Mürekkep Balığı Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri, Yapısı, Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Mürekkep Balığı nedir, nasıl bir hayvandır? Mürekkep balığının özellikleri, habitatı, beslenme ve üremesi, hakkında ilginç gerçekler.

mürekkep balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Mürekkep Balığı

Gerçekte, balık değildir; yumuşakçaların kafadanbacaklılar sınıfından bir deniz hayvanıdır. Kıyılarımızdakilerin boyu 30-40 santim arasındadır.

Mürekkep balığı, yanlarındaki dalgalı yüzgeçler sayesinde, gayet yavaş yüzer. Düşmanından kaçamayacağı bir durumda kalınca, karın boşluğundaki özel bir keseden, «sepya» denen, siyaha yakın renkte bir sıvı püskürtür. Suları karartıp böylece düşmanından kurtulmuş olur. Bazen de vücudunun bir kısmını kumlara gömerek, bulunduğu yerin rengini alır.

Mürekkep balığının vücudu boş bir çuvala benzer. Hayvanın ağzı çuvalın açık yerindedir. Bunun etrafında, çepeçevre 8’i kısa, 2’si uzun olmak üzere 10 ayak bulunur. Kısaların iç yüzleri, uzunların da uçlarındaki kabarık kısımların üstü küçük çekmenlerle kaplıdır. Hayvan bu kısa ayakları ile kayalara tutunur, uzun ayaklarını birden fırlatarak yakınından geçen küçük balıkları, kabuklu deniz böceklerini yakalayıp yer.

Mürekkep balığının sırtında sert, yassı bir kemik vardır, sırt derisinin içinde de özel boya maddeleri bulunur. Hayvan, gerekince, bu maddeler sayesinde rengini değiştirerek bulunduğu yere uyar. Karın kısmı, genişçe bir boşluktan ibarettir. Bunun içinde solungaçlar yer almıştır. Torbanın baş tarafında deniz suyunun girdiği küçük bir delikle, çıktığı bir başka delik bulunur. Ayrıca, bağırsağın sonuyla mürekkep kesesi de buraya açılır. Mürekkep balığı karın boşluğundaki suyu hızla dışarı püskürterek, bunun tepkisiyle suyun içinde geri geri de yer değiştirebilir.

Mürekkep balıkları yumurtayla ürerler. Yaz aylarında kıyılara kadar yaklaşıp yumurtalarını taşların, yosunların arasına bırakırlar. 1 mm. uzunluğundaki yumurtaları siyahtır, salkım biçimindedir. Birçok yerlerde mürekkep balıklarını yerler. Boyalı maddesinden mürekkep yapılır. Kurutulan kemiklerini de kanarya kafeslerine, kuşların gagalarını bilemeleri için koyarlar.

Advertisement
mürekkep balığı

Kaynak: pixabay.com

Mürekkep Balığı İle İlgili İlginç Gerçekler:

  • Mürekkep balığı 6 ila 20 inç uzunluğa ulaşabilir. En büyük tür 23 pound ağırlığındadır.
  • Mürekkep balığı, derideki kaslarla bağlantılı milyonlarca pigment hücresi sayesinde vücuttaki derinin rengini, dokusunu ve desenini hızla değiştirme yeteneğine sahiptir.
  • Mürekkepbalığının kafasında kitinden yapılmış, 8 kol ve vantuzlarla donatılmış 2 uzun dokunaçla çevrili gagası vardır. Etek benzeri yüzgeçle çevrili iri gözleri ve uzun gövdesi vardır.
  • Mürekkep balığı, mürekkepbalığının vücudundaki tek kemikli yapıdır. Oval şekillidir ve kaldırma kuvvetinin düzenlenmesi için kullanılır. Mürekkep kemiği, kuşlar için mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır.
  • Mürekkep balığı genellikle yavaş yüzer (yüzgeçlerini kullanarak). Gerektiğinde büyük miktarda su atarak hızlı hareket edebilir. Jet tahriki olarak bilinen bu hareket türü, büyük balıklar ve köpekbalıkları gibi avcılardan kaçması gerektiğinde kullanılır ve genellikle buna mürekkebin salınımı eşlik eder.
  • Mürekkep balığı çok büyük bir beyne sahiptir ve en zeki deniz omurgasızlarından biridir.
  • Mürekkep balığı, W şeklinde gözbebeklerine ve polarize ışığı görme yeteneğine sahiptir (insanların aksine).
  • Mürekkep balığı yeşil-mavi kana (bakır içeren hemosiyanin adı verilen pigment nedeniyle) ve üç kalbe sahiptir.
  • Mürekkep balığı bir etoburdur. Diyeti yengeçler, karidesler ve küçük balıklara dayanmaktadır. Mürekkepbalığı, avını tutmak için kollarını ve kolayca yutulabilecek daha küçük parçalara dilimlemek için gagasını kullanır.
  • Mürekkepbalığının tat alma duyusu vantuzlarında bulunur.
  • Mürekkep balıklarının çiftleşme mevsimi ilkbahar ve yaz aylarında gerçekleşir.
  • Erkekler genellikle parlak renklidir ve çiftleşme mevsimi boyunca diğer erkeklere karşı saldırgandır. Dişileri cezbetmek için çeşitli ritüeller gerçekleştirirler.
  • Erkek, sperm paketlerini (spermatofor adı verilen) dişinin mantosuna sokar. Dişi, kayaların, deniz yosunlarının veya diğer yapıların üzerine yaklaşık 200 yumurta bırakır ve yumurtadan çıkana kadar onları korur. Anne kuluçka döneminde yemek yemediği için yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra yorgunluktan ölür. Erkek yumurtaları korumasa da ömrü kısadır ve çiftleşme mevsiminden kısa bir süre sonra ölür.
  • Mürekkep balığı, 14 ila 18 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır.
  • Mürekkep balığı vahşi doğada 1 ila 3 yıl hayatta kalabilir.

mürekkep balığı

Kaynak: pixabay.com

Kaynak 2

Mürekkep Balığı (Lat. Sepia): Kafadanayaklılar sınıfının, Önayaklılar takımının Sepiidae familyasından bir yumuşakça türüdür. Boyları 7.5 cm’ den 1.5 m’ye kadar değişen yaklaşık 80 türü tanınır. Vücutları oval ya da kalkan biçimindedir. Dar yüzgeçleri ve çevrelerinde beş çift kol ağzı vardır. Bunlardan ikisine kavrama organları denir. Ötekilerden daha uzundurlar. Başın kenarındaki özel keselerin içine çekilebilirler. Bunları avlanmak için kullanır ve küreğe benzer uçlarla tutunurlar. Geriye kalan sekiz kolun iç yüzünde düzgün sıralar biçiminde dizilmiş emici organlar vardır. Mürekkepbalıkları, yüzgeçleri ile dalga hareketleri oluşturarak yüzerler fakat rahatsız olunca, kafa boşluğundaki tünelden su fışkırtıp kendilerini geriye doğru iterek giderler. Vücutları yüzeyin hemen altındaki yaprak biçimli kireçli kabukla sertleşmiştir.

Solunum, kafa boşluğunda çift çift yerleşmiş solungaçlarla yapılır. Ağızlarında bir çift kuvvetli gagaya benzer çene vardır, dil üzerindeki sivri dişlerle rende gibi bir organdır. Mürekkepbalığı armut biçimli ve kapsülle çevrili yumurtalarla ürer. Yumurta kümeleri mercan dallarına ve öteki sualtı yaratıklarına yapışırlar. Mürekkepbalığının bağırsağının sonunda yerleşmiş bir mürekkep kesesi vardır. Tehlike anlarında “sepia” denilen mürekkebi suya bırakır ve suyu bulandırarak görünmeden kaçar. Mürekkepbalığı, büzülebilen renk hücreleri yardımıyla bulundukları çevrenin rengini taklit edebilir. Renk değişiklikleri kavga ya da korku sırasında da izlenebilir. Vücut rengi kahverengiye dönünce çoğunlukla koyu mavi olan gözlerde kırmızı olur.

Bilinen mürekkepbalığı Atlas Okyanusu’nun kuzeydoğusunda, İngiliz Kanalı’nda Kuzey Denizi’nde ve Akdeniz’de bulunur. Boyu en fazla 40 cm’dir. Ancak kavrama organları ile yaklaşık 60 cm’ye uzayabilir. Balık ve öteki deniz hayvanlarını da yemesine karşın, çoğunlukla kabuklularla beslenir. Mürekkepbalığının eti özellikle İtalya, Yunanistan ve Uzakdoğu olmak üzere dünyanın birçok yerinde sevilir.


Leave A Reply