Moritanya Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Ülkeler Rehberi

0
Advertisement

Moritanya ile ilgili bilgi, başkenti, yönetim biçimi, ekonomisi, haritası, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu, tarihi hakkında bilgi.

Moritanya Bayrağı

Moritanya;

  • Yüzölçümü: 1.030.700 km2.
  • Başkenti: Nouakchott
  • Dil: Arapça, Fransızca
    Ülkenin resmi dilleri, Mağribiler tarafından konuşulan Arapça ve çoğunlukla Zencilerin konuştuğu Fransızcadır.
  • Din: Müslümanlık (% 99.6)
    Moritanya bir İslâm devletidir ve halkın hemen tümü Müslümandır (Hristiyan sayısı % l’den azdır). Müslümanların çoğu Maliki Mezhebi’ne bağlıdır.
  • Para birimi: 1 ouguiya = 5 khoum
  • Başlıca kentleri: Nouadhibou, Zouerate, Kaedi, Kiffa, Atar, Rosso.

Kuzeybatı Afrika’da devlettir. Kuzeybatıdan Batı Sahra, kuzeydoğudan Cezayir, doğu ve güneyden Mali ve Senegal, batıdan Atlas Okyanusu ile çevrilidir.

Yüzey Şekilleri:

Ülkenin kuzeydeki 2/3’lük bölümü, Sahra Çölü’nün bir parçasını oluşturur ve hareketli kum tepeciklerini içerir. Güneydeki 1/3’lük alanda durağan kum tepecikleri, ovalar ve bozkırlardan oluşan Sahel Bölgesi yer alır. Ülkedeki tek yükselti, 500 m’ye ulaşan kuzeybatıdaki kumtaşı yaylasıdır (Adrar). Yayla aşınarak birbirinden ayrı sivri tepelere (ada tepeler) dönüşmüştür. Bu tepeler, ülkenin en önemli maden kaynaklarını içerir. Ülkenin tek büyük ırmağı olan Senegal, güneybatıda Senegal ile sınır oluşturur.

moritanya

Kaynak: commons.wikimedia.org

İklimi Bitki Örtüsü ve Hayvanlar:

İklim, yıl boyunca harmatan rüzgârının etkisindedir. Çölde yıllık ortalama yağış tutarı 100 mm’yi geçmez ve sıcaklık geceleri 0°C’ye düşerken gündüzleri 35°C’yi aşabilir. En yoğun yağış (yılda 500 mm) Sahel’de görülür. Sıcaklık ortalaması ocak ayında 24°C, mayısta 35°C’dir. Kıyılarda soğuk Kanarya Akıntısı, iklimi yumuşatır.

Çöl, genellikle bitki örtüsünden yoksundur. Ancak dağınık vahalarda hurma ağaçları yetişir ve Atlas Okyanusu’ na yakın batı bölgelerinde geçici otlara rastlanır. Sahel Bölgesi’nde kısa kalın otlar, dikenli çalılar, seyrek akasya ağaçları ve bir tür akdarı görülür. Sahel’in güney bölümünde savanlar, baobap ağaçları ve hurma ağaçları da yer alır.

Advertisement

Sahel savanlarında antilop, ceylan, devekuşu ve Afrika yabandomuzu yaşar.

Toplum Yapısı:

Moritanya toplumu, karma bir yapı gösterir. Kuzeydeki çöllerde geleneksel bir yaşam biçimi sürdüren Mağribiler, güneyde de yerleşik bir yaşayış biçimini benimseyen Zenciler yoğundur. Mağribiler ikiye ayrılır: Bidanlar (Beyaz) ve çoğu eski Batı Afrikalı kölelerin soyundan gelen Harratinler (Siyah). Mağribi toplumu, kastlar biçiminde katmanlaşmıştır. En üst düzeyde Arap soyundan gelen “Savaşçılar”, ortada Berberi soyundan gelen dervişler (murabıtlar) en alt düzeyde de Siyah Mağribilerden oluşan azatlı köleler yer alır.

Tarım ve Hayvancılık:

Ülke topraklarının yalnız binde 2’sini ekili alanlar oluşturur. Tarıma elverişli tek alan Senegal Vadisi’dir. Burada bile sulama zorunludur. Yetiştirilen başlıca ürünler akdarı, sorgun, baklagiller, hurma (vahalarda da yetişir) ve pirinçtir. Daha sınırlı ölçüde, mısır, patates, tatlı patates, hint yerelması ve yerfıstığı yetiştirilir. Sözü geçen tarım ürünlerinin yıllık toplam üretimi 130 bin tonu geçmez. Güneyde çok sınırlı bir alan oluşturan yabani akasya ormanlarından elde edilen başlıca ürün arapzamkıdır.

Hayvancılık göçebe Mağribiler tarafından yapılır. Koyun, keçi, sığır, deve, katır, eşek ve at başlıca hayvan varlığını oluşturur. Moritanya, dünyanın en zengin balık avı alanlarından birine sahiptir.

Madencilik ve petrol arıtma dışındaki endüstri dalları küçük boyutludur. Başlıca etkinlikler; çimento, şeker ve besin işlemedir (balık konservesi).

Advertisement


Leave A Reply