Mumbai (Bombay) Nerededir? Bombay Tarihi ve Özellikleri

0
Advertisement

Bombay (Mumbai) hangi ülkededir? Bombay ilinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, Hindistan Bombay hakkında bilgi.

Mumbai (Bombay)

Mumbai (Bombay); Hindistan’ın ortabatısında kent, Maharaştra Eyaleti’nin merkezidir. Ülkenin ikinci büyük, dünyanın önde gelen büyük kentlerinden biridir. Kentin büyük bir kesimi, hemen kıyıdaki Bombay ve Salsette adaları üzerinde yer alır. Umman Denizi’nin başlıca, ülkenin tek doğal limanı, endüstri, ticaret, finans, kültür merkezlerinden biridir. Subtropikal iklimin egemen olduğu kentte; kışlar ılık, yazlar sıcak geçer. Ekonomi; endüstri, ticaret, bankacılık, taşımacılık üzerine kuruludur. Günümüzde, Bombay-Poona endüstri bölgesinde, çeşitli fabrikalarda yarım milyonun üzerinde işçi çalışır. Dekkan’dan getirilen ham pamuk, Batı Gatlar yalanlarındaki hidroelektrik santralından elde edilen enerjiyle, ülkenin en büyük dokumacılık merkezi olan kentte işlenir.

Makine, besin, kimya, ilaç petrokimya endüstrilerinin yanı sıra, çeşitli malların dışalımı (petrol, tahıl, Avrupa ve Kuzey Amerika’dan çeşitli mallar) ve dışsatımı (pamuklu giysiler, manganez filizi, yağlık tohum dışsatımı) gerçekleştirilir. Bombay Limanı, yıllık 26 milyon ton yük trafiğiyle, Güney Asya’nın en büyük limanıdır. Nüfusun çoğunluğunu Hindu ve Maharatalar, geri kalanını Müslümanlar, Hristiyanlar, Gucaratlar, Sihler, Partlar ve öteki küçük dinsel grupları oluşturur. Halk Hinduca, Marathice ve Gucaratça konuşur. Etnik toplulukların üyeleri özgün giysileri, yiyecekleri ve dilleriyle hemen ayırt edilebilir. En geniş yeri 6.4 km olan Bombay Adası, 18.5 km uzunluğundadır.

Mumbai (Bombay)

Adanın, Fort diye adlandırılan güney kesimi bir Avrupa kenti görünümündedir; geniş bulvarlar, parklar, büyük binalar, Batı Hindistan’ın önemli şirketleri, bankalar, oteller, yönetim binaları, müzeler, tiyatrolar, stadyum, okullar, Bombay Üniversitesi (1857), Hint Teknoloji Enstitüsü (1958), dar caddeleri, küçük atölyeleri, pazarlar, dükkânlarıyla kozmopolit bir görünüm taşıyan adanın orta kesimi nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgedir. Hindular, Müslümanlar ve Gucaratların dinsel yapılan da burada yer alır. Öte yandan kentin üzerine kurulduğu öteki iki ada Elephanta ve Salsette 8. yüzyılda yapılmış Hindu mağara tapınakları, Kanheri Ulusal Parkı (Salsette Adası’ nda yer alır ve 2-9. yüzyıl arasında kayalara oyulmuş 109 mağara tapınağı barındırır) ile ünlüdür. Kentin doğusundaki Matheran, Khandala ve Lonavla sayfiyeleri, Lonavla yakınlarındaki Budist mağara tapınağı (İÖ 1. yüzyıl) Bombay’ın öteki ilçi çekici yerleri arasındadır.

Advertisement

Mumbai (Bombay)

Tarih:

Büyük bir olasılıkla İÖ 1. yüzyıldan başlayarak bölgeye yerleşen Budistler, buradaki mağaralara tapınaklar yaptılar. Gucarat Sultanlığı’nın yönetimindeki liman ve adalar, 1534’te Portekizliler tarafından ele geçirildi. 1661’de İngiliz yönetimine girdi. Bombay’ın gelişmesi 19. yüzyıl ortalarında gerçekleşti. Dekkan içlerine kadar karayolları, daha sonra da demiryolları yapılması, kentin ekonomik gelişmesini hızlandırdı. Pamuk ve tekstil fabrikalarının kurulması bu döneme rastlar.

Mumbai (Bombay)

Süveyş Kanalı’nın açılması (1869), kamulaştırma çalışmaları ve yeni rıhtımların yapılmasıyla liman planlı bir biçimde gelişti. 20. yüzyılın başlarında 1 milyon olan nüfus, elli yılda 9 milyonun üzerine çıktı, 1988’de, resmi adı Mumbai olarak değiştirildi.


Leave A Reply