Muğla’nın Tarihi Yerleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Muğla’da bulunan tarihi yerler, antik şehirler, ören yerleri nelerdir? Muğla’nın tarihi yerleri, eserleri hakkında bilgi.

Muğla’nın Tarihi Yerleri

Stratonikeia

İç Karia kentlerinden biri olan Stratonikeia, Yatağan ilçesinin, Eskihisar Mahallesi’nde yer almaktadır. Bilimsel kazılar 1977 yılında başlamış ve devam etmektedir. Kentte görülebilecek yapılar arasında sur duvarı, anıtsal çeşme ile birlikte kent kapısı, kapının devamında sütunlu cadde, Gymnasion, Bouleterion, hamam, tapınak ve tiyatro yer almaktadır. Beylikler Dönemi’ne ait hamam ile Geç Osmanlı Dönemi’ne tarihlenen ve sokak dokusunu oluşturan evler, kahvehaneler ve dükkânlar antik yerleşimle iç içedir. Stratonikeia farklı dönemlere ait pek çok yapının bir arada olması nedeniyle ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Knidos

Knidos antik kenti Muğla ilinin, Datça ilçesinde bulunmaktadır. Kent, MÖ 4. yüzyılda yarımadanın uç noktasına, bugünkü görkemli kalıntıların olduğu yere taşınmıştır. Ada ile kara arasındaki denizi doldurularak, iki ayrı liman elde edilmiştir. Kuzeydeki küçük limana “Kuzey Liman” denilmiş ve askeri amaçla kullanılmıştır. Güneydeki liman ise ticaret amaçlı kullanılmıştır. Knidos Aphrodite Tapınağı’nda bulunan “Knidos Afroditi” çok önemli bir sanat yapıtıdır. İki limanı, iki tiyatrosu, agorası ve teraslar üzerinde yükselen yapı kalıntıları ile Knidos, Karia’nın en önemli şehirlerinden birisidir.

Advertisement

Kaya Köy

Dünyaca bilinen Fethiye ilçesindeki, Kaya Köy, M.Ö 8. bine tarihlenen antik kent Karmylassos’dan günümüze uzanan, farklı kültürlerin birbiri ile kaynaştığı, konup göçtüğü kesintisiz bir yaşamın mekânıdır. 19. ve 20. yy. da Rumlar tarafından iskân edilen ve o dönemlerde Levissi olarak bilinen “Kayaköy”; tipik Akdeniz mimarisi örneği olan taş evleri, kiliseleri, okulları, şapelleri, iş atölyeleri, diğer yapıları ve birbirine açılan dar sokaklarıyla görülmeye değerdir.

Kaunos

Kaunos Antik kenti, Köyceğiz’den Sultaniye kaplıcaları yönünde devam ettiğinizde Çandır Mahallesinde yer almaktadır. Köyceğiz ve Dalyan’dan tekneyle de ulaşılabilmektedir. Kentte 1966 yılından itibaren kesintisiz arkeolojik kazılar devam etmektedir. Kentin akropolisi ve güneybatısındaki küçük kale denize doğru uzanan küçük yarımada üzerindedir. İki önemli liman, 5000 kişilik bir tiyatro, Roma Hamamı ve Apollon kutsal alanı kentin korunmuş yapıları arasında yer almaktadır. Kaunosun en görkemli yapıları ise altılı grup halinde yapılmış tapınak cepheli kaya mezarlarıdır.

Milas

Karia Bölgesinin en önemli kentlerinden birisidir. Kent tarih sahnesine M.Ö.7 yüzyılda Lydia hâkimiyeti için yapılan mücadelede ortaya çıkar. En görkemli sürecini Pers satrapları olan Hyssaldomos, Hekatomnos, Mausollos döneminde yaşayan kent Karia’nın başkentidir. Tüm Karia’nın ulusal tanrısı Zeus Karios Mabedi’nin yer aldığı Milas, aynı zamanda Kanaların haç yeri durumundaydı. Dünyanın 7 harikasından birisi olan Halikarnas Mozolesinin daha küçük bir örneği olan Gümüşkesen Mezar Anıtı’ da burada bulunmaktadır. Ayrıca, günümüz Milas ilçesi içerisindeki 22 antik kent tarih severler tarafından keşfedilmeyi beklemektedir.

Advertisement

Letoon Kutsal Alanı

Seydikemer ilçesinin, Kumluova Mahallesi içerisinde yer almaktadır. 1988 yılında, Xsantos’la birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dâhil edilmiştir. 1962 yılından bu yana arkeolojik kazıların devam ettiği kutsal alanda; Leto, Apollon ve Artemis Tapınakları ile bir kilise, manastır, çeşme, giriş kapısı, kutsal yol, kutsal alanı çevreleyen portiko ve Helenistik Dönem ‘de tarihlenen bir tiyatro bulunmaktadır. Kutsal Alan dışında, ilçede yer alan Sidyma (Dodurga), Oinenonda (Yaylaceylan), Araxa (Ören), Tlos (Yaka Köyü), Pınara (Minare Köyü), Arsada (Arsa) ve Pydnai (Karadere) ören yerleri görülmeye değerdir.

Halikarnas Mozolesi

Yapımına Maussollos tarafından başlanan Halikarnassos’un en ünlü yapısı, dünyanın yedi harikasından biri olan Maussollos’un görkemli mezar anıtı Maussolleion, Maussollos’un ölümünden sonra karısı Artemisia tarafından tamamlanmıştır. Kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini birleştiren, oldukça büyük boyutlardaki mezarın bu öneminden dolayı kendinden sonra gelen, aynı stildeki tüm anıt mezarlara mozole denmiştir. Fakat büyük deprem sonucu mozele yıkılmıştır. Kalan parçalar, İngiliz araştırmacı C. Newton tarafından yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan kabartmalar, Mausollos ve Artemisia’nın heykelleri ve dört atlı arabanın parçaları British Museum’a götürülmüştür. Maosulleionun bulunduğu alan günümüzde müze olarak düzenlenmiştir. Bu müzede mezar odasının girişini kapatan iki tonluk dikdörtgen bloklardan birisi koridorun içinde görülmektedir.


Leave A Reply