Murgab (Morghab) Irmağı Nerededir? Coğrafi Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Murgab (Morghab) Irmağı, Nehri nerededir? Nereden doğar, nerelerden akar? Coğrafi özellikleri nelerdir? Murgab (Morghab) Irmağı hakkında bilgi.

Murgab Irmağı

Murgab (Morghab) Irmağı

Murghāb Nehri, Türkmen dilinde “murgas”, 850 kilometredir ( 530 mi) Orta Asya’da uzanan bir nehirdir. Orta Batı Afganistan’da doğar ve adını nehirden alan Murghab Bölgesi’ne doğru kuzey-batı yönünde uzanır. Türkmenistan’ın Karakum Çölü’nde Meryem vahasına ulaşan Murghab, sularını Amu Darya’dan bir su çeşidi olan Karakum Kanalı ile karıştırır.

Murgab (Morghab) Irmağı Coğrafi Konumu

Murghab, Orta Batı Afganistan’da, Paropamisus, Gharjistan ve Band-i Türkistan dağları zinciri arasında yer alan bir platodan kaynaklanmaktadır. Doğudan batıya ve Mukhamedkhan’ın mevkiine yönelik olan daha yüksek seyrindedir. 300 kilometre (190 mil) uzunluğunda —Murghab vadisi dar, bir kilometreden daha az genişliğinde ve dik yamaçtır. Bazı yerlerde dar boğazlar vardır. Darband-i Kilrekht ve Mukhammedhan arasında Murghab, Band-i Türkistan’ın batı kesiminden geçer. Daha sonra derin bir kanyonda kuzeybatıya doğru ilerler. Mukhammedhan’da Jaokar vadilerini geçer. Bundan sonra, vadi yavaş yavaş genişler ve Türkmenistan’da 2 kilometre genişliğe ulaşıyor. Mukhamedkhan’ın ötesinde Murghab suyunun küçük bir kısmı sulama için kullanılır; Afganistan’daki Murghab’dan yaklaşık 10.000 hektar sulanmaktadır. Murghab, sağdaki Kaysar nehrinin sularını alır, daha sonra 16 kilometre uzunluğunda Türkmenistan ve Afganistan arasındaki sınırı oluşturur. Türkmenistan topraklarında, Takhta-Bazaar’a yakın bir yerde bulunan Murghab, Kachan nehrini sol yakadan alır ve 25 kilometre (16 mil) daha da Kushk’ın birleşmesi vardır. Merv vahasına ulaşan Murghab, sularını Amu-Darya’dan bir su çeşidi olan Karakum Kanalı ile karıştırır.

Murgab Irmağı

Murgab (Morghab) Irmağı Hidrometri – Takhta-Bazaar’daki akışlar

Murghab’ın akışı, Murghab’ın Afgan topraklarından ayrılmasından yaklaşık 30 kilometre (19 mi) sonra ve Kushk ile birleşip yukarı akışından bir kilometre yükseklikte bulunan Türkmenistan’da bir yer olan Takhta-Bazaar’da 50 yıl (1936-85) boyunca gözlendi. Takhta-Bazaar’da, bu dönemde gözlenen ortalama yıllık akış, havzanın toplamının yüzde 74’ü olan 34.700 kilometrekarelik (13.400 metrekare) gözlenen bir yüzey alanı için saniyede 48.7 metre küp (1.720 m3 / s) idi. Havzanın bu kısmından geçen, akış açısından en büyük ölçüde coğrafi olarak ortalaması alınmış hidrometrik akıştır, bu nedenle, bu özellikle kurumuş alanda çok önemli olan yılda 44.3 milimetreye ulaştı.

Advertisement

Leave A Reply