştirilir. Başta besin olmak üzere, şarap, dokuma; metalurji, yapı gençleri, temel endüstri etkinlikleridir. Fosfor, linyit, kalay, cips başlıca yeraltı kaynaklarıdır.

Advertisement

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından sanayi ve tarımsal üretimdeki düşüş nedeniyle, hizmet sektörü Moldova ekonomisine hakim olacak şekilde büyümüştür ve ülkenin GSYİH’sının %60’ını aşmıştır. Moldova, kişi başına düşen GSYİH açısından Avrupa’nın en yoksul ikinci ülkesidir. Moldova, nispeten yüksek bir İnsani Gelişme Endeksi’ne sahip olmasına rağmen, Avrupa’daki en düşük sırada, dünyada 90. sırada yer alıyor. Moldova, devlet başkanı olarak bir cumhurbaşkanı ve hükümet başkanı olarak bir başbakan ile yönetilen parlamenter bir cumhuriyettir.


Leave A Reply