Çin Mor Salkım Çiçeğinin Kökeni ve Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Mavi, beyaz, mor ve ya pembe renkte olabilen Çin Mor Salkım Çiçeği (Wisteria sinensis) kökeni ve özellikleri ve resimleri / fotoğrafları

Morsalkım Çiçeği (Wisteria)

Yaygın olarak Çin Mor Salkım olarak bilinen Wisteria sinensis, Guangxi, Guizhou, Hebei, Henan, Hubei, Shaanxi ve Yunnan eyaletlerinde Çin’e özgü bezelye ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. 20–30 metre boyunda büyüyen, yaprak döken bir asmadır. Bahar aylarında sarkan salkımlarda bükülen sapları ve kokulu çiçek yığınları nedeniyle ılıman bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir.

Morsalkım Çiçeği (Wisteria)

Açıklama

Wisteria sinensis, gövdeleri saat yönünün tersine bükerek destek bitkileri veya insan yapımı yapılara tutunur. Yapraklar parlak, yeşil, pinnately bileşik, 10–30 cm uzunluğunda, her biri 2–6 cm uzunluğunda 9-13 dikdörtgen yaprakçıklıdır. Çiçekler beyaz, mor veya mavidir ve ilkbaharda yapraklar çıkmadan önce 15–20 cm salkımlarda oluşur. Her salkımdaki çiçekler, yapraklar genişlemeden eşzamanlı olarak açılır ve üzümünkine benzer kendine özgü bir kokuya sahiptir.

Mor Salkım Çiçeği

Advertisement

Wisteria floribunda’dan (Japon wisteria) daha kısa ırk birimlerine sahip olmasına rağmen, genellikle daha yüksek miktarda ırk birliğine sahiptir. Meyve, 5-10 cm uzunluğunda, düzleştirilmiş, kahverengi, kadifemsi, fasulye benzeri bir kabuktur; içinde eşit aralıklarla yaklaşık 1 cm çapında kalın disk benzeri tohumlar vardır; yazın olgunlaşırlar ve tohumları serbest bırakmak için çatlar ve bükülerek açılırlar; boş baklalar genellikle kışa kadar devam eder. Bununla birlikte, tohum üretimi genellikle düşüktür ve rejeneratif büyümenin çoğu katmanlama ve emme yoluyla gerçekleşir.

Bitkinin tüm kısımları, yutulduğunda toksik olan ve mide bulantısı, kusma, mide ağrıları ve ishale neden olabilen wisterin adı verilen bir glikozit içerir. Wisterias, birçok ülkenin çocuklarında hafif ila şiddetli gastroenterit üreten zehirlenmeye neden olmuştur.

Mor Salkım Çiçeği

Yetiştirme ve tarih

Wisteria sinensis, 1816’dan önce, Çin’de çalışan Doğu Hindistan Şirketi’nin birkaç ajanının kesintileri İngiltere’ye geri gönderdiği zamandan önce bilinmiyordu. Sonraki birkaç on yıl boyunca bitki, dünya çapında ılıman bahçelerin en güzel süs asmalarından biri haline geldi ve öyle kalmaya devam ediyor. Londra, Chiswick’teki Griffin’s Brewery’de büyüyen 200 yıllık bir örnek, İngiltere’nin yaşayan en eski morsalkım bitkisi olarak gösteriliyor.

Mor Salkım Çiçeği

İklimin Çin’inki ile yakından eşleştiği doğu Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgelerinde istilacı bir tür haline geldi. Wisteria sinensis, çiçeklenme sırasında sarkan çiçeklerden oluşan caddeler oluşturmak için en çok bahçe duvarları boyunca, binaların dışları boyunca veya bir çardak üzerinde yetiştirilir. Bağımsız bir ağaç olarak da yetiştirilir.

Advertisement

Mor Salkım Çiçeği

Çin wisteria, Amerikan wisteria (Wisteria frutescens) ve Japon wisteria (Wisteria floribunda) ‘dan daha soğuğa karşı daha hassastır. Kök USDA Bölge 5’e (-20 Fahrenheit) dayanıklı olmasına rağmen, asma bu tür soğuk çıtçıtlar sırasında ciddi şekilde geri dönüş yaşayabilir. Dahası, 5. ve 6. Bölgelerdeki ilkbahar donlarının sıklığı, gizli çiçek tomurcuklarını öldürebilir, böylece bitki yalnızca ara sıra çiçek açabilir.

Kaliforniya, Sierra Madre’de bulunan bir dönümlük (4.000 m2) örnek, Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en büyük çiçek açan bitki olarak kabul edilmektedir.

Mor Salkım Çiçeği

Çeşitleri

Beyaz çiçekli bir çeşit olan Wisteria sinensis ‘Alba’, 1844’te botanikçi Robert Fortune tarafından bir bahçede keşfedildi ve Kraliyet Bahçıvanlık Derneği için çelikler aldı.

Mor Salkım Çiçeği

Beyaz “Alba” ya ek olarak, “Üretken” klasik mor çiçeklere sahiptir, ancak daha büyük ırklarla daha bol miktarda bulunur. Aynı zamanda geleneksel çeşide göre daha erken yaşta çiçek açar. ‘Ametist’ çeşidi, son derece hoş kokulu, daha koyu renkli kırmızımsı menekşe çiçeklerine sahiptir. “Üretken”, “Ametist” ve “Jako” çeşitleri, Royal Bahçıvanlık Derneği’nin Bahçe Merit Ödülü’nü kazanmıştır.


Leave A Reply