Muhabbetkuşu Nasıl Bir Kuştur? Özellikleri, Beslenmesi, Bakımı, Davranışları

0
Advertisement

Muhabbetkuşu nasıl bir hayvandır, özellikleri nelerdir? Muhabbetkuşu nasıl beslenir, bakımı, nerede yaşar, Muhabbetkuşu hakkında bilgi.

Muhabbet kuşu

Kaynak: pixabay.com

Muhabbetkuşu Hakkında Bilgi

Muhabbetkuşu, (Latincesi Melopsittacus undulatus). Kuşlar sınıfının, Guguksular takımının, Papağangiller familyasından bir kuştur.

Avustralya’da aşk kuşu, et papağanı ya da kabuk papağanı olarak da bilinir. Küçük papağanların en iyi bilinen ve en sevimli olanlarındandır. Vücut uzunluğu yaklaşık 18 -20 cm, kuyruk uzunluğuysa 10 cm’ dir. Yabani olanların genel rengi çimen yeşilidir. Başın önü çuha rengi, kuyruk mavidir. Boyun, sırt ve kanatlarda gri ve sarı bantlar bulunur. Yanağında mavi bir leke, bunun altında da üç siyah, yuvarlak nokta vardır. Büyük sürüler halinde Avustralya’da yaşar. Başlıca yiyeceği çim tohumudur. Dişileri yılda iki kez kuluçkaya yatar. Sesi öteki kuşları ve bir papağan gibi insanı bile taklit edebilecek özelliktedir. Kuş yetiştiricileri bazı yöntemlerle mavi, sarı, beyaz, gri çeşitlerini elde ederler. Süs kuşu olarak yaygındır.

Karakteristik Özellikleri

Muhabbet kuşları genellikle çok sosyal, yumuşak ve şefkatlidir. Bu sevgi dolu eşler, ailenin çoğu üyesi ile iyi etkileşime girer. Muhabbet kuşları, uçmayı, oynamayı ve çiğnemeyi seven meraklı, aktif, özgür ruhlardır. Muhabbet kuşunuzun eğlencesi için toksik olmayan, evcil hayvanlara uygun oyuncaklar sağlanmalıdır. Sesleri daha büyük papağanların bazıları kadar net olmasa da, muhabbet kuşları kapsamlı sözlükler geliştirme kapasitesine sahiptir. Konuşmak veya taklit etmek biraz çaba ve eğitim gerektirir. Her ikisi de yetenekli olsa da, erkekler kadınlardan daha iyi konuşuyor. Bir muhabbet kuşunun sevimli bir özelliği, neşeli ıslık sesi ve gevezeliktir.

muhabbet kuşu

Kaynak: pixabay.com

Veterinerlik Bakımı

Muhabbet kuşları düzenli,veteriner sağlık kontrolleri gerektirir. Veteriner hekiminiz gerekirse fiziksel muayene, tımar (gaga, tırnak veya tüy düzeltme) ve laboratuvar testleri yapabilir. Bu yarı yıllık kontroller sırasında sağlık, beslenme ve bakım sorunları tanımlanabilir ve ele alınabilir. Veteriner muayeneleri hastalığı önlemeye yardımcı olur ve sizin ve kuşunuz arasında uzun süre kalıcı, sağlıklı bir ilişkinin korunmasını sağlar.

Genel özellikleri

Ağırlık: Ortalama 1,0 – 1,2 ons (30 – 35 gram), büyük çeşitlerin (popüler İngiliz muhabbet kuşu gibi) 1,2 – 1,6 ons (35 – 45 gram).

Advertisement

Boyut: Ortalama uzunluğu 7 – 7,5 inç (18 – 19 cm) arasındadır.

Ömür: Ortalama 6 – 10 yıldır (18 yıl kadar yaşadığı görülmüştür).

Diyet: Kuşlar için formüle edilmiş yemlerin yanında, diyetin en az 1 / 3’ünde tamamlayıcı taze sebze ve meyveler verilmelidir. Kuşunuzla ilgili özel öneriler için veterinerinize danışın.

Üreme: Cinsel olarak altı aylıkken olgunlaşır. Muhabbet kuşları, birkaç çiftin birbirinin görüş ve sesinde tutulması durumunda en iyi şekilde üreyen kuşlardır. Ortalama 3-6 beyaz yumurta yapar ve yavrular 18 günde yumurtadan çıkar.

muhabbet kuşu

Kaynak: pixabay.com

Kafes: Kuş başına asgari boyut 1 ft genişlik x 1 ft yükseklik x 2 ft uzunluğundadır (30 cm x 30 cm x 60 cm). Daha büyük boyutlar genellikle tercih edilir ve bir kafeste birden fazla kuş barındırmak için temin edilmelidir.

Muhabbet Kuşunun Anavatanı

Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya’dır. Yani ülkemizde o kadar çok beslenmesine ve sevilmesine rağmen muhabbet kuşlarının yaşadığımız coğrafya aile ilgili bir yakınlığı bulunmamaktadır. Bu sebeple kafeslerinden kaçtıktan ya da serbest bırakıldıktan sonra maalesef bu kuşlar yaşayamamaktadırlar.

Advertisement

Evlerde kafeslerde beslenen, kanaryadan az iri, güzel bir kuştur. Yeşil, mavi, sarı, külrengi tüyleri vardır.

Muhabbetkuşu biçim bakımından küçük bir papağanı andırır. Kuyruğu uzun, gagası aşağıya doğru kıvrıktır. Eşine çok bağlı bir kuştur, bundan dolayı «muhabbetkuşu» denilmiştir. Kafeslerde çift çift beslenir. Bir papağan kadar olamasa da bazı sesleri taklit edip çıkarttıkları yaygındır ancak bu kuşları bu hale getirmek zor bir olaydır.


Leave A Reply