MS Hastalığı Nedir? Hastalığın Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Var mıdır?

0
Advertisement

MS Hastalığı nedir? Vücutta ne gibi tahribatlar yapmaktadır? MS hastalığının belirtileri nelerdir? MS hastalığının tedavisi var mıdır?

Beyin

MS Hastalığı Nedir?

İngilizce ismi “multiple sclerosis” olan hastalık, Türkçeye yine bu İngilizce tabirlerin baş harfleriyle anılmak üzere geçirilmiş ve MS (Emes) hastalığı olarak anılmaya başlanmıştır. MS hastalığı, vücutta merkezi sinir sistemini (yani omuriliği) ve beyin fonksiyonlarını etkileyen bir hastalık olarak bilinmektedir. MS hastalığı, günlük dilde “emes hastalığı” olarak okunur ve her yaştan her insanın yakalanma olasılığının olduğu bir hastalıktır. Emes hastalığına yakalanan bir kişinin konuşma fonksiyonları, yürüme fonksiyonları ve görme fonksiyonları bir takım hasarlara uğramaktadır çünkü hastalık direkt olarak beynin komuta merkezinde hasarlar yaratmaktadır. Beynin aldığı bu hasarlar da doğal olarak bu saydığımız yetilerimizde eylemin gerçekleşmesini sağlayacak mesajların iletiminde sıkıntılar meydana getirmektedir.

Hastalığın İngilizce terim olarak multiple sclerosis olarak anılmasının sebebi, bu hastalığın neticesinde omurilikte bir çok noktada ve beyinde bir çok noktada dokuların sertleşmesine sebep olmasıdır. MS hastalığı süreç olarak çok öncelerden keşfedilmiş bir hastalık olmasına rağmen, günümüzde dahi hala tam net çözüme ulaştırılamamış bir hastalıktır. Genel olarak sıcak iklime sahip ülkelerde (Japonya ve Hindistan gibi) daha az rastlanan bir hastalık olan MS, daha nemli bir iklime sahip olan ülkelerde (ABD, İngiltere ve Kanada gibi) ise daha sık rastlanan bir hastalık şeklindedir. Dünya üzerinde alınan verilere göre 2 milyonu aşkın MS hastalığına sahip kişi bulunmaktadır.

Hastalık hakkında çalışma yapan profesörler hastalığın ismine “çoklu skleroz” ya da “düğümler sklerozu” da demişlerdir. MS hastalığının görülme sıklığına bakıldığında, en çok beyaz tenli ırklara mensup olan bireylerde, kadın cinsiyetine sahip olan bireylerde ve kalıtsal olarak ailesinden geçmiş kuşaktan birinin bu hastalığı geçirmiş olan kişilerde daha sıklıkla görüldüğü saptanmıştır. MS hastalığını detaylı olarak incelediğimizde; vücutta beyinden çıkartılan komutların sinir sistemimiz vasıtasıyla vücudun iletilmesi gereken yerlere iletilmesi esnasında görevin başarıyla tamamlanmasına engel olan bir hastalıktır.

Belirtileri en baştan ağır bir şekilde kendisini belli etmediği için, MS hastası kişi hareketlerindeki kontrolsüzlüğü arada sırada yaşadığı baş dönmesinden ya da yorgunluğundan kaynaklandığını sanmaktadır. MS’in en can sıkıcı noktası da budur. Çok hafif belirtilere sahip olmasından dolayı hasta çok uzun zamanlar süresince hasta olduğunu anlamayabilir. Ve en son raddede hasta sadece kontrol için gittiği hastanede MS hastalığının ileri safhalarında olduğunu öğrenebilmektedir.

Advertisement
Sinir Dokusu

Sinir Dokusu

MS hastalığı vücutta nasıl gerçekleşmektedir?

MS hastalığı, kişilerin vücutlarında bağışıklık sistemindeki ögelerin, sinir yapılarının üzerini saran ve onları koruyan “myelin” isimli yağlı yapıya saldırması sonucu oluşmaktadır. Bu materyale bir müdahale olduğunda, aşınmalar ve yıpranmalardan kaynaklı sinirlerin de hasar görmesi ve aşınma sonucu yaralı bir duruma gelmesi muhtemeldir. Bu myelin aşınmaları yaşandığı zaman, aşınan yerlerin yeri sertleşmiş dokular almaktadır. Bu dokuların farklı yapılarda olması sinirlerle iletilen mesajların düzgün iletilememesine, iletilmesi gereken yollardan çıkmasına ya da tamamen iletilememesine sebep olmaktadır. Örnek vermek gerekirse; bir bardağa uzanmanız gerektiğinde eğer sinirlerinizde tahribat varsa bu işlemi gerekli olan hızda ve güçte yapamazsınız. Bu durum günlük yaşantınızda pek çok hareketinizde ve durumda görülebilir, demoralize olmanıza da yol açabilir.

MS hastalığı belirtileri nelerdir?

MS hastalığının kişiden kişiye değişebilen pek çok farklı belirti durumları olmaktadır. Bu durumun birbirinden farklı şekillerde seyretmesi, sinir yapılarında oluşan iltihaplanmaların beyninizdeki farklı bölgelerde ya da omuriliğinizdeki farklı bölgelerde oluşabilme ihtimalleridir. Bu hastalığın ilginç noktalarından biri, bu tip iltihaplanmaların bazı durumlarda kendi kendine iyileşme gösterebileceğidir. Tabi bu durumun bir kesinliği olmadığı için iltihaplanmalar çoğalabilmekte ya da geçti sanılan iltihaplar tekrardan nüksedebilmektedir. Ve her gelen MS atağı sinir yapınızı biraz daha yıpratmaktadır. Tam da bu durumdan kaynaklı olarak bazı MS hastaları, hastalıklarını daha hafif geçirdikleri için daha az etkilenirken bazıları hastalığı daha ciddi boyutlarda yaşamaktadır. Hastalıkta alakalı halk arasında en çok sorulan sorulardan biri olan “MS hastalığı öldürür mü?” sorusuna gelindiğinde bu hastalık asla ölümcül bir hastalık değildir, ancak ilaçlar ve benzer bir çok tıbbi tedavi yöntemiyle azaltılmaya çalışılmaktadır.

MS hastalığı hakkında en çok görülen belirtiler şunlardır;

  • Kişinin kendisini sürekli bir yorgunlukta ve halsizlik içerisinde hissetmesi
  • Kişinin vücudunun bazı bölgelerinde hissisleşmelerin oluşmaya başladığını fark etmesi
  • Tiryaki denecek seviyede sigara kullanımı
  • Vücudun değişik bölgelerinde karıncalanma hissinin sık sık yaşanmaya başlaması
  • Yürüme kabiliyetinde bozukluklar yaşama
  • Bir anda gelen yersiz titreme durumları
  • Konuşma kabiliyetinde bozukluklar yaşama
  • Sıcaklığa karşı hassasiyet duymaya başlama
  • Vücudun koordinasyon sağlamada başarısız olmaya başlaması
  • Vücuttaki kasların gün geçtikçe sertleşmesi
  • Gözlerde görme bozukluklarının baş göstermesi
  • Unutkanlık durumlarının ve geçici hafıza kayıplarının yaşanması
  • Mesanenin sağlık problemleri yaşaması
  • Bağırsakların sağlık problemleri yaşaması
  • Yürüme kabiliyetinde kayıplar yaşanması
  • Cinsel işlevlerde bozukluklar yaşama

MS hastalığı tedavisi nedir?

Günümüzde dahi hala MS için şu tedavi yöntemi net bir çözümdür şeklinde bir açıklama yapılamamıştır. Ancak en azından kesin yok edici tedavi bulunamasa da hastalığı hafifletici ve hastaların hastalık süreçlerini daha rahat geçirebilmelerini sağlayıcı yöntemler geliştirilebilmiştir. Bu yöntemler şu şekildedir;

  • Psiko-sosyal yardım alınması
  • Genel vücut sağlığının korunması
  • Atak tedavisi uygulanması
  • Sürekli gözlem altında tutma
  • Pratik yardım uygulanması
  • Psikoterapi uygulanması
  • Danışmanlık hizmeti verilmesi
  • Fizyoterapi tedavisinin uygulanması
  • Koruyucu tedavilerin uygulanması

Sağlık Uyarı


Leave A Reply