Morfin nedir? Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Morfin nedir? Morfin neden kullanılır, etkileri nelerdir? Uzun süreli morfin kullanımın zararları nelerdir, hakkında bilgi.

morfinMorfin;Afyondan elde edilen bir maddedir. Morfin alışkanlık yapan bir maddedir o yüzden sadece tıbbi alanda kullanılmalıdır. Kullanımında dikkatli olunmalı, doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

Morfinoman, huysuz, çökmüş, telkine müsait bir kimsedir. Davranışları yapmacıklıdır. Etrafındakileri beğenmez, yalan söyler, dikkat ve hafızası zayıftır. Ahlakı gittikçe bozulur. Hırsızlık edebilirler, tembel ve pistirler.

Devamlı morfin kullananlarda kansızlık, iştahsızlık, hazımsızlık, kabızlık veya ishal görülür. Vücut çok zayıflar. Morfin kesilince bu belirtiler yok olur, iştah düzelir, renk yerine gelir. Bir müddet sonra tekrar morfine başlayınca düzen yeniden bozulur. Morfinomanı çeken, morfin alışkanlığından ziyade, karakterinin bozukluğudur. Bunlar kendisine engel olmalarını önlemek için, ailesini ve muhitindekileri de morfine alıştırmaya çalışırlar.

Morfin, ağızdan veya makattan fitil halinde alınabilir, fakat en çok şırınga (enjeksiyon) şeklinde kullanılır. Morfinoman çok defa cebinde taşıdığı şırıngayı kaynatmaya lüzum görmeden, hatta elbisesinin üzerinden batırır. Daha ucuz olması sebebiyle, taşıdığı morfin tozunu, çeşme suyunda eriterek şırıngaya çekenler vardır. Bu yüzden, iğne yerlerinde çıbanlar ve abseler görülür.

İlk morfin şırıngası tatlı bir uyuşukluk verir. Ağrıları ve ruhi ıstırapları teskin eder. Verdiği keyif hissinin tesiriyle, birkaç şırıngadan sonra, şahıs bunu tekrar etmek ister. Şırıngaların sayısı gittikçe artar, bir, iki tane tatmin etmez olur. Nihayet düşkünlük ö derecede artar ki, hasta, artık morfin için para bulmaktan başka bir şey düşünmez. Şırınga zamanı gelince morfin ihtiyacı bir ıstırap halini alır. Yüz çizgileri gerilir, nefesi sıklaşır, sıkıntı içinde soğuk soğuk terler; hiçbir şey yapamaz, konuşamaz, baygınlık geçirir. Bu esnada bir iğne her şeyi düzeltebilir. Morfinomanı tedavi için çeşitli yöntemler vardır. Birdenbire kesmek veya gittikçe azaltarak bu alışkanlıktan kurtulmak mümkündür. Özel sanatoryumlarda dozu azar azar indirmek suretiyle çok iyi neticeler alınmak tadır. Tedavi esnasında 3-5 gün içinde durum süratle normale gitmeye başlar. Hastanın İştahı açılır, neşelenir, rengi yerine gelir. Tedavi İle tamamıyla kurtulanlar olduğu gibi birkaç ay sonra yeniden bağımlı olanların oranı da çoktur.

Advertisement

Leave A Reply